Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Zablokowany
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Post »

Piękne kwiaty ;:138 i pogratuluj żonie rewelacyjny "badylek" ;:138
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Oj tam - urozmaicenie, to tylko jakiś metr kwadratowy. Zresztą większość tego było, a wpadło głównie parę turbinek i parę astraczków ;) Z nie rebucjowatego "want'u" zostało Astrophytum myriostigma x ornatum, Opuntia rufida (wczoraj widziałem w LM, niestety miast małego człony cały krzaczor za jedyne 99PLN), Tephrocactus papyracanthus, Tephrocactus geometrizans, Tephrocactus alexanderii (czarne ciernie), Turbinicarpus lophophoroides oraz Ceropegia sandersonii z innych sukulentów. I tyle ;)

Ajlosterki jako najbliższe kuzynki medio to i nie jest urozmaicenie. W końcu w badaniach genetycznych dowodzili, że medio i ajlo to jeden klad, a sulki i rebucje to inny, bardzo daleko spokrewniony. Zresztą są aylostery, które bardzo przypominają medio (brunescens, tarvitaensis itp.) i medio, które wyglądają trochę jak ajlo (huasiensis, camargoensis), więc wszystko między tymi dwoma rodzajami jest bardzo płynne. Szkoda właśnie tylko, że ajlosterki, które nie wpadają w pomarańcz/czerwień można na palcach jednej ręki policzyć (albiflora, azurduyensis, narvaecensis, perplexa...).

A co do turbinek to moim zdaniem, jeśli się je przyzwyczai, to spokojnie można je trzymać na pełnej patelni. U mnie na ogrodzie w sumie tak były, tylko asteriaski zaczęły się nieładnie buraczeć, więc ciut przycieniowałem stół z meksykańcami.

Dziś u mnie mało kwiatowo. Tylko resztki rebucjowatych. Za to turbinki się szykują do ponownego kwitnienia, a parę astraków niedługo coś tam pokaże.

Obrazek

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że to urozmaicenie Twojej kolekcji dobrze robi. Tym bardziej, że jak piszesz nie zabiera Ci wiele miejsca. A masz kwiaty w innych terminach i kształt korpusów inny... Dla laików (a i tacy na pewno ogród odwiedzają) to bardzo ważne.
Bo przecież i tak niektórzy uważają iż kaktusy są wszystkie takie do siebie podobne... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

czarny pisze:A co do turbinek to moim zdaniem, jeśli się je przyzwyczai, to spokojnie można je trzymać na pełnej patelni
Moje właśnie tak stoją... :?
Mam ich osiem (albo 9, ale nie jest to na pewno ostateczna liczba ;) ), bo ja z tych co liczą na sztuki a nie na metry kwadratowe ;:306,
z czego jeden ewidentnie poszarzał (T.jauernigii) a jeden 'zburaczał' (T.polaskii). Reszta lepiej lub gorzej, ale sobie radzi.

Napisz od czasu do coś o swoich dla tych, co są mniej obcykani w tych klockach, a i jakąś fotkę wstaw, plis, żeby było się na czym oprzeć :)

czarny pisze:parę astraków niedługo coś tam pokaże
Ładnie tu będzie :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla laików to fakt faktem najciekawsze u mnie melaki, feraki i grusony. A jak pokazuje 4-letnie Mediolobivia einsteinii i mówię, że to u mnie najwartościowsze roślinki to się tylko pykają w głowę na takie paromilimetrowe knypki ;)

Natomiast co ja mam powiedzieć o tych swoich turbinkach. Jak zakwitną i się uda cyknąć, to wkleję fotki. A poza tym ja w nich całkowity właśnie laik, bo mam je dopiero od niedawna. I nie wiem ani nic o nasłonecznieniu, substracie, czy podlewaniu. Wychodzę tylko z założenia że roślinom z Meksyku patelnia nie zaszkodzi, tak samo jak substrat mocno mineralny oraz, że lepiej podlać mniej niż więcej, i tyle ;) No i tych turbinek tez nie mam bardzo dużo, najwięcej to astraków, no i one też więcej miejsca zajmują.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

czarny pisze:Dla laików to fakt faktem najciekawsze u mnie melaki, feraki i grusony.
Nigdy nie rozumiałem fascynacji melakami i ich cefaliami. Dla mnie nie ma nic bardziej szkaradnego :lol:.
A jak pokazuje 4-letnie Mediolobivia einsteinii i mówię, że to u mnie najwartościowsze roślinki to się tylko pykają w głowę na takie paromilimetrowe knypki ;).
To trochę jak u mnie - ja już widzę na małych siewkach ciekawe ciernie, fajny kształ żeber itp., ale dla innych są nieciekawe za bardzo. I te pytania, która roślina jest ulubiona - to trochę tak, jakby pytać matkę, które dziecko jest jej ulubionym :wink:. To znaczy, są takie, które lubi się troszkę bardziej, ale o ulubionej ciężko mówić, jeśli cały rodzaj jest ulubiony :D.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Mediolobiwki masz cudowne, nawet nie ma co się rozdrabniać, ale urozmaicenie w kolekcji jest jak najbardziej wskazane ;:63 , astraki postarały się u Ciebie, będzie piękny widok ;:173

A co do wizyty, to ja już tak mam, że jak się nie umówię na konkretny dzień, to zawsze odkładam ją na dalekie jutro :oops: a doba obecnie taka krótka ;:131 ale tak czy siak musi być wizyta i rewizyta ;:223
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pogoda super, bo słonecznie, ciepło, ale nie upalnie. Natomiast pąki niestety za bardzo nie zdążyły, więc pewnie wszystko wykwitnie przez tydzień ;]

Obrazek
Jedyna przedstawicielka tego gatunku na stole z chwastami. Niestety małokwiatowa, w dodatku przez ociernienie nigdy się całkiem nie otwierają.

Obrazek
Pierwszy kwitnący u mnie A. asterias.

Obrazek
A ten cholernik, mimo że pąka ma już wporzo, to się nie chce roztworzyć. A chciałem zrobić pierwsze krzyżowanie ;)
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
No i fifrok jeden zaczął się rozwijać po 14, kiedy asterias się zaczął zamykać, a teraz już całkiem zamknięty. Dziwne zwyczaje panują u tych chwastów ;:173 Choć tyle dobrze, że ten jest duży i ma duże kwiaty (siedzi w doniczce 10cm).
Gaga1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2010, o 21:53

Post »

Obrazek

Super ciernie,nawet jak nie kwitnie jest śliczny ;:224
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Śliczne kwiatuszki, takie z duszą ;:215 mój asterias tez kwitnie, troszkę się zarumienił, bo piecze się na patelni, ale chyba juz przywykł ;:306 Twój też troszkę zarumieniony :oops:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Astrophyta choć cudne, to nudne, ale tylko dlatego, ze je mam i lubię zresztą. To są najciekawsze kaktusy (zaraz po mediolobiviach oczywiście :tan ) Obiektywnie mówiąc - piękne.
Jednak to coś, chyba parodia jest wyjątkowe.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście astro ładne ale parodia najładniejsza. :)

Nie myślałeś kiedyś dołączyć kilka tych klejnotów do kolekcji? Ameryka Południowa, lubią słońce i kwitną cały rok... Coś wybitnie dla Ciebie! :)
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż. Medio już (prawie) mam, teraz zbieram ajlosterki. Sulki jak się przytrafi, ale już mi się wydaje, że z sulek to nie będę zbierał wszystkiego (btw ostatnio znów wpadło trochę odrostów i mam już z 50 różnych pozycji). Na kolejnym miejscu byłyby szeroko pojęte lobiwiowate, ale patrząc na fotki 'foliaczka' głównego lobiwiologa kraju, to pozostanę jednak chyba tylko przy swoich miniaturowych góralach ;) Natomiast parodie niestety nie kuszą. Jedynie jak się kiedy trafi okazja to ze dwie sztuki, żeby urozmaicić i tyle.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda. Parodie takie piękne rośliny a wciąż mało doceniane. :(

Z zainteresowaniem natomiast poczytałem o Twoich nowych nabytkach sulkorebutiowych. Noo, 50 różnych to już jest wcale dobra kolekcja! ;:333
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”