Dorosle przyrosty i pseudobulwy na pewno nie zgnija od nadmiaru wody, trzeba tylko uwazac na malutkie przyrosty, ktore wyraztaja z podloza zeby nie zalac za bardzo stozka wzrostu, ja jeśli mam takie maluskie przyrosty to przyrywam je kawlakiem papiery, albo chusteczki to w zupelnosci wystarczagianna pisze:Alicjo, dziękuję Ci kochana, każda rada jest dla mnie cenna. Tego, że popełniam błędy w uprawie, nie da się ukryć. I tylko przy pomocy serdecznych forumowiczów mam nadzieję pomóc moim roślinkom.
Dendrobia stoją na podstawkach z keramzytem, ale nie zraszałam. W obawie, że kiedy woda dostanie się pomiędzy listki, może zakończyć się gniciem rośliny. Tymczasem roślinki nie zgniły, a zaschłyNatychmiast się poprawię.
Tropiki (triki)
- Alice 12
- 1000p

- Od: 7 lip 2013, o 19:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tropiki (triki)
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Przykro mi Janeczko,ze nie będę Ci sluzyc cznnymi radami w sprawie Dendrobiow ,bo jak wiesz niczym w tej kwestii poszczycic sie jeszcze nie moge
.Ale chetnie sama skorzystam z rad Ali 
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Janeczko masz wiele pięknych i dorodnych dendrobiów
co do keiki na ostatnim, nie mam dobrych wieści, ale moje zaczęło pleśnieć w tym sphagnum
chyba dam sobie siana, wystarczy mi jeden przyrost.. Rośliny macierzystej nie spisuj na straty bo może coś jeszcze puszczą ;)
Alicjo, jeszcze raz serdecznie dziękuję za podpowiedzi
Kasiu, mam nadzieję, że przy wsparciu innych forumowiczów, uda nam się utrzymać przy życiu nasze dendrobia
A jak zakwitną, będę w Raju 
Aniu, najważniejsze, że Twoje dendrobium macierzyste żyje, może kiedyś doczekasz się jeszcze keiki.
Co do tej dorodności moich dendrobiów - rozumiem Aniu, że żartujesz
Kasiu, mam nadzieję, że przy wsparciu innych forumowiczów, uda nam się utrzymać przy życiu nasze dendrobia
Aniu, najważniejsze, że Twoje dendrobium macierzyste żyje, może kiedyś doczekasz się jeszcze keiki.
Co do tej dorodności moich dendrobiów - rozumiem Aniu, że żartujesz
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- Dufin

Janeczko no Twoje D. nobile na przykład wyglądają bardzo ładnie
Co do D. phal moje wygląda tak jak Twoje, więc nie wiem czy żyje
ale mam jeden spory zielony przyrost, więc można uznać, że moja roślina liczy aż jedna pseudobulwę 
Aniu, na Dendrobium Nobile nie narzekam, mają się na razie dobrze. I mam nadzieję, że tak już będzie zawsze.
Z pozdrowieniami - Janka
- Dufin

ale D. Kingianum albo to niziutkie D. phal czy to powyżej w czerwonej osłonce, też masz ładne i zdrowe Janeczko
Problemy masz chyba tylko z numerem 1 i 2 a pozostałe wykazują dużo chęci, nowe przyrosty, korzonki.. 
Bedzie dobrze dziewczyny ,trzeba myslec pozytywnie 
Tak jest, Kasieńko!
Z pozdrowieniami - Janka
- Karnova
- 1000p

- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Janeczko ładnie Ci rosną i widać że, mają się dobrze u Ciebie nie masz co marudzić
faktycznie może z dwoma widać że troszku gorzej jest ale kto z Nas nie miał wzlotów i upadków. Ja np ostatnio za wysoko podlewałam dend. phal i zalałam zdrowy przyrost
ale ku mej uciesze idzie nowy
Także trochu wiary i zobaczysz na przyszłą wiosnę będziesz miała dżunglę 
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
Janeczko niestety nigdy nie miałam z tymi roślinkami do czynienia więc nie jestem w stanie Ci pomóc i udzielić jakichkolwiek wskazówek
Pati, Wiki, Madziu, dzięki za wiarę w moje dendrobia. A co za tym idzie, w moje umiejętności. Teraz muszę stanąć na głowie, by sprostać wyzwaniom. W przeciwnym razie, będzie nie na głowie, a po głowie 
Z pozdrowieniami - Janka
Kochani, potwierdźcie, że to co dojrzałam dziś na brassji to pędzik. Mam ją niespełna dwa miesiące, pierwszą zresztą. Taki obrazek zatem widzę pierwszy raz.

Z pozdrowieniami - Janka
- Dufin

nie mam doświadczenia z tym gatunkiem.. Janeczko a jak odegniesz delikatnie tą łuskę co przykrywa to co widzisz? To albo pędzik albo przyrost, zajrzyj ostrożnie ;)