Usychanie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Zibixx
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lip 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Usychanie

Post »

Witam czy mógłbym prosić o jakąś diagnozę problem pojawił się w tamtym roku pojedynczo usychają mi iglaki a oto zdjęcia Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

1 żółknie i brązowieje
2 część zielona to są nowe odnowione
3 żółknie i brązowieje
4 żółknie i brązowieje i usycha w poprzednim szmaragdzie uschły dwa pędy które wyciełem trzeci się odnawia.
Mam w ogrodzie stary pień po kasztanie na którym rosną jakieś grzyby czy to morze być przyczyna????
Proszę o poradę
Kiriataim
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 20:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Usychanie

Post »

Wszystkie objawy wskazują na "zamieranie pędów drzew i krzewów iglastych" Patogen atakuje cyprysiki, żywotniki, świerki, sosny.
Powodem prawdopodobnie są złe warunki, w których rosną rośliny, przenawożenie, uszkodzenie przez mróz, nie dostateczna ilość wody, brak dobrego nawadniania drzew iglastych jesienią. Wymienione czynniki osłabiają drzewa przez co staja się podatne na choroby.
Polecam wycięcie wszystkich porażonych pędów poniżej nekrozy. Bardzo uszkodzone i martwe rośliny usunąć zupełnie. Następnie wykonać oprysk Topsinem. Duże drzewa, jeśli uda się uratować, zregenerują się po kilku latach. Pamiętaj o podlewaniu roślin i nie przenawożeniu. Jeśli nie nawoziłeś roślin, zastosuj nawóz ale nie przekraczając zalecanych dawek.
Życzę powodzenia
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”