Tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Marcin P
100p
100p
Od: 29 sty 2013, o 21:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipanowiec

Post »

:wit Witam
mam chęć na tulipanowca gdyż to interesująca roślina (...) Ale nie ważne z jakich pobudek chcę go posadzić.
Wiem że to spore drzewo więc potrzebuje dużo miejsca. Mam zarezerwowane dla tej rośliny odpowiednie stanowisko. Słoneczne itd.
Problem jest z glebą. Nie jest zbyt żyzna. Prawdę mówiąc to żółty piach. ;:218 Czy poradzi sobie w takich warunkach ?? Podlewanie to nie problem... byle by przeżyła. Wiem że lubi żyzne gleby. Może ktoś wie jak sobie radzi w gorszych warunkach :cry:
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Posadziłem tulipanowiec w lesie. Polana w sosnowym lasku, ziemia piaszczysta. Sadzonka 2m wysoka. Spory dołek z wymianą ziemi. Po 3 latach zabrałem do ogrodu - prawie nic nie urósł.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Zauważyłam niepokojące objawy na 3 - letnim tulipanowcu. Na niektórych gałązkach zasychają niewykształcone do końca liście, a na innych liście są malutkie i jest ich mało. Jak go ratować?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
kejtrin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój też takie miał objawy i po zimie niestety nie odżył :( Miał 3 lata. Nie wiem co to za cholerstwo go wzięło, ale stało się to po przesadzeniu (co prawda jesienią, z zachowaniem wszelkich reguł, no ale i tak się nie udało)
mat23
100p
100p
Od: 24 cze 2012, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy wie ktoś w jakich warunkach najlepiej rośnie tulipanowiec ?? Chodzi mi o miejsce i glebe???
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

W takich samych jak magnolia : gleba żyzna, przepuszczalna i kwaśna pH w granicach 4,5
Miejsce słoneczne aczkolwiek osłonięte od zimnych wiatrów.Ze względu na duży rozmiar sadzić z rozmysłem ;)
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15

Post »

Aisyrk pisze:Zauważyłam niepokojące objawy na 3 - letnim tulipanowcu. Na niektórych gałązkach zasychają niewykształcone do końca liście, a na innych liście są malutkie i jest ich mało. Jak go ratować?

U mnie było to samo. Po zasilaniu nawozem do borówek, młode liście przestały usychać.
mat23
100p
100p
Od: 24 cze 2012, o 16:38

Post »

Dziękuję za informacje. Jak na razie nie grozi to mojemu tulipanowcowi bo słabo rośnie i w zeszłym roku przemarzł .Takżee jest silnie zredukowany . Niestety...
Marcin P
100p
100p

Post »

Dziś kupiłem tulipanowiec... Jestem z swojego zakupu zadowolony... Co prawda mam problem, bo nie bardzo wiem gdzie go posadzić... Tam gdzie bym go chciał widzieć w przyszłości to kiepska ziemia... Nie wiem czy sobie poradzi... Ma ok 80 cm i stoi w doniczce sobie... W szkółce zdrowo go pogonili mniej więcej połowa jego rozmiaru to tegoroczny przyrost.... Z Pewnie wypadało by go przykryć na zimę
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Okrycie wskazane z dwóch powodów : po primo to młoda roślina, po drugo primo :lol: wypędzony.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Ja wiem czy wypędzony? Tulipanowiec jest jednym z najszybciej rosnących drzew, u mnie w młodości przyrosty często przekraczały 1 metr.
Marcin P
100p
100p

Post »

W Doniczce nadal widać ślady jakiegoś granulatu... Podobny sypałem w iglaki ( teraz już zaprzestałem jeśli chodzi o ten sezon ) Nie bardzo wiem jak ją okryć ?? Zrobić na niej stożek z jakiejś tkaniny ( powiedzmy stary sweter ) lub coś w tym guście. A Co do tej piaszczystej ziemi ?? Wiki twierdzi że lubi gleby żyzne i wilgotne... Norma . Ale nie każdy taką ma na podwórku. Jak sobie radzi w piaszczystej ziemi... Warto ryzykować ????
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49

Post »

Myślę że warto, poradzi sobie. Co wiosnę dasz jakiegoś nawozu, najlepiej organicznego żeby też ziemię wzbogacić w próchnicę. Jak to nie wystarczy, podsypiesz np. azofoską. Przyrosty pewnie na początku nie będą oszałamiające, ale w miarę rozrostu korzeni i użyźniania gleby powinno być coraz lepiej. Poza tym piaszczysta gleba jakby z natury ma dla wielu roślin "przyjaźniejszą" strukturę niż glina która bywa zbita i nieprzepuszczalna, szczególnie jak jest mało próchnicy. Gorzej jak masz sucho, na to trudniej coś poradzić.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Okrywanie białą tkaniną ( w ogrodniczych są nawet gotowe juz kaptury ) długą słomą czyli chochoł ( trawa długa też może byc ) ale nie okrywa się gazetami, tekturą, czy ubraniami.Zamoczy to się, zrobi jedna bryła lodu i po ptokach
Marcin P
100p
100p

Post »

Pocieszający jest ten wykład na temat piaszczystego podłoża... Ja zawsze gdy tam sadzę jakąś roślinkę wykopuję mniej więcej taczkę piachu, a następnie ubytek zastępuję zbutwiałym drewnem sosnowym czy jakimś tam innym... Taka próchnica daje dobry start... spore dęby przesadzone z lasu dały radę się przyjąć... Gdzieś przeczytałem że się nie da... Da się 4 metrowe wyrwane z korzeniami dają sobie radę już drugi rok, więc będą żyć... A Tu drzewko w doniczce z nienaruszonymi korzeniami.... Co do wilgotności... szału nie ma... Zawsze można podlać jeśli jest czas i możliwość
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”