
Kuchnia, zioła i przyprawy
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Olu
narobiłaś mi smaka na boczniaki smażone, chyba zaraz wyślę Męża do sklepu po grzybki 
Drożdżóweczka wygląda pysznie, konfiturka też! Napiszesz co i jak po kolei robisz żeby taka konfiturkę uzyskać? I ile cukru na kg owoców? W poniedziałek będę miała większą ilość czarnej porzeczki a Twoja konfitura mi się bardzo podoba


Drożdżóweczka wygląda pysznie, konfiturka też! Napiszesz co i jak po kolei robisz żeby taka konfiturkę uzyskać? I ile cukru na kg owoców? W poniedziałek będę miała większą ilość czarnej porzeczki a Twoja konfitura mi się bardzo podoba

Pozdrawiam, Dorota
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Mireczko
Dorotko, ostatnio (przynajmniej we Wrocławiu) ciężko kupić porządnego boczniaka do smażenia. Kiedyś , na początku ich kariery na rynku polskim sprzedawali ładniejsze, czyt. Większe grzyby. Teraz na wierzchu tacki jako takie, a pod spodem drobnica nie wiadomo do czego
Niestety producenci boczniaka idą na ilość. Z tego co zostało , a sporo zostało drobnicy, muszę wykombinować jakieś nadzienie . Może do cukini ?
A co do konfitury, to przepis niezwykle prosty . To moje proporcje :
1,5 kg oczyszczonej i umytej czarnej porzeczki wsypać do gara o szerokim i grubym dnie. Zalać 0,5 szklanki wody. Ja dałam jeszcze dwie laski cynamonu dla lepszego smaku. Można kombinować dodając kardanom lub inne dodatki. Doprowadzić do zagotowania i jeszcze potem gotować bez przykrycia na maleńkim ogniu przez ok. 1 godzinę mieszając od czasu do czasu . Odstawić najlepiej do następnego dnia.
Drugi dzień : zagotować dodając stopniowo 400g cukru. Jeżeli będzie za mało słodkie, to dosłodzić do własnego gustu. Odstawić do następnego dnia.
Po kilku dniach smażenia, goracą konfiturę przełożyć do czystych słoiczków i mocno zakręcić.

Dorotko, ostatnio (przynajmniej we Wrocławiu) ciężko kupić porządnego boczniaka do smażenia. Kiedyś , na początku ich kariery na rynku polskim sprzedawali ładniejsze, czyt. Większe grzyby. Teraz na wierzchu tacki jako takie, a pod spodem drobnica nie wiadomo do czego

Niestety producenci boczniaka idą na ilość. Z tego co zostało , a sporo zostało drobnicy, muszę wykombinować jakieś nadzienie . Może do cukini ?

A co do konfitury, to przepis niezwykle prosty . To moje proporcje :
1,5 kg oczyszczonej i umytej czarnej porzeczki wsypać do gara o szerokim i grubym dnie. Zalać 0,5 szklanki wody. Ja dałam jeszcze dwie laski cynamonu dla lepszego smaku. Można kombinować dodając kardanom lub inne dodatki. Doprowadzić do zagotowania i jeszcze potem gotować bez przykrycia na maleńkim ogniu przez ok. 1 godzinę mieszając od czasu do czasu . Odstawić najlepiej do następnego dnia.
Drugi dzień : zagotować dodając stopniowo 400g cukru. Jeżeli będzie za mało słodkie, to dosłodzić do własnego gustu. Odstawić do następnego dnia.
Po kilku dniach smażenia, goracą konfiturę przełożyć do czystych słoiczków i mocno zakręcić.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Dzięki za przepis na czarną porzeczkę zasypałam cukrem a jeszcze skorzystam z Twojego przepisu i usmażę
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Teresko, do usług
A teraz moje dzisiejsze ?kuchenne wymyślanie?, czyli NADZIEWANE POMIDORY
Składniki: dość duże i twardawe pomidory, kasza perłowa lub ryż, jedno jajko, cebula, czosnek, papryki, pieczarki i przyprawy.
Dokładnych proporcji nie podaję, bo wszystko tak na oko i wyczucie.
Najpierw poddusiłam cebulę z czosnkiem na oleju z oliwek

Potem dodałam kolorowe papryki, bo lubię kolorowo

I dokładamy pieczarki. Wszystkie warzywka wcześniej zmiksowałam w blenderze. Doprawiamy do smaku.

Ugotowaną kaszę mieszamy z uduszonymi warzywami oraz jajkiem. Takim farszem nadziewamy wydrążone pomidory i zapiekamy w piekarniku. Na dwie minuty przed końcem kładziemy na pomidory po plasterku żółtego sera (nie koniecznie)



A teraz moje dzisiejsze ?kuchenne wymyślanie?, czyli NADZIEWANE POMIDORY
Składniki: dość duże i twardawe pomidory, kasza perłowa lub ryż, jedno jajko, cebula, czosnek, papryki, pieczarki i przyprawy.
Dokładnych proporcji nie podaję, bo wszystko tak na oko i wyczucie.
Najpierw poddusiłam cebulę z czosnkiem na oleju z oliwek

Potem dodałam kolorowe papryki, bo lubię kolorowo

I dokładamy pieczarki. Wszystkie warzywka wcześniej zmiksowałam w blenderze. Doprawiamy do smaku.

Ugotowaną kaszę mieszamy z uduszonymi warzywami oraz jajkiem. Takim farszem nadziewamy wydrążone pomidory i zapiekamy w piekarniku. Na dwie minuty przed końcem kładziemy na pomidory po plasterku żółtego sera (nie koniecznie)



Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2062
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Kolejne cudo!
A ja jeszcze śniadania nie jadłam.
A ja jeszcze śniadania nie jadłam.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4090
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Mniam, mniam ...
Ale pyszności Olu serwujesz! Aż się głodna zrobiłam.
Zajrzałam, bo szukałam przepisu na dżem z czarnej porzeczki - mój zeszłoroczny gdzieś się zapodział.
Będę zaglądać w poszukiwaniu inspiracji.
Szkoda, że moje maliny jeszcze w pączkach, bo zrobiłabym ciasto porzeczkowo-malinowe. Może za rok.



Zajrzałam, bo szukałam przepisu na dżem z czarnej porzeczki - mój zeszłoroczny gdzieś się zapodział.
Będę zaglądać w poszukiwaniu inspiracji.
Szkoda, że moje maliny jeszcze w pączkach, bo zrobiłabym ciasto porzeczkowo-malinowe. Może za rok.

Pozdrawiam serdecznie
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Asiu, Wisienko, witajcie
Wisienko, ciasto drożdżowe można robić też z innymi owocami. Z wiśniami też będzie wspaniałe. A z brzoskwiniami
Na ciasta muszę sobie postawić szlaban, bo jakoś dziwnie szybko znikają, a nie bardzo jest chęć do spalania dodatkowych kalorii
Po wczorajszych faszerowanych pomidorach zostały wydrążone środeczki i dzisiaj wymyślałam jak je wykorzystać. Popełniłam takie danie :
ZAPIEKANKA WARZYWNA
Składniki :
Ziemniaki, papryka słodka, cebula, czosnek, pieczarki, brokuł, pomidory, przyprawy.
Sposób wykonania :
Ziemniaki obrać i ugotować w całości prawie do miękkości. Brokuła ugotować na półtwardo. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić czosnek i grubo pokrojoną cebulę. Potem dorzucić resztę grubo pokrojonych warzyw. Ja zamiast całych pomidorów wrzuciłam wczoraj wydrążone środki pomidorowe. Całość poddusić przyprawiając do smaku. Ja dałam sól, pieprz, chili, przyprawę Garam Masala oraz curry.

Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i wyłożyć brytfankę wcześniej posmarowaną masłem. Ziemniaki posypałam świeżym tymiankiem. Warzywka wylądowały na ziemniakach, a na wierzchu brokuł. Całość zalałam beszamelem i zapiekłam w 180* przez 35 min.

Oczywiście to danie ma być tylko inspiracją. Każdy może sobie dowolnie dobrać składniki

Wisienko, ciasto drożdżowe można robić też z innymi owocami. Z wiśniami też będzie wspaniałe. A z brzoskwiniami


Po wczorajszych faszerowanych pomidorach zostały wydrążone środeczki i dzisiaj wymyślałam jak je wykorzystać. Popełniłam takie danie :
ZAPIEKANKA WARZYWNA
Składniki :
Ziemniaki, papryka słodka, cebula, czosnek, pieczarki, brokuł, pomidory, przyprawy.
Sposób wykonania :
Ziemniaki obrać i ugotować w całości prawie do miękkości. Brokuła ugotować na półtwardo. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić czosnek i grubo pokrojoną cebulę. Potem dorzucić resztę grubo pokrojonych warzyw. Ja zamiast całych pomidorów wrzuciłam wczoraj wydrążone środki pomidorowe. Całość poddusić przyprawiając do smaku. Ja dałam sól, pieprz, chili, przyprawę Garam Masala oraz curry.

Ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i wyłożyć brytfankę wcześniej posmarowaną masłem. Ziemniaki posypałam świeżym tymiankiem. Warzywka wylądowały na ziemniakach, a na wierzchu brokuł. Całość zalałam beszamelem i zapiekłam w 180* przez 35 min.



Oczywiście to danie ma być tylko inspiracją. Każdy może sobie dowolnie dobrać składniki

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Olu, dziękuję za przepis na konfiturkę. Dopiero dziś będę robić, w poniedziałek się okazało, że Pan z porzeczkami nie dotrze i dopiero wieczorem będę działać 
Pomidorki nadziewane i zapiekanka super, już skopiowane
Cukinie nadziewane robiłam ostatnio, ale dla moich chłopaków niestety musi być mięcho, bo inaczej chodzą głodni, a Mąż dojada kanapkami
Na pewno farsz z boczniakami będzie super! Co do ich wielkości, też to zauważyłam - kupka maluchów na tacce przykryta jednym albo dwoma większymi 

Pomidorki nadziewane i zapiekanka super, już skopiowane



Pozdrawiam, Dorota
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Dorotko, ja także bym z mieskiem zjadła , ale moi panowie zdecydowanie NIE
A ja nabrałam smaka na Twój sorbet ananasowy. Zaraz robię syrop i biegnę do sklepu po ananasa. Zrobię też trochę z czarnej porzeczki, bo jeszcze z dwa kilogramy zebrałam z krzaczka

A ja nabrałam smaka na Twój sorbet ananasowy. Zaraz robię syrop i biegnę do sklepu po ananasa. Zrobię też trochę z czarnej porzeczki, bo jeszcze z dwa kilogramy zebrałam z krzaczka

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Ale mi smaka narobiłaś na czarne porzeczki! Ja teraz jestem na wygnaniu w Niemczech i tu pudełeczko 250g kosztuje 2,5 Euro, czyli jakieś 40 PLN za kilogram! Szaleństwo, ale chyba się szarpnę! A u mnie krzaki się uginały jak wyjeżdżałam...
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Ło matko, ale drożyzna
A nie możesz swoim w domu przekazać żeby zebrali porzeczki i je zamrozili ? Ja część zmiksowałam i zamrażam.
No i popełniłam sorbet z przepisu Dorotki. Miałam trochę kłopotu z jego mrożeniem. Może to ze względu na tropikalne upały ... zamrażarka nie chciała mrozić w zadawalającym tempie. Rozpoczęłam miksowanie owoców o godzinie 14-tej mając nadzieję na wieczorny deserek, ale nie chciał się zmrozić sorbet. Zostawiłam na noc i oczywiście zamroziło się na lód
Poskrobałam jednak i w mikserze przemieliłam. Udało się
Wyszło bardzo smacznie. Następnym razem dam jednak mniej cukru. Zrobiłam w trzech smakach : mango, czarna porzeczka i ananas z syropem miętowym

Ładnie wyglądał i smakował taki syrop z świeżej mięty. Chyba zrobię taki i zapasteryzuję. Bedzie w sam raz do napojów

No i popełniłam sorbet z przepisu Dorotki. Miałam trochę kłopotu z jego mrożeniem. Może to ze względu na tropikalne upały ... zamrażarka nie chciała mrozić w zadawalającym tempie. Rozpoczęłam miksowanie owoców o godzinie 14-tej mając nadzieję na wieczorny deserek, ale nie chciał się zmrozić sorbet. Zostawiłam na noc i oczywiście zamroziło się na lód





Ładnie wyglądał i smakował taki syrop z świeżej mięty. Chyba zrobię taki i zapasteryzuję. Bedzie w sam raz do napojów

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Podam szybki przepis na czarną porzeczkę jaką ja robię od lat ,a mianowicie .Porzeczki mielę przez maszynkę do mięsa dodaję cukier w/g upodobania /ja daję na 2 kg porzeczki 1 kg cukru/ i doprowadzam do zagotowania około 5 min,następnie nakładam do słoiczków zakręcam i odwracam do góry dnem i cała robota. 

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Książka kucharska nie ma tylu pysznych przepisów i fotek
Podziwiam zapał gastronomiczny , muszę częściej zaglądać:)

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Kuchnia, zioła i przyprawy
Dzięki dziewczyny, że zagladacie. Ostatnio u mnie był gorący okres i kuchnia z doskoku. Czasem coś jednak upiekłam, bo zachciało sie słodkości, ale coby nie miało za dużo kalorii
Padło na ciasto drożdżowe z brzoskwiniami :

Coś jednak trzeba jeść i czasem wymyślałam takie zapiekanki (na fotce jeszcze przed zapieczeniem. posypałam z wierzchu żółtym serem):

Trzeba było zagospodarować patiszonki, które wbrew wszyskiemu postanowiły jednak wyrosnąć i obdarować mnie owocami. Zrobiłam je jako faszerowane i zapiekane :

W miedzyczasie popełniłam przez pomyłkę serek biały z owocem mango :

Niedawno zapowiedziała się rodzinka na grilla ... trzeba było coś przygotować zamiast kiełbasy ... i padło na szaszłyki z zamarynowanym łososiem. Zniknęły wszystkie i chyba trzeba powtórzyć grillowanie. Jako uzupełnienie szaszłyków zrobiłam kuskus z pomidorami, ogórkami, cebulą, kukurydzą z puszki i groszkiem. Wszystko doprawione oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Ostatnio zagospodarowuję aronię. Z cześci zrobiłam kompot z dodatkiem ananasa i gałązki mięty. Pychotka.
Dzisiaj kupiłam balon do wina i jutro rozpoczynam nastawianie wina z aronii
Na naleweczkę jeszcze trochę zostało owoców na krzaku. Trzeba się pośpieszyć. Już w kolejce do roboty czekają rajskie jabłuszka. Narobię z nich konfiturek, bo w zeszłym roku wyszły przepysznie. A zaraz bedzie do przerobienia pigwa i pigwowiec japoński
Pozdrawiam Was cieplutko


Coś jednak trzeba jeść i czasem wymyślałam takie zapiekanki (na fotce jeszcze przed zapieczeniem. posypałam z wierzchu żółtym serem):

Trzeba było zagospodarować patiszonki, które wbrew wszyskiemu postanowiły jednak wyrosnąć i obdarować mnie owocami. Zrobiłam je jako faszerowane i zapiekane :

W miedzyczasie popełniłam przez pomyłkę serek biały z owocem mango :

Niedawno zapowiedziała się rodzinka na grilla ... trzeba było coś przygotować zamiast kiełbasy ... i padło na szaszłyki z zamarynowanym łososiem. Zniknęły wszystkie i chyba trzeba powtórzyć grillowanie. Jako uzupełnienie szaszłyków zrobiłam kuskus z pomidorami, ogórkami, cebulą, kukurydzą z puszki i groszkiem. Wszystko doprawione oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Ostatnio zagospodarowuję aronię. Z cześci zrobiłam kompot z dodatkiem ananasa i gałązki mięty. Pychotka.
Dzisiaj kupiłam balon do wina i jutro rozpoczynam nastawianie wina z aronii

Na naleweczkę jeszcze trochę zostało owoców na krzaku. Trzeba się pośpieszyć. Już w kolejce do roboty czekają rajskie jabłuszka. Narobię z nich konfiturek, bo w zeszłym roku wyszły przepysznie. A zaraz bedzie do przerobienia pigwa i pigwowiec japoński

Pozdrawiam Was cieplutko

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki