Dziękuję,teraz dotarłoGaladriela pisze:Na tej stronie to odmiana White Tiger, ale to tylko nazwa odmiany, a nie gatunku.
Gatunek oznaczony jest błędnie, wyraźnie widać, że nie ma cebulek powietrznych![]()
W porównaniu do Sweet Surrender ma mocniej zwinięte i szersze płatki i szersze i jaśniejsze liście.
Lilie - uprawa - cz.4
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.4
Pozdrawiam Eugenia
- gracha
- 1000p

- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Ebabka

Pozdrawiam Eugenia
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak. Prawdopodobnie jest to Citronella 
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Muszę ją wobec tego wyrzucić? Czy to się przenosi na sąsiadki? Czy to tak jak z wirusem host, uważać na narzędzia i cięcie? One rosną w dużej kępie.Marcoo16 pisze: Spacjo Jedna z tych ostatnich lilii mająca przebarwienia jest chora, a konkretnie zarażona wirusem.. Takie plamy nie są zjawiskiem normalnym.![]()
- pull

- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Aniu, ja mam wszystkie nazwy lilii rosnących spisane. Kwestią czasu jest dopasowanie nazw do odmian. Największy problem jest właśnie z różowymi. Te właśnie różnią się, czasem, nieznacznie. Zdjęcie nigdy nie odda subtelności różnic. Nie sądzę, że moja to Bowmore. Kupowaliśmy u tego samego dystrybutora.Anna55 pisze:Ta pierwsza wygląda jak moja. Próbuję ją zidentyfikować bo pewnie pomyłka w cebulkach u sprzedawcy. Wygląda mi na Bowmore. Jak sądzisz?
Ebabka To nie Citronella. Jeżeli kwitnie teraz właśnie to Nutmegger. Obie są podobne, tylko Citronella kwitnie znacznie wcześniej.
Nutmegger ma cebulki powietrzne, Citronella nie ma.
- patasko

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
pull, często decydujący o porze kwitnienia jest termin sadzenia wiosną.
- Aga1504
- 200p

- Od: 2 lut 2013, o 15:51
Galadriela dzięki za uświadomienie w sprawie moich lili. Jeśli chodzi o tą nieszczęsną lilie tygrysią był czysty przypadek zakupowy. Miała być inna a wyrosła inna
a ja szukając po forum znalazłam lilię White Tiger która wyglądała jak moja więc przyjęłam że to to. Teraz ogladajac twoją muszę swierdzić że się myliłam i jeszcze raz dzięki 
Pozdrawiam Agnieszka*
Mój mały kawałek ziemi:-D
Mój mały kawałek ziemi:-D
- Ebabka

Dziękuję wszystkim, moja ma cebulki powietrzne, czyli Nutmegger

Pozdrawiam Eugenia
- pull

- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
A już chciałem napisać, że jak zakwitnie za 10 lat, to na pewno Nutmegger. To lilia niezniszczalna. Niezawodny Mirek rozwiał wszelkie wątpliwości. 
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Lilia OT Bowmore:

Mam szczęście, że moje lilie przetrwały, bo po dzisiejszej burzy to... nie miałem nadziei
Skoro drzewa połamały się jak zapałki, był grad, wichura, ulewa, a one żyją.. Jestem szcześliwy, że trochę ominęło moje lilijki..
Poważnych nie ma uszkodzeń, także jest okej.

Mam szczęście, że moje lilie przetrwały, bo po dzisiejszej burzy to... nie miałem nadziei
Pozdrawiam Marek
Pull!
Ja też nie zamawiałam Bowmore. Mam Pink App i Pink Palace ale różnią się od tej , którą pokazałam na zdjęciu. Próbuję więc ją zidentyfikować. Kwiat skierowany do góry.
Ja też nie zamawiałam Bowmore. Mam Pink App i Pink Palace ale różnią się od tej , którą pokazałam na zdjęciu. Próbuję więc ją zidentyfikować. Kwiat skierowany do góry.