Robaki w podłożu ...
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Robaki w podłożu ...
tylko jednorazowe przesuszenie nie pomoże ;) To nie jest tak, że masz go raz zasuszyć na 3 tygodnie i potem znów normalnie traktować, bo co wytrwalsze osobniki, sobie będą żyły dalej ;) Trzeba po prostu rzadziej moczyć storczyka, bo skoczogonki zasiedlają środowiska wilgotne, a to znaczy, ze albo za często go moczysz, albo wydaje Ci się, że jest suchy a w rzeczywistości w głębi doniczki jest wilgoć, albo za miałkie podłoże, które nie przesycha jak trzeba.. u mnie pomogło wydłużenie okresu "niepodlewania" czyli zamiast moczyć storczyka co 10 dni moczyłam go na przykład co 2/3 tygodnie. Trzeba nauczyć się je obserwować, zarówno listki jak i korzonki, zawsze lepiej przesuszyć niż przelać o jeden raz za dużo.
Tak jak mówisz, może rzeczywiście za często je moczę i korzenie wewnątrz doniczki są jeszcze wilgotne ? Muszę spróbować tej metody z patyczkiem ( pewnie Wiesz o czym mówię ). Może być tylko problem z oncidium, bo one chyba lubią wilgotne podłoże, choć i na ten temat zdania są podzielone.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Krocionóg , czy szkodliwy to nie wiem - chyba nie bo jakoś mi się kojarzy że żywi się martwymi częściami roślin ale dla pewności musisz sprawdzić w necie 

To chyba nie jest krocionóg. A może to jakieś stworzenie z ich rodziny ? Znam go doskonale z mojego balkonu. Przyjemny to on nie jest. Sama próbowałam dojść co to za gatunek robala, ale niestety nie udało mi się. Może ktoś tutaj na forum go zna i napisze coś o nim. Stosowałeś już to provado ?
To parecznik.
To parecznik.
- Maaaciej
- 50p
- Od: 23 mar 2013, o 10:07
Tak, to parecznik, dziękuje.
Provado dopiero wsadziłem przedwczoraj.
Provado dopiero wsadziłem przedwczoraj.
Pozdrawiam Maaaciej
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Maaaciej, a może zostaw tego parecznika w doniczce. One są drapieżnikami, w związku z czym będzie wybijać innych nieproszonych gości 

- Maaaciej
- 50p
- Od: 23 mar 2013, o 10:07
Nic z nim nie robię bo czytałem, że nie podgryza rośliny, a poza nim już nie mam żadnych robali w tym storczyku może faktycznie "wybił" te robaki...
Pozdrawiam Maaaciej