Problem z tujami szmaragd w doniczkach
Problem z tujami szmaragd w doniczkach
Witam wszystkich,
jakiś miesiąc temu zakupiłem w OBI 2 szt. Tuji Szmaragd. Poszukiwania trwały dość długo ale udało mi się znaleźć ładne i nie połamane. Po powrocie do domu natychmiast je przesadziłem w troszkę większą doniczkę niż te w której się znajdowały a znajdowały się w strasznie malutkich. Niestety tuje zaczęły schnąć od spodu i troszkę brązowieją i żółkną. Przesadziłem je w odpowinią kwaśną ziemię z dodatkiem nawozu. Faktem jest że posiadam taras od strony południowej przez co tuje narażone są na duże nasłonecznienie. Dodatkowo piją bardzo dużo wody. Czy to normalne i powinienem poczekać aż się same ustabilizują czy powianiem coś z tym zrobić? Proszę o konstruktywne odpowiedzi
jakiś miesiąc temu zakupiłem w OBI 2 szt. Tuji Szmaragd. Poszukiwania trwały dość długo ale udało mi się znaleźć ładne i nie połamane. Po powrocie do domu natychmiast je przesadziłem w troszkę większą doniczkę niż te w której się znajdowały a znajdowały się w strasznie malutkich. Niestety tuje zaczęły schnąć od spodu i troszkę brązowieją i żółkną. Przesadziłem je w odpowinią kwaśną ziemię z dodatkiem nawozu. Faktem jest że posiadam taras od strony południowej przez co tuje narażone są na duże nasłonecznienie. Dodatkowo piją bardzo dużo wody. Czy to normalne i powinienem poczekać aż się same ustabilizują czy powianiem coś z tym zrobić? Proszę o konstruktywne odpowiedzi
Re: Problem z tujami szmaragd w doniczkach
A po co ten nawóz ? Daj zdjęcie .
Jeżeli coś tam obleciało od spodu to efekt zapewne odreagowania i na przesadzanie i na nawóz , słońce też daje się we znaki oraz biedę przeszły w sklepie .
Jeżeli coś tam obleciało od spodu to efekt zapewne odreagowania i na przesadzanie i na nawóz , słońce też daje się we znaki oraz biedę przeszły w sklepie .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nigdy nie daje się roślin świeżo przesadzonych na bezpośrednie słońce, szczególnie po zmianie warunków pogodowych. Daj do półcienia na jakiś czas, najlepiej na stanowisko wschodnie bądź zachodnie. Niech pobędą tam przez miesiąc a dopiero po tym czasie możesz wstawić na bezpośrednie słońce (chociaż myślę, że jeżeli teraz nie brązowieją, to mogą zostać na miejscu - jeśli już odchorowały).
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
A co zamierzasz robić z tymi tujami, jak posadzić do gruntu to zrób to jak najszybciej.Na słońcu ziemia zbyt szybko wysycha w doniczkach.