Foto zrobię po południu, ku przestrodze leniuszkom
Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
A moje nie dały rady
Ale "jak dbasz - tak masz", niestety
Odpuściłam w tym roku, obornik jesienią, bez chemii i tylko raz gnojówka z pokrzyw pod koniec maja, albo na początku czerwca, musiałabym w notatkach poszperać. Od końca czerwca ogóreczki zbierałam po trochę. Nie chciało się też zbierać chorych liści
i teraz po ogórkach
Ale dzisiaj rano sumienie mi nie pozwoliło na dalsze lenistwo ogórkowe i ogołociłam je z porażonych liści, podlałam saletrą potasową, umyłam/oprysk/ogołocone pędy porządnie w mydle z nanosrebrem. Pod wieczór opryskam bidoty jeszcze saletrą potasową i może zbiorę jakiś plon
Pozdrawiam Eugenia
- Yvona

- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja Regina też w pełni kwitnienia. W porównaniu z Octopusem wypadła rewelacyjnie drugi rok z rzędu. Żadnych oprysków, jedynie obornik pod nogi

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- OgrodnikSebek
- 200p

- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja już nie mam ogórków. Słońce spałilo .
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- aguskac

- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Czy aby na pewno słońce? Jeśli pożółkły w błyskawicznym tempie, to wcale nie musi być słońce. Moje chyba lubią upały 
KaLo
Sprawdź na jesień pH gleby. Na przyszłych uprawach zadbaj o dostarczenie roślinom wapnia. Na tych zdjęciach, choć ogórki ładne, widać jednak dyskretny niedobór wapnia.
Sprawdź na jesień pH gleby. Na przyszłych uprawach zadbaj o dostarczenie roślinom wapnia. Na tych zdjęciach, choć ogórki ładne, widać jednak dyskretny niedobór wapnia.
- OgrodnikSebek
- 200p

- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie pożółkły. po prostu zdechły zielone bo jest strasznie sucho i ich spałiło.
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Dzięki forumowicz sprawdzę ,nawet w 1M KCl żeby było dokładniej.W tym roku ogórki i pomidory poszły w szczery piach bo nie miałem czasu przywieżć obornika od znajomej krówki,tyle tylko że z początkiem owocowania dostały rozcieńczonej gnojowicy i to im b. dobrze zrobiło.
- aguskac

Jaka to odmiana ?
- lunaria
- 50p

- Od: 5 sie 2013, o 12:41
Jak patrzę na te cudne ogóreczki to aż mi sie oczy śmieją. U mnie w tym roku marniutkie, bo najpierw nasiona zgniły bo było mokro, potem jak nastepne wzeszły to zmarzły, siałam kolejne i zaczynają owocować, może nazbieram trochę do końca września. Ale za to nawet nieźle sobie u mnie radzi Chinese Slangen. Ogórki długie jak szklarniowe, a kolor i smak mają jak te gruntowe. Zastanawiam się tylko dlaczego niektóre egzemplarze są gorzkie
z jednej strony??
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
Gorzkość jest wywołana zmianą warunków środowiskowych. Zazwyczaj wywołuje ją susza.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- aguskac

forumowicz, to mix z naszej akcji forumowej. Z 10 odmian jak nic. Posiałam je hurtem do pudełka wg Twoich rad i potem sadziłam.
Jedno co mi przychodzi do głowy to to, że są zbyt gęsto. Może pszczółki nie mogą namierzyć kwiatków?? Te rosnące po brzegach i wyciągające swe "ramiona" na sąsiednie grządki mają więcej owoców.
Jedno co mi przychodzi do głowy to to, że są zbyt gęsto. Może pszczółki nie mogą namierzyć kwiatków?? Te rosnące po brzegach i wyciągające swe "ramiona" na sąsiednie grządki mają więcej owoców.
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niektóre odmiany mają więcej kwiatów żeńskich na pędach bocznych, ale nawożenie też ma duży wpływ na plenność.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny