Jak oczyścić nasiona pozyskane z kwiatów......
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak oczyścić nasiona pozyskane z kwiatów......
Nie wiem czy w tym dziale mogę o to spytać ale spróbuję . Zbieramy nasiona z przekwitłych kwiatów , moje pytanie brzmi tak, jak je oczyścić z zanieczyszczeń ?
Bożena
Re: Jak oczyścić nasiona pozyskane z kwiatów......
Przetrzeć w rękach,wsypać do miseczki i przedmuchać.Albo przesiać przez sito.
Albo przepłukać w wodzie,śmieci wylać,nasiona wysuszyć.Z każdymi inaczej.
Albo przepłukać w wodzie,śmieci wylać,nasiona wysuszyć.Z każdymi inaczej.
-
- 50p
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
Jak nasiona suche to najlepiej przetrzeć i przedmuchać, przy niektórych nasionach, szczególnie tych większych i gładkich, fajnie sprawdziłaby się metoda przesypania po jakimś kocyku i na kocyku zostaną resztki a nasiona polecą.
Jeżeli nasiona są wybierane z mokrego owocu to najlepiej przepłukać wodą aż do usunięcia miąższu.
Niektórych nasion nie warto bardzo dokładnie czyścić bo są bardzo lekkie i dużo nasionek się traci.
Jeżeli nasiona są wybierane z mokrego owocu to najlepiej przepłukać wodą aż do usunięcia miąższu.
Niektórych nasion nie warto bardzo dokładnie czyścić bo są bardzo lekkie i dużo nasionek się traci.
Sito jest najbardziej skutecznym rozwiązaniem,można tez przez dłonie,ale nie będzie takiego efektu. Sama często tak robię,więc polecam.
regulamin forum
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Coraz więcej mam nasion z kwiatów i warzyw , dzięki Waszym podpowiedziom idzie mi coraz lepiej oczyszczanie ich......
Bożena