. Poczekam jeszcze na opinię specjalistów
 . Poczekam jeszcze na opinię specjalistów  .
 . . Poczekam jeszcze na opinię specjalistów
 . Poczekam jeszcze na opinię specjalistów  .
 . .
.
 obrywam je to nie pokarze
  obrywam je to nie pokarze   

Cały czas stała na słońcu w najbardziej upalne dni. Do słońca było nawet + 50st.C i jak widać żadnych ran ani dolegliwości.
 Cały czas stała na słońcu w najbardziej upalne dni. Do słońca było nawet + 50st.C i jak widać żadnych ran ani dolegliwości. 

Ale one do tej pory miały ładne zielone liścieJoaquin pisze:@Marlenko masz w doniczce kilka różnych młodych odmian plumerii. Każdy może mieć inny kolor liści lub odcień zieleni. Wydaje mi się, że nic im nie jest. Ja nie martwiłbym się. Mam tylko pytanie czy one rosną w keramzycie zmieszanym z ziemią?

Moja mama ma plumerię z nasiona 3 rok , ma ona już prawie 1 metr wysokości, duże zdrowe liście i mocny pień. Zastanawiamy się obie z mamą czy ma szansę zakwitnąć jeszcze w tym roku i czy przesadzić ją do większej donicy, bo ma dość ciasno obecnie.
  Moja mama ma plumerię z nasiona 3 rok , ma ona już prawie 1 metr wysokości, duże zdrowe liście i mocny pień. Zastanawiamy się obie z mamą czy ma szansę zakwitnąć jeszcze w tym roku i czy przesadzić ją do większej donicy, bo ma dość ciasno obecnie.

! Podlewać należy nawet w czasie upałów aż ziemia przeschnie 3-4 cm od góry. Najlepszym sposobem do obserwacji wilgotności ziemi, jest przeźroczysta doniczka,taka jak np: do storczyków. Mam nadzieję, że szybko wydobrzeją.
 ! Podlewać należy nawet w czasie upałów aż ziemia przeschnie 3-4 cm od góry. Najlepszym sposobem do obserwacji wilgotności ziemi, jest przeźroczysta doniczka,taka jak np: do storczyków. Mam nadzieję, że szybko wydobrzeją.  

. Po przesadzeniu do większej donicy, nastąpi jedynie rozrost korzeni i tym samym opóźnienie kwitnienia. Ja przesadziłbym na wiosnę /marzec-kwiecień/ po zimowym odpoczynku. Z mojej kilku letniej obserwacji wiem, że plumerie lubią mieć ciasno, wtedy szybko rosną
 . Po przesadzeniu do większej donicy, nastąpi jedynie rozrost korzeni i tym samym opóźnienie kwitnienia. Ja przesadziłbym na wiosnę /marzec-kwiecień/ po zimowym odpoczynku. Z mojej kilku letniej obserwacji wiem, że plumerie lubią mieć ciasno, wtedy szybko rosną   .
 .

Ja mam posadzone w ziemi do kaktusów to radzisz przesadzić?Joaquin pisze:@Marlenko.
Plumerie najlepiej rosną w mieszance ziemi z perlitem. Bez włókna, piasku, kamyczków i keramzytu! Podlewać należy nawet w czasie upałów aż ziemia przeschnie 3-4 cm od góry. Najlepszym sposobem do obserwacji wilgotności ziemi, jest przeźroczysta doniczka,taka jak np: do storczyków. Mam nadzieję, że szybko wydobrzeją.