Jak tam u WAS z brzoskwiniami.

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak tam u WAS z brzoskwiniami.

Post »

Witam. Mam posadzone odmianę brzoskwiń REDHAVEN i ROYALVEE. Wydaje mi się, że w tym roku owoce są jakoś mniejsze niz zwykle. Czy u Was jest podobnie? Royalvee pierwszy raz mi owocuje i największe owoce nie są większe od piłki do tenisa ziemnego. Co więcej mam wrazenie że już dojrzewają. Na Redhaven też owoce nie są imponujące, te najmniejsze są wielkości orzechów włoskich. Czy to tylko moje niewłasciwe spostrzeżenia i owoce nabiorą swojej wielkości, czy faktycznie są mniejsze co jest efektem suszy, długiej zimy itp.
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak tam u WAS z brzoskwiniami.

Post »

Każda roślina co roku zachowuje się nieco inaczej. Wpływa na to dużo różnych czynników (między innymi te wymienione przez ciebie). Kiedyś rosły u mnie dwie wiśnie posadzone przez mojego dziadka... Generalnie były to straszne kwachy, ale bardzo dobrze owocowały. W którymś momencie jedna została wycięta gdy przestała "rodzić" dużo owoców. Co za tym idzie druga zaczęła również słabo rodzić... Każdy może wedle swojego widzimisię szukać przyczyn w warunkach klimatycznych. Ale w moim odczuciu był to brak odpowiedniego zapylacza...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”