Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89

Zablokowany
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89

Post »

Artur89 pisze:Wiesz, miałem nadzieje uzyskać inną odpowiedź na moje pytanie. Jak to się mówi - jeśli nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o kasę i tak jest też w tym przypadku, niestety.
Imho nie ma innej odpowiedzi, niestety.
Co do krzyżowań. Tobie chodzi o kontrolę, mnie o jak największą różnorodność i uzyskanie hybryd-rarytasów :)
Widzisz, ze mną to jest tak, że dość konkretnie wsiąknąłem w genetykę. Dlatego próbuję konkretnych krzyżowań, aby w przyszłości móc choć w pewnym stopniu przewidzieć, jakie cechy konkretna roślina z mojej kolekcji może przekazać potomstwu. Ale to zabawa na długie lata :D.
A jeśli przy okazji uda się wyhodować coś fajnego to dobrze.
Jakbyś widział, jakie plany mam co do 'Rainbow' (co prawda nierozpisane, ale jednak) to byś zwątpił :lol:.
Zresztą, nasze metody się chyba różnią - ty idziesz na żywioł i krzyżujesz to, co ci zakwitnie, ja strarannie planuję, co z czym.
Swoją drogą mam coś w planach, jeśli będzie miało dojść do skutku, wyślę ci na PW informację wraz z pytaniem, czy jesteś zainteresowany :wink:.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Oj tam od razu na żywioł. Też planuje, zliczam i obliczam, typuje i przewiduje :lol: Oczywiście nie latam jak najęty z pędzlem ale gromadzę pyłek i zapylam odpowiednie kwiaty odpowiednim pyłkiem, możliwie odmienne pod względem koloru. Rzecz jasna z dostępnego lub zgromadzonego materiału jeśli jest nadal w miarę świeży. Skrupulatnie to notuje bym na przyszłość wiedział co z czym krzyżowałem i jakie są tego efekty.
Alek, starannie planujesz co z czym, ok. Jednak mając na uwadze obszerność twojej bazy pyłku za niedługo skończą ci się możliwości i co wtedy będzie z krzyżowaniem? :wink: To, że tacy szarzy 'hybrydozapylacze' nie klują jakiś genetycznych teorii związanych z krzyżowaniem roślin wcale nie umniejsza ich działaniom gdyż dla nich najważniejsze jest uzyskać jak najciekawsze klony, a wydaje mi się, że traktujesz takie osoby jak wesołe, hipisowskie, człekokształtne pszczoły uzbrojone w pędzel, zapylające wszystko co ma pręciki i słupek :lol:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

wydaje mi się, że traktujesz takie osoby jak wesołe, hipisowskie, człekokształtne pszczoły uzbrojone w pędzel, zapylające wszystko co ma pręciki i słupek :lol:
Teraz to troszkę przesadziłeś :lol:. Nie uważam tak, chyba że nieświadomie :wink:. I nie neguję takiego zachowania, bo sam przez to przechodziłem :D.
Co do mojej bazy pyłku, mi tam to nie przeszkadza, że jest dość skromna. Jeszcze ze dwa-trzy lata i lobiwki będą kwitły, może nawet te z własnego wysiewu. Wtedy się zwiększy trochę.
W tym momencie traktuję to jako eksperyment. Jak na razie chcę zobaczyć, co wyjdzie z tych AK-M001. A później spróbować jeszcze rwz takiego samego krzyżowania (nawet wielokrotnie), coby sprawdzić, jaka jest szansa, że powstanie taka sama roślina. Takie badania mogą się przydać :wink:.
Wrócę jeszcze do tej kontroli i szacowania. Zapylasz dwie różne hybrydy o niewiadomym pochodzeniu (w sensie że nie znasz ich rodziców), powiedzmy pomarańczową i różową. Szacujesz, że wyjdzie łosisiowy (czy jaki tam powstaje z połączenia tych barw) kwiat. Skąd wiesz, że rodzicami tych dwóch nie były rośliny o żółtych, białych, czerwonych i różowych kwiatach, w związku z czym wynik mógłby mieć jasnożółte, białe, malinowe czy też jeszcze inne kwiaty? W sumie jest to o tyle fajne, że nigdy tak naprawdę nie wiesz, co powstanie i wyniki cię zaskakują. Ja chciałbym jednak tego uniknąć, przynajmniej częściowo - dlatego planuję w przyszłości otrzymać, nazwijmy to, równoległą linię hybryd pod ścisłą kontrolą, do której nie zamierzam wprowadzać genów popularnych hybryd (czyli np 'Rainbow' czy 'Boom'). Może się to uda, a może w międzyczasie stanę się ortodoksem i zarzucę jakiekolwiek krzyżowania, kto to wie :wink:?
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście to co pisałem było pół żartem, pół serio choć kto wie co siedzi w twojej podświadomości :lol: Wiem, że krzyżowanie to jedna, wielka loteria ale wolę typować co z czym skrzyżuje, nawet jeśli wyjdzie zupełnie coś innego. Bez tego zapylanie byłoby wyjątkowo nudne gdybym bezmyślnie maział pędzlem każdy kolejny kwiat.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wypadałoby wstawić jakieś zdjęcia. Na chwilę obecną nic nie kwitnie ale jest wiele zapowiedzi :)

Epiphyllum oxypetalum i jego osobliwy pęd
Obrazek

Selenicereus grandiflorus po wystawieniu na pełne słońce tworzy ładnie ociernione pędy
Obrazek

Parodia aureispina
Obrazek

Echinocereus rigidissimus ssp. rubispinus coraz bliżej mety :wink:
Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Niezłe osobliwości ;:oj no i wyścig niestety trwa :roll: a już myślałam, że dziś odbiorę puchar a tu echooo, chyba się dogadały ;:306
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spoko, moja najzacniejsza hybryda też przystopowała z rozwojem swoich 3 pąków. Powinna już dawno zakwitnąć. Nie wiem na co ta cholera czeka, na oklaski? :lol:
Jeszcze pokażę jak wygląda mój pękający w szwach inspekt. Znalezienie wolnego miejsca graniczy z cudem :wink:

Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widoczek ;:215 echinicereus z daleka wpada w oko, a jeszcze jak rozłoży parasol ;:224 a co do miejsca ;:124 zawsze można zrobic nowy inspekcik, albo kolejny :;230
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Artur89 pisze: Jeszcze pokażę jak wygląda mój pękający w szwach inspekt. Znalezienie wolnego miejsca graniczy z cudem :wink:

Obrazek
Upchaj trochę bardziej i jeszcze z jedna kuweta wejdzie :;230
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taa chyba, że wstawię ją w pionie :lol: Jeszcze mam w pokoju kilkanaście doniczek ze szczepionymi siewkami - btw. od niedawna coś dobrze idzie mi szczepienie. Jak nieco podrosną to też wywalę je na balkon - trzeba wykorzystać dostępną przestrzeń parapetu. Co prawda nie wiem gdzie zmieszczę nowe hybrydy z eBay. Znając życie, któraś roślina otrzyma nakaz eksmisji :roll:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Jak się popieści to się jeszcze coś zmieści :wink:

A tak poza tym to ładna kolekcja. Mi się bardzo podoba. ;:333
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Marku :)
Skoro wszędzie pełno słońca to dzisiaj zakwitła niezawodna z parodii...

Parodia aureispina
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale daje po oczach jak na plaży w Hiszpanii ;:3 super ;:215
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doczekałem w końcu i ja na wątku swoich ulubienic. Na razie co prawda tylko jedna ale za to ładna i ładnie pokazana. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Agnieszka i Henryk za wpisy :) Parodie jeszcze się pojawią ale później, gdyż pąki muszą nabrać odpowiednich rozmiarów :wink:
Poza parodią zakwitła dzisiaj ponownie hybryda Chamaecereus. Zdążyłem ją odpowiednio wcześnie uwiecznić nim kolor wypłowieje przez silne promienie słoneczne. Ostatnim razem zdjęcie zrobiłem na drugi dzień i przy użyciu lampy przez co kwiat nieco stracił na uroku.

Chamaecereus hybr. H012
Obrazek

Obrazek

Krzyżowanie:
H012 x H006
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”