Mam nadzieję, że pozbędziecie się tego paskudztwa i kolejne liście będą już ładne i duże
Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
- kaczmar005
- 200p

- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Bananowiec Ensete Ventricosum Maurelli , Musa basjoo i inne
O starych liściach możesz zapomnieć. One ładniejsze już nie będą
Mam nadzieję, że pozbędziecie się tego paskudztwa i kolejne liście będą już ładne i duże
- Gethar
- 200p

- Od: 10 lis 2012, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj dotarł do mnie musa basjoo od GeorgeLucas:)Sazonka bardzo ładna a paczka zapakowana po mistrzowsku, Dziękuje 

I moje dwie siewki ensete ( ta większa to ensete ventricosum)

I moje dwie siewki ensete ( ta większa to ensete ventricosum)

-
WojtekS
- 200p

- Od: 6 lut 2013, o 15:01
- Kontakt:
Gratuluje nowego nabytku i ensete już całkiem ładne, czekam, jak będą większe : )
Russski jak nowy liść zdrowszy, czy tak samo? Miałem przez chwilę ten problem, przy acuminacie i to wyglądało na zbyt dużą wilgoć i gniły mi liście (albo miały grzyba), po prostu nic nie robiłem, przez jakiś czas i problem sam się rozwiązał i wypuściła zdrowego liścia. Od przędziorka są inne objawy.
Russski jak nowy liść zdrowszy, czy tak samo? Miałem przez chwilę ten problem, przy acuminacie i to wyglądało na zbyt dużą wilgoć i gniły mi liście (albo miały grzyba), po prostu nic nie robiłem, przez jakiś czas i problem sam się rozwiązał i wypuściła zdrowego liścia. Od przędziorka są inne objawy.
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wojtek, na nowym liściu jeszcze nie widać. Powiem tak, po zauważeniu pierwszych objawów wyciągnąłem roślinę z donicy i cały dzień ją wietrzyłem. Roślina nie była przelana, ale miała wilgotną glebę. Nie sądzę żeby to było problemem bo ograniczałem się z podlewaniem i nie podlewałem wszystkich roślin na raz, a to występuje na wszystkich. nie zraszałem także bananowców ani razu (może to także był błąd). Na innym forum poradzono mi, że może to wina słońca i brak wilgoci poprzez brak zraszania, wczoraj przeniosłem wszystkie bananowce w pół cień i zraszam je 2 razy dziennie.
Wykonałem:
1.oprysk od grzyba.
2.oprysk od robaka.
3.wietrzenie korzeni.
4.zacienienie roślin.
5.zwiększyłem wilgotność roślin.
6.wywierciłem masę otworów dla lepszego przewiewu w donicach.
7.wyczyściłem i umyłem pod ciśnieniem wszystkie liście.
Może któryś punkt jest lekiem na tę chorobę, jeśli nie to niech zostaną same sobie. Mam zbyt mało czasu i brakuje mi pomysłów.
Wykonałem:
1.oprysk od grzyba.
2.oprysk od robaka.
3.wietrzenie korzeni.
4.zacienienie roślin.
5.zwiększyłem wilgotność roślin.
6.wywierciłem masę otworów dla lepszego przewiewu w donicach.
7.wyczyściłem i umyłem pod ciśnieniem wszystkie liście.
Może któryś punkt jest lekiem na tę chorobę, jeśli nie to niech zostaną same sobie. Mam zbyt mało czasu i brakuje mi pomysłów.
- Amorphophallus
- 100p

- Od: 23 wrz 2010, o 17:01
Tak teraz prezentuje się największy z 3 E.glaucum w sumie z 4 bo siewka z wiosny która jest cała to też glaucum. W tle widać 3 najmniejsze z E. ventricosum 'Maurelli' Zdjęcie zrobione w dzisiejszy upał więc nie 'ocieka' soczystą zielenią
http://imageshack.us/a/img823/640/z2md.jpg
zdjęcie zbyt duże,zamieniłam na link/K.
Ensete ventricosum zielony po małej nieobecności powraca do kolekcji

Oczywiście uaktualniam także jeden z najpopularniejszych u nas bananowców a mianowicie poczciwe M.basjoo

Ensete ventricosum 'Maurelli' mają się wyśmienicie w te upały i prą do przodu jak lokomotywa (w końcu!), jak widać przeszły ostatnio mocny lifting starych cholewek ale chodziło o pełną estetykę

Musa sikkimensis 'Red Tiger' osiągnął już spokojnie z 2,5m a najwyższy odrost widoczny na zdjęciu sięga mi już do klatki więc przerósł stan 'mamuśki' z wiosny

Musa acuminata 'Siam Ruby' nie szaleje z tempem wzrostu ale z pewnością wygląda ciekawie może jak nie będzie sprawiać kłopotów przy zimowaniu będą z niej ludzie

http://imageshack.us/a/img823/640/z2md.jpg
zdjęcie zbyt duże,zamieniłam na link/K.
Ensete ventricosum zielony po małej nieobecności powraca do kolekcji

Oczywiście uaktualniam także jeden z najpopularniejszych u nas bananowców a mianowicie poczciwe M.basjoo

Ensete ventricosum 'Maurelli' mają się wyśmienicie w te upały i prą do przodu jak lokomotywa (w końcu!), jak widać przeszły ostatnio mocny lifting starych cholewek ale chodziło o pełną estetykę

Musa sikkimensis 'Red Tiger' osiągnął już spokojnie z 2,5m a najwyższy odrost widoczny na zdjęciu sięga mi już do klatki więc przerósł stan 'mamuśki' z wiosny

Musa acuminata 'Siam Ruby' nie szaleje z tempem wzrostu ale z pewnością wygląda ciekawie może jak nie będzie sprawiać kłopotów przy zimowaniu będą z niej ludzie

- Gethar
- 200p

- Od: 10 lis 2012, o 19:48
Śliczne są, jestem pełen podziwu
Ale ci zazdroszczę
musi być niezły klimat w ogródku
ja muszę się zadowolić swoimi maluchami.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Nisamowity klimat wprowadzają do ogrodum
Zbliża się czas zimowania a więc będzie walka o miejsce w mieszkaniu dla każdej doniczki .
Jednak nie chcę też doprowadzić do zamierania jego sadzonek więc - proszę radźcie co mam zrobić z moimi bananami
Rozsadzić?
Zostawić?
Nic się nie dzieje złego - ale chciałabym uprzedzić ewentualne kłopoty....

Cobyście poradzili?
- stalewiak

- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Witaj Karo . Jak dobrze rozpoznaje to odmiana acuminata . Katujesz je w tych doniczkach
Jeśli byś je rozsadziła w maju to dziś osobno byś miała takie

Nie masz co sie martwić o wielkie bo one rosną max do 1,5 metra ale to warunki pewnie muszą być wypas .
W doniczce u mnie dorósł ponad 1 metr ( zdjęcie w doniczce po prawej )

Moja rada rozsadzić do ziemi przepuszczalnej a dobra informacją jest to że łątwo w zimę zimuje w domu i nawet nie musi miec nie wiadomo ile światła ;)
A tu moje pieszczochy aktualne hihi

Jeśli byś je rozsadziła w maju to dziś osobno byś miała takie

Nie masz co sie martwić o wielkie bo one rosną max do 1,5 metra ale to warunki pewnie muszą być wypas .
W doniczce u mnie dorósł ponad 1 metr ( zdjęcie w doniczce po prawej )

Moja rada rozsadzić do ziemi przepuszczalnej a dobra informacją jest to że łątwo w zimę zimuje w domu i nawet nie musi miec nie wiadomo ile światła ;)
A tu moje pieszczochy aktualne hihi

Maniak roślin egzotycznych 
-
WojtekS
- 200p

- Kontakt:
Russski teraz pozostaje czekać w spokoju, bo zrobiłeś już chyba wszystko co było możliwe.
Amor te upały i codzienne podlewanie sprawiają, że rośliny szybko rosną. Glaucum szybko podrosły, jest to moja ulubiony gatunek z ensete, więc Ci gratuluje i trzymam kciuki, aby przezimowały i w przyszłym roku były jeszcze większe.
KaRo może odrosty rozsadzić, tak aby przy roślinie matczynej pozostały około 2,3, bo większa ilość okropnie zwalnia jej wzrost.
Stalewiak szybko rośnie u Ciebie acuminata, zdaj relacje ze swoich siewek
Przez Was chyba i sam pójdę z apratem do ogrodu :P
Pozdrawiam
Amor te upały i codzienne podlewanie sprawiają, że rośliny szybko rosną. Glaucum szybko podrosły, jest to moja ulubiony gatunek z ensete, więc Ci gratuluje i trzymam kciuki, aby przezimowały i w przyszłym roku były jeszcze większe.
KaRo może odrosty rozsadzić, tak aby przy roślinie matczynej pozostały około 2,3, bo większa ilość okropnie zwalnia jej wzrost.
Stalewiak szybko rośnie u Ciebie acuminata, zdaj relacje ze swoich siewek
Przez Was chyba i sam pójdę z apratem do ogrodu :P
Pozdrawiam
- stalewiak

- Kontakt:
Siewek czego glaucum ?
Ciśnij do ogrodu ciśnij ;)
Ciśnij do ogrodu ciśnij ;)
-
WojtekS
- 200p

- Kontakt:
Stalewiak, tak : )
No to pocisnąłem za bardzo jeszcze nie ma się czym chwalić, ale z biegiem czasu to i one ukażą swoje oblicze. Najbliższe memu sercu są banany, więc na nich się głównie skupie : )
Acuminaty mam tylko "dwarf cavendish" i tu malutkie (trzy sztuki), ale ładnie rosną

Maurelli ma około 80cm i mam dwie sztuki

M. Basjoo rośnie szybciej od ensete (póki co) i ma na razie lekko ponad 90cm. I wypuścił malego odrosta, co mnie niezwykle cieszy, bo chcę bananami zdominować ogródek, chociaż mam też inne egzotyki na nim.

Póki co skromnie, ale niebawem dołączy do mojej małej kolekcji, coś ekstra ; )
To na takim etapie teraz jestem, ale będę zdawał regularnie jakieś relacje od bananków.
No to pocisnąłem za bardzo jeszcze nie ma się czym chwalić, ale z biegiem czasu to i one ukażą swoje oblicze. Najbliższe memu sercu są banany, więc na nich się głównie skupie : )
Acuminaty mam tylko "dwarf cavendish" i tu malutkie (trzy sztuki), ale ładnie rosną
Maurelli ma około 80cm i mam dwie sztuki
M. Basjoo rośnie szybciej od ensete (póki co) i ma na razie lekko ponad 90cm. I wypuścił malego odrosta, co mnie niezwykle cieszy, bo chcę bananami zdominować ogródek, chociaż mam też inne egzotyki na nim.
Póki co skromnie, ale niebawem dołączy do mojej małej kolekcji, coś ekstra ; )
To na takim etapie teraz jestem, ale będę zdawał regularnie jakieś relacje od bananków.
- Amorphophallus
- 100p

- Od: 23 wrz 2010, o 17:01
Często bywają prośby o zdjęcie z osobą dla porównania więc by nie zawsze szpecić swoją gębą to tym razem wystąpi płeć piękna ;)

z przodu Ensete glaucum a z tyłu Musa sikkimensis "Red Tiger" a za nim jeszcze Musa basjoo

a tu skromny Musa acuminata 'Siam Ruby'

z przodu Ensete glaucum a z tyłu Musa sikkimensis "Red Tiger" a za nim jeszcze Musa basjoo

a tu skromny Musa acuminata 'Siam Ruby'

- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Ależ nastrój wprowadzają w ogrodzie te bananowce
Trudno uwierzyć ,że w tak "małej" donicy rośnie ten banan z ostatniego zdjęcia....
Maurelli są cudne
A ja ,zgodnie z Waszą poradą
rozsadziłam dziś swojego acuminata,
mam teraz w pięciu (5) donicach !!!!!
Czekam jak zareagują na to rozsadzenie i już główkuję co ja zrobię z nimi jesienią
Trudno uwierzyć ,że w tak "małej" donicy rośnie ten banan z ostatniego zdjęcia....
Maurelli są cudne
A ja ,zgodnie z Waszą poradą
mam teraz w pięciu (5) donicach !!!!!
Czekam jak zareagują na to rozsadzenie i już główkuję co ja zrobię z nimi jesienią
- stalewiak

- Kontakt:
Witam . Ruski jak tam bananowiec???
Amorph rozwalasz cały system w Polsce co do egzotyki haha
Wojtku ale cienko z odrostami masz ;)
Karo fajnie by było jak byś ten temat dała do supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START - http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=18 .
Chyba przyznasz rację że warto ze względu tych super roślin
Karo co do acuminata . Na jesień jak masz chłodny ganek około ( noc +10 dzień +18 ) to możesz tak je zimować a najlepiej jak by była w miare stała temperatura i wilgotność około 55%. Poza tym basjoo dobrze zimuje w domu . Ja miałem i było ok . Najważniejsze aby miał dość sporo światła zimą .
Obwód pnia musa basjoo

Co do basjo .. Co wyjdzie kolejny liść do połowy to go łamie cholerny wiatr .. Eh z ta pogodą
maurelli w gruncie

Co do maurelli . Nie da sobie złamać liścia ale je szarpie . Czy to objawy zimy
Maurelli w donicy 65L

Amorph rozwalasz cały system w Polsce co do egzotyki haha
Wojtku ale cienko z odrostami masz ;)
Karo fajnie by było jak byś ten temat dała do supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START - http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=18 .
Chyba przyznasz rację że warto ze względu tych super roślin
Karo co do acuminata . Na jesień jak masz chłodny ganek około ( noc +10 dzień +18 ) to możesz tak je zimować a najlepiej jak by była w miare stała temperatura i wilgotność około 55%. Poza tym basjoo dobrze zimuje w domu . Ja miałem i było ok . Najważniejsze aby miał dość sporo światła zimą .
Obwód pnia musa basjoo

Co do basjo .. Co wyjdzie kolejny liść do połowy to go łamie cholerny wiatr .. Eh z ta pogodą
maurelli w gruncie

Co do maurelli . Nie da sobie złamać liścia ale je szarpie . Czy to objawy zimy
Maurelli w donicy 65L

- kaczmar005
- 200p

- Od: 17 lip 2010, o 20:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Gratuluję! Ja jutro również pomierzę moje bananowce:)