Domek narzędziowy,działkowy

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domek narzędziowy z płyty OSB (2,5 x 2,5 m ) budowa pomocy !

Post »

Zdecydowanie na czymś stabilnym. (domek przyśrubowany do podłoża). Ja użyłbym czegoś w wymiarze 12/4 i wykorzystał płytę jako element konstrukcyjny. Wówczas kantówki mogą być lżejsze, bo służą wyłącznie do łączenia. Lub jako łączenie wykorzystał 8/8 cm i ustawił wyłącznie w kątach. i do tego mocował płyty. Ale trzymałbym się jednego wymiaru, Łatwiej wówczas ramę na drzwi i okno wykonać.

Między wylewane obciążniki lub gotowe krawężniki a kantówki dałbym jakąś izolację - np. grubą papę. Oczywiście w krawężnikach zamocowałbym kołkami, lub w inny sposób śruby do mocowania domku (np. stalowe kotwy zatopione w betonie i przykręcone do domku).. Jeśli krawężniki, to jako podłogę wykorzystałbym coś typu kostka betonowa na suchym betonie wewnątrz, nie robiłbym podłogi drewnianej. Wówczas cały domek możesz zrobić niżej gruntu.
wesolekziom
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2013, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ok na razie bardzo dziękuję w razie czego będę jeszcze pytał:)
Reda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 cze 2013, o 16:54

Post »

Na przykład takie coś, podmurówka z kostki brukowej albo wylewka betonowa. Do budowy moim zdaniem kantówka 50mm, wymiary budki 2500x2500x2500 + 300 na daszek. Można jeszcze zrobić podłogę z desek. To tak na szybko, taki projekcik, oczywiście to tylko konstrukcja, całość musisz jeszcze obić płytą :)

Obrazek
olesna2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2013, o 14:28

Drewniany domek narzędziowy

Post »

Witam,
zbliża się jesień i zastanawiam się nad budową drewnianego domku,gdzie mogłabym chować narzędzia ogrodowe,kosiarkę itp. Myślicie,że to dobry pomysł? Znacie może jakąś solidną firmę która zajmuje się budową takich domków? Chcę,żeby to było coś solidnego,z dobrego drewna,żeby mi długo służyło.
Dajcie znać jak jesteście w temacie,bo chcę się wyrobić przed zimą. ;:4
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Re: Drewniany domek narzędziowy

Post »

Łatwiej będzie pomóc jak powiesz skąd jesteś :)
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Mnie takowy zbudował za 900 zł miejscowy stolarz, wymiary 3,5 x 1,7, wysoki 2 m. Dach pokryłem blachą trapezową w cenie 50 zł za arkusz o wymiarach 2,5 x 0,8 czy coś podobnego, w sumie wyszło 1200 zł razem z wylewką betonową na podłodze żeby krety nie kopały. W marketach są też gotowe domki w cenie ok. 1000 zł. Drewno jest dość drogie i niestety co roku gorszej jakości. Warto porządnie zabezpieczyć taki domek i wtedy będzie służył długo. Odwiedź markety, poszukaj miejscowych majstrów, tylko weź pod uwagę, że oni czasem każą sobie dość długo czekać na zamówioną rzecz, jakaś taka przypadłość.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

a ja bym polecał Ci zmajstrować cos samemu, będzie na pewno taniej i solidnie, tylko przede wszystkim potrzeba czasu :)
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

arty pisze:a ja bym polecał Ci zmajstrować cos samemu, będzie na pewno taniej i solidnie, tylko przede wszystkim potrzeba czasu :)
Ja również, jak poprzednik proponuję zmajstrować coś samemu. Wtedy można każdy drobiazg dopasować pod swoje potrzeby. Budowa takiego, małego domku, wcale nie jest aż taka trudna, jak mogłoby to wyglądać na pierwszy rzut oka. Trzeba tylko znaleźć trochę wolnego czasu i chęci, a wena sama do nas przyjdzie. Jest wiele forum, które poruszają budowę domków szkieletowych, tam można znaleźć podstawowe informacje na ten temat. Dla przykładu pokażę mój domek, który wybudowałem z tego co mogłem dostać, za "dziękuję". Do budowy tego domku zakupiłem jedynie emalię, wkręty i trochę gwoździ. Domek stoi już trzeci rok i nie widać po nim żadnego uszczerbku.
Obrazek
Niestety, nie mam aktualnego zdjęcia ( to pochodzi z marca 2013 ), jeśli będą chętni zrobię zdjęcia stanu aktualnego.

Napisz co postanowiłeś w sprawie tego domku.
yukisan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 mar 2014, o 13:52

Re: Budowa domku narzędziowego z drewutnią

Post »

Witam
Zainspirowany Waszymi doświadczeniami rozpoczynam budowę domku na podstawie fotografii tadziop - dzięki za fotki.
Mam takie pytanie do fachowców : w jaki sposób połączyć krokwie w górnym narożniku dachu - tam gdzie przecinają się płaszczyzny ?
tadziop
50p
50p
Od: 30 maja 2012, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Długimi wkrętami (120-180 mm) lub nawet gwoździami. Krokwie w pobliżu kalenicy nie podlegają dużym naprężeniom. To konstrukcja samozakleszczająca się pod naciskiem ciężaru pokrycia dachowego. Co innego na dole, wiązanie krokwi z górną belką ściany (murłatą), tu trzeba mocnych połączeń żeby dach nie "rozdziawił" się. Stąd w mojej konstrukcji "kładeczki" w kształcie litery "A" każdej z par krokwi.
yukisan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję.

Wcześniej nie zauważyłem tych poprzeczek. Wszystko jasne.

Pozdrawiam
tadziop
50p
50p

Post »

Na tym zdjęciu widać je lepiej.

http://www.mediafire.com/convkey/b7ab/l ... 03obfg.jpg

I jeszcze ważna uwaga montażowa. Siedem par krokwi z "kładeczkami" zmontowałem na dole w kształcie litery A pozostawiając ich szczyty niczym niepołączone. Później umocowałem je wszystkie na konstrukcji, a na końcu w pozostawione szpary wsunąłem deskę kalenicową i dopiero wtedy połączyłem krokwie z tą deską. Natomiast krokwie narożne i pozostałe, krótkie to już żmudne, artystyczne docinanie w dwóch płaszczyznach naraz.
yukisan
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję ponownie - bardzo mi pomogłeś. Na tym zdjęciu widać szczegóły o które pytałem i masę gwoździ w narożnych krokwiach ;:173 .
Taka uwaga - fachowcy zalecają dać kalenicę o podwójnej grubości krokwi. Rozważałeś to ?

Pozdrawiam
tadziop
50p
50p

Post »

Może to miałoby sens przy ciężkim pokryciu (dachówka, gąsiory). Moja konstrukcja (deskowanie pełne + gont) w ogóle nie wymaga stosowania deski kalenicowej, bo tam obciążenia są znikome, a deskowanie połaci wystarczająco stabilizuje krokwie. Wstawiłem ją głównie dla urody konstrukcji.

Pozdrawiam
Jezyk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 kwie 2014, o 11:35

Post »

Planuję zbudować we własnym zakresie domek narzędziowy. Potrzebuję kilku porad i informacji. Przedstawię swój plan wraz z projektem. Liczę na sugestie i uwagi.

Gabaryty domku: ok. 2,5 x 2 m

Domek postawiony będzie na bloczkach betonowych 38x24x12 cm. W pierwszej wersji myślałem o ułożeniu bloczków na całej długości podstawy. Ostatecznie planuję wykorzystać 10 bloczków - 4 w narożnikach, dodatkowe 2 (po 1 na bok) na środku, 4 - (po 2 na dłuższe krawędzie). Jako izolację planuję położyć papę lub taśmę bitumiczną.

Stelaż wykonany będzie z kantówek 6x6 lub 7x7 - rozstawionych w pionie w odległości ok. 55 cm od siebie. Konstrukcja dachu z kantówek 10x5.

Konstrukcja obita będzie deskami lub boazerią. Jeszcze nie zdecydowałem. Dach obity deskami i położona papa lub gont bitumiczny.

Mam kilka pytań dot. budowy.

1. Jak przymocować kantówki do bloczków? Proszę o dokładne wytłumaczenie lub pokazanie na zdjęciach.
2. Złożyłem zapytanie do tartaku o kantówki - wycenili mi mokre strugane i suszone. Różnica w cenie dość znacząca. Czy mokre strugane będą się nadawać? Nie będą pękać?
3. Jakie będzie najlepsze rozwiązanie na podłogę? Myślałem o płycie OSB.
4. Czym najlepiej zaimpregnować kantówki i deski?

Proszę o sugestie i odpowiedzi na pytania.

Poniżej link do projektu.

http://pl.tinypic.com/view.php?pic=169r ... z0xnaIue-c
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”