Winobluszcz (Parthenocissus) rozmnażanie

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: rozmnażanie winobluszczu

Post »

Pociąć pęd na kawałki o trzech węzłach. Z dwóch oderwać listki i te kawałki wsadzić do ziemi. Jeden węzeł z listkiem ponad ziemią. Podlewać, osłonić od słońca i będzie rosło ;:108
Pozdrawiam - nikka
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59

Post »

Ja zawsze rozmnażam na jesien :roll:
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

00anusia00 pisze:dzięki za odpowiedzi. jakiś tydzień temu tak właśnie zrobiła. znalazłam fragmenty z małymi korzonkami i wsadziłam do ziemi i podlewałam codziennie ale wszystko oklapło i chyba uschło. może to przez te upały się nie udało albo za długie rośliny wsadziłam bo ok 50 cm i dłuższe...albo może trzeba było jeszcze w ukorzeniaczu umoczyć?

One tak mają , daj im czas do wiosny :wink:
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

U mnie też opadło a potem wstało :lol: posadziłem pędy 1-1,5 m i rosną ,pomogły im duże ulewy i rosną nawet te liście co oklapły powstały.Deszcz to najlepszy podlewacz na świecie :lol: /i ukorzeniacz zarazem./aha nie stosowałem żadnego ukorzeniacza,mam co prawda,ale w werwie,że muszę to szybko posadzić po prostu zapomniałem o ukorzeniaczu.Ziemia bardzo żyzna ( moja własna receptura ) .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
grzegorz4482
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 paź 2009, o 23:58

Post »

u mnie z pociętych i wyrzuconych fragmentów się tego namnożyło cała masa.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z nasion rośnie ładnie. Wysiane jesienią do gruntu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Carnation
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 kwie 2013, o 16:50

Re: Winobluszcz rozmnażanie.Co zrobić ?

Post »

Witam,
Ja również chciała rozmnożyć winobluszcz pięciolistkowy. Gałązkę włożyłam do wody, po pewnym czasie pokazały się białe korzonki, gdy trochę podrosły przesadziłam do doniczki. Na początku trzymał się dobrze ale po 2 tygodniach od wsadzenia zaczął przysychać. Da się go jeszcze uratować? Co zrobiłam źle? Za szybko do doniczki? Kolejne 2 sadzonki ukorzeniają się w wodzie, nie chcę popełnić z nimi tego samego błędu. Proszę o pilną pomoc, może da się jeszcze ten winobluszcz uratować?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Może masz w doniczce zbyt zlewną ziemię, która się zbija.Musi być lekka i przepuszczalna, a sadzonki trzeba trzymać w miejscu gdzie ziemia w tej doniczce szybko nie przesycha.
Carnation
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

selli7 pisze:Może masz w doniczce zbyt zlewną ziemię, która się zbija.Musi być lekka i przepuszczalna, a sadzonki trzeba trzymać w miejscu gdzie ziemia w tej doniczce szybko nie przesycha.
Użyłam zwykłej ziemi uniwersalnej. Ale faktycznie może jest zbyt zbita. Przy kolejnych sadzonkach zmieszam ją z piaskiem. Albo użyje zwykłej ziemi z ogrodu w mieszaninie z piaskiem. Co będzie lepsze?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Może kiedyś moje słowa dotrą do forumków /paradoksalnie producenci ziemi wyznaczą za moją głowę nagrodę :;230 / ziemia uniwersalna zawiera torf, a często sam torf.Szybko się wysusza, zbryla i kawali robiąc kanaliki .
Zwykła ziemia z ogrodu aby nie ił, glina czy inne ciężkie gleby.Nawet można trochę żwirku dosypać.
Ja obecnie mnożę winobluszcz , bo się rozrasta po ziemi.
Sekator, jak uda się z korzonkiem to uda a jak nie to nie.Doniczka, zawijam na okrętkę i zasypuję ziemią.W cień i systematyczne podlewanie.Można użyć ukorzeniacza, ale do zdrewniałych , bo do zielonych to bubel.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najgorsza jest 'ziemia uniwersalna' w małych opakowaniach po 5, 10 litrów ( z wyłączeniem podłoży specjalnych np.do kaktusów), a takie klient często kupuje jak nie zajmuje się ogrodnictwem na większą skalę.Producentom nie opłaca się w te małe opakowania pakować niczego porządnego.Najczęściej to czarny, mazisty kit, obficie zlany wodą, który nie nadaje się do niczego, albo trzeba to zmieszać z torfem, piaskiem, ale najpierw ten kit przesuszyć, bo jak się posadzi to takiego jak jest i jeszcze podleje, to korzonki młodej sadzonki w tym bagnie na pewno zgniją.
Carnation
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ziemia której użyłam to jakieś "podłoże kwiatowe" kupione w opakowaniu 20 l, ale może faktycznie nie była zbyt dobrej jakości... do kolejnych sadzonek użyję ziemi z ogrodu, jest dosyć ciężka więc dodam piasku. Dziękuje za odpowiedzi!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do sadzonek używam takiej do 'wysiewu i pikowania' i dodaję jeszcze włókna kokosowego.Suchą kostkę namaczam, rozdrabniam i mieszam z tą ziemią.Jeżeli sadzę wiosną kwiaty( kupuję wtedy kilka worków różnej) i trafiam na dobrą w sensie struktury ziemię, to zostawiam trochę, bo zawsze latem jakieś sadzonki robię.
Nie odważyłabym się użyć ziemi z ogrodu.Raz tak zrobiłam, użyłam ziemi po bratkach, która wysypana była w ogrodzie.W lutym okazało się, że w doniczkach z sadzonkami pelargonii codzienne coś ryje.Znalazłam zwiniętą w kłębek szarą larwę.Pewnie były jakieś jaja w ziemi i w ciepełku się wylęgły.
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22

Post »

Też spróbuję rozmnożyć winobluszcz, tylko ziemię odpowiednią muszę nabyć, a ukorzeniacz do półzdrewniałych ;:218 da radę ?
Awatar użytkownika
meteser
100p
100p
Od: 26 lut 2014, o 11:38

Re: Winobluszcz (Parthenocissus) rozmnażanie

Post »

Witam serdecznie
Mam około 20 nasion winobluszczu pięciolistkowego i chciałabym go posadzić wokół działki na ogrodzeniu, które mam z metalowej siatki.
Czy może mi ktoś doradzić jak posadzić te nasiona?
Tzn. jak głęboko do ziemi, w jakich odległościach od siebie, od siatki i przede wszystkim kiedy? A może najpierw do doniczek? Jeśli tak, to jakiej wielkości doniczki i jak głęboko sadzić nasiono?
Dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”