Czarna rzodkiew,czarna rzepa (Raphanus sativus)
Czarna rzodkiew
Ja sprawdzam,bo nie może byc przerośnięta. Wielkość dużego buraka. Jak przerośnie to jest łykowata. To jest tak jak ze zwykłą rzodkiewką jak za długo siedzi w ziemi to też jest łykowata.Ja osobiśćie bardzo ją lubię bo jest mocniejsza od małej rzodkiewki. W tym roku posadziłam pierwszy raz i urosła mi wielgachna. Nasiona kupiłam przez internet. Radzę spróbować. W tych okolicach gdzie teraz mieszkam ludzie nie znają też rzodkwi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
może masz czarną rzodkiew? czarnej rzepy jeszcze nie widziałam , zwykłą białą oczywiście tak. Rzodkiew wygląda jak powiększona kilka razy rzodkiewka no i ma czarną powierzchnię a rzepa wydaje mi się, o ile dobrze pamiętam, że jest bardziej spłaszczona. Maakita, spróbuj, umyj, obierz i utrzyj na tarle, na grubych oczkach. troszkę posolisz, może być ostra. - (wielkość filiżanki - tak mniej więcej).
- ketjow
- 100p
- Od: 8 lut 2009, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"
gienia1230 pisze:aaaale jeszcze smaczniejsza jest rzepa (w surówkach), tylko na wiosnę nigdzie nasion nie spotkałam
Witam
To mój pierwszy post, ale kiedyś czas zacząć.
Pamiętam za czasów młodości kiedy bywałem na wakacjach u babci, że zajadałem się czymś bardzo smacznym o miękkim soczystym miąszu. Babcia mówiła że jest to czarna rzepa.
Teraz po przeczytaniu tego postu wróciły wspomnienia i chęć posiania na mojej działeczce czarnej rzepy. Niestety nigdzie (np. Allegro)nie mogę znaleść nasion. Może ta czarna rzepa teraz występuje pod inną nazwą. Może ktoś mnie oświecić w tym temacie?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Re: Czarna rzepa

Już dawno chciałm posiać czarną rzepę u siebie ,ale nie widziałam nigdzie nasion .
Pozdrawiam
Joanna
Ja kupiałam nasiona czarnej rzepy w Leroy Merlin, nie pamiętam ale one chyba były z EDENu.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rzodkiew czarną Murzynkę wysiałam w ubiegłym roku 8 lipca i wyrosła do jesieni duża - do tej pory ją mam i smakuje 
W tym roku posiałam kilka nasionek przy zwykłej rzodkiewce 12 marca i zobaczę co ona na to (na opakowaniu jest napisane IV-VII).

W tym roku posiałam kilka nasionek przy zwykłej rzodkiewce 12 marca i zobaczę co ona na to (na opakowaniu jest napisane IV-VII).
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
To była rzepa ścierniskowa, wysiewana zaraz po żniwach jako poplon. Też pamietam jej smak. Nie mogę zrozumieć dlaczego nasiona tej rzepy są nie do zdobycia.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia