Identyfikacja robaka...

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
cristal2242
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2013, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Identyfikacja robaka...

Post »

Witam,jestem na forum nowy wiec dzień dobry wszystkim :D
Mam pewien problem,w ogrodzie od kilku dni pojawiły się jakieś duże robaki,,,liszki? Mają ok 10-12cm,nie spotkałem ich wcześniej ale teraz jest ich naprawdę dużo (nawet w psiej misce z wodą) tylko dziś wyniosłem ich ze 20,nie chce ich zabijać bo pewnie są chronione poza tym było by to bez sensu,dlatego wynoszę daleko poza dom,mogli byście powiedzieć co to jest? Głównym problemem jest to ze w ogrodzie bawi się,córka 1,6+ obawiam się ze jak go napotka to weźmie w raczki a on ją ugryzie.

Obrazek
Kiriataim
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 20:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Identyfikacja robaka...

Post »

Zdjęcie nie jest wyraźne. Myślę, że jest to larwa motyla nocnego. Jeśli zjada winoroślą- to jest to na 100% zmrocznik gładysz. Sprawdź w internecie.
Kiriataim
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 20:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli jest to zmrocznik gładysz można go przenieść w inne miejsce ale koniecznie na odpowiednie rośliny. Przytulia i winorośl to jego główne rośliny żywicielskie.
cristal2242
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sie 2013, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To dokładnie ten robak,znajduje je w całym ogrodzie na kwiatach,odnoszę je na dziko rosnące winogrono,słuchajcie jest w ogóle sens wynoszenia ich? Bo jak nie są szkodliwe chodzi mi o córkę to bym ich stąd nie zabierał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”