Przepisy na zdrowe życie.....

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Admiiin
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 465
Od: 6 wrz 2006, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post »

No, bardzo ładnie dziękuję :D
---...== Admin ==...---
Przyjazne Forum.... dla Kochających Rośliny...
www.FORUMOGRODNICZE.info :arrow:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 6501
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Działka na Warmii

Post »

Miałam na myśli cały rok samych przyjemności ;:108 , a nie alkoholizm ;:14
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Admiiin
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 465
Od: 6 wrz 2006, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie
Kontakt:

Post »

Najważniejsze, aby zachować równowagę psychiczną i pogodę ducha wg mnie to umieć
"patrzyć na życie przez palce" czasami lub nawet częściej niż czasami...

;:113
---...== Admin ==...---
Przyjazne Forum.... dla Kochających Rośliny...
www.FORUMOGRODNICZE.info :arrow:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Posty: 22035
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Centrum Polski
Kontakt:

Post »

;:37 ;:37 ;:37
Święta po polsku
wg.o Jana Grande

Najważniejsza potrawa wigilijną we wschodnich rejonach kraju jest Kutia
którą przyrządza sie z łuszczonej,obtłuczonej pszenicy.
Po namoczeniu gotuje się ja dość długo na małym ogniu bez soli i cukru.
Kiedy zaczyna pęcznięć - dodajemy troche świeżego masła,żeby nie pękała.

Równolegle przygotowujemy mak,uprzednio dobrze wymoczony.
Przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynke do mięsa ,
po czym jeszcze dobrze ucieramy w makutrze.

Mak nie utarty nie ma żadnych walorów zapachowo-smakowych.
Dodajemy do niego gorący miód i lekko sparzone rodzynki.

Ugotowaną w międzyczasie pszenicę formujemy jak babkę,
na wierzchu można ułożyć rozetkę z łuskanych orzechów włoskich i migdałów,
a boki obkładamy makiem.

Nabiera się tę potrawę dużą łyżką,po trosze wszystkiego.


Barszcz

O .Grande nie zaleca kiszenia buraków z dodatkiem razowego chleba,gdyż zakwas pokrywa sie warstwa pleśni,w której znajduja się rakotwórcze grzybki!
Barszcz robimy na burakach pieczonych!
Pare dni przed Wigilią,kilka umytych,sredniej wielkości buraków,piecze się w piekarniku
przez pół godziny w temperaturze ok.250*C,wstawiając tam kubek z woda,żeby parowała.
Po ostygnieciu wkładamy do lodówki .
Robiąc barszcz ,tarkujemy 3-4 buraki,zalewamy przegotowana wodą,
dodajemy ząbek czosnku utarty z solą,
troche kwasku cytrynowego,
cukier,łyżkę oleju i otrzymuje sie wspaniały barszcz,którego nawet zagotować nie musimy.


Uszka
Uszka robimy z ciasta pierogowego tzn.tylko mąka i gorąca woda,dodając nieco więcej mąki,żeby się nie rozlatywało.
Nadziewamy je gotowanymi,przepuszczonymi przez maszynkę grzybami,
które mozna zagęścić dodając odrobinę tartej bułki.

Kulebiak
Litewski kulebiak jest smacznym dodatkiem do barszczu.
Jest to duży drożdżowy pieczony pieróg nadziewany farszem z kapusty lub kapusty z grzybami.
Aby pieróg nie pękał i nie kruszył się - na każdy kilogram mąki należy wsypać trzy łyżki mąki ziemniaczanej.
Podczas wyrabiania,kiedy ciasto rozczyniane na mleku z drożdżami już dobrze wyrośnie -
należy wklapać w nie pół kostki masła.
Będzie pulchne,kruche ale nie łamliwe.


Jako tradycyjne potrawy wigilijne, na naszym stole mogą się również znaleźć:

- makiełki-grube kluski z ciasta makaronowego ze słodkim,utartym i wymieszanym z rodzynkami makiem
- fasola "Jaś" ugotowana na sucho ,podana z masłem
-karp - panierowany w mące i jajku,upieczony na oleju kilka godzin przed kolacją i
podany po podgrzaniu,gdyż taką rybę /która zdążyła ostygnąć i stężeć/organizm lepiej toleruje.
-szczupak w galarecie
-śledź w oleju z cebulą
-gotowane grzyby w mącznym sosie z ziemniakami
-kapusta zapiekana - 1/2 kg posiekanej i lekko posolonej cebuli smarzymy na patelni z rozgrzaną 1 szklanką oleju.Kiedy sie upróży na różowo,dodajemy 1 kg.kwaszonej nie płukanej kapusty,dodajemy trochę kminku i prażymy ok.pół godziny.
-kapusta z grochem lub fasolą
-herbatka ziołowa zaparzona w estetycznym kryształowym dzbanuszku z miety,odrobiny melisy,dziurawca,kminku,koperku włoskiego.
Niepotrzebne będą wtedy żadne tabletki na trawienie.
-kompot z suszonych owoców lub
-zupa z suszonych owoców zaciągnieta kisielem podana z lanymi kluskami
-lekkie wytrawne czerwone wino-ciężkie wina można rozcieńczyć
niegazowana woda mineralną w proporcji 1:1
-postne ciasta:drożdżowe i makowce np.
drożdżowe raczuchy z rodzynkami:rzadkie ciasto drożdżowe wymieszane z uprzednio namoczonymi i oprószonymi mąką rodzynkami-smażymy na patelni na gorącym oleju
z obu stron aż do wyrośnięcia.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 2643
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Rzeszów

Post »

Obrazek

Przypomniałaś mi KaRo dzieciństwo...
Awatar użytkownika
basiakam
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 112
Od: 17 sie 2006, o 18:48
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Wziełam się za te uszka w ślad za Wami.Ale jak je mrozić ugotowane ,czy surowe?
Basia
aurynka
---
Posty: 2055
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

basiakam pisze:Wziełam się za te uszka w ślad za Wami.Ale jak je mrozić ugotowane ,czy surowe?
Ja mrożę lekko podgotowane.
Awatar użytkownika
atomek
100p
100p
Posty: 121
Od: 26 lip 2006, o 23:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Turek

Post »

ja mrożę surowe ,rozłożone a póżniej wkładam w woreczek. Ale mrożą też gotowane do gotowania wlać troszkę oleju,żeby się nie skleiły.
aurynka
---
Posty: 2055
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

A powiedzcie mi proszę, czy można mrozić świeże grzyby? :?: Nigdy tego nie wiedziałam. :?
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 1653
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: warmińsko - mazurskie

Post »

aurynka pisze:A powiedzcie mi proszę, czy można mrozić świeże grzyby? :?: Nigdy tego nie wiedziałam. :?
Najpierw trzeba je podgotować. Świeżych nie należy mrozić.
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Awatar użytkownika
basiakam
Przyjaciel Forum - weteran
Przyjaciel Forum - weteran
Posty: 112
Od: 17 sie 2006, o 18:48
Lokalizacja: Szczecin

Post »

A ja mrożę małe w całości.Nawet Makłowicz mówił.A potem hop! Na patelkę i masełko! ;:8
Przedtem lekko odmarzniete/szybko się odmrażają/troszkę kroję.
Basia
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4850
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kujawy

Post »

Ja mrożę ugotowane grzyby.
Jeszcze podsmażam na boczku wędzonym.
W zimie jak znalazł .
Po rozmrożeniu podsmażam cebulkę i na to wrzucam rozmrożone grzybki.
Mniam mniam :D
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4850
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kujawy

Post »

Czy ktoś z Was nastawia nasiona warzyw na kiełki np nasiona rzodkiewki lub soczewicy.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 8487
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na przedwiośniu i całą wiosnę mam na parapecie rzeżuchę.
Ma duże "wzięcie " u moich domowników. Szczególnie do
kanapek , surówek i sałatek .

Polecam.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4850
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: kujawy

Post »

Rzeżuchę i owszem do tego ciągle rośnie cebulka na zielony szczypior, pietruszka i bazylia.
Bazylię to już kupuję w markecie gotową i tylko podcinam i ona odrasta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”