Żmije

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

weiner pisze:
to chyba to samo? ;) ja je tylko znalazłem w hałdzie torfu gdy wywoziłem trochę żeby w sadku rozrzucić, teraz już wiem że to trzeba tępić, heh może te krety które doprowadzają mnie do szału takie złe nie są i na coś się przydają ;) w sumie to lepiej chyba powynosić ziemie z kopców niż walczyć z tym choerstwem, dobrze że nie ma tego zbyt wiele u mnie ;)
Nie możesz być pewien,że tego nie ma zbyt wiele!!!
To kanalie ,poczytaj proszę i walcz
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6+podjadek

Życzę szybkiego uporania się z problemem
Awatar użytkownika
Silja
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 kwie 2013, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Żmije

Post »

dzisiaj pierwszy raz spotkałam żmiję. Trzeba będzie bardzo uważać na spacerach.
Ratując jednego psa nie zmienimy świata. Ale świat zmieni się dla tego jednego psa.
bigs
100p
100p
Od: 17 sty 2011, o 20:57

Post »

Wszystko o żmiji zygzakowatej:
http://www.jadowite.org/index.php/artyk ... ygzakowata
Tylko jeden raz spotkałem żmiję i to czarną bez widocznego zygzaka.
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odświeżam i proszę o radę jak się pozbyć żmii z ogródka? Boję się, że niechcący nadepnę i mnie ugryzie.
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

A na pewno to zygzakowata , bo u mnie jest dużo padalców . W tym roku na mojej działce znalazłam nieżywe dwie zygzakowate i to sprawka kota , ale też wiem , że przy mojej działce są zygzakowate i staram się tam uważać , jeżeli już tam jestem . O wiele gorzej denerwują mnie ślimaki , które mam pierwszy rok .
Pozdrawiam :wit Beata
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

Ciemna żmija spotkana dziś na drodze ... Mała to ona nie była!

Obrazek
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
ann33
200p
200p

Post »

beatazg - niestety to żmije, padalce swoją drogą...

Space99 - no piękna żmija!
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Wg mnie to padalec, w zeszłym roku spotkałem w Bieszczadach żmiję zygzakowatą, pięknie się prezentowała, jak uciekała w lewo, a My z Apapem w prawo, a może odwrotnie.
:wink:
Moje wątki
Festina Lente
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

To zdecydowanie nie jest padalec.
Na żmiję też trochę duże, ale nie widać kształtu głowy, co mogłoby dużo powiedzieć co to za wąż.
ann33
200p
200p

Post »

To jest żmija zygzakowata, w zbliżeniu widać zygzak. Taką też mam tylko mniejszą.
Awatar użytkownika
Irek6820
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 08:45

Post »

U mnie na posesji ostatnio spotkałem żmiję w zupełnie innym kolorze o takim - http://www.twojebieszczady.net/fauna/zmija530.jpg . Bardzo się przestraszyłem odwiedzin tego zwierzątka mam nadzieję że były to jej pierwsze i ostatnie odwiedziny ;:175
ann33
200p
200p

Post »

No to taka jak moje... śpią już chyba bo ich nie widzę;)
grymel
50p
50p
Od: 14 lut 2014, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

eMZet pisze:... Dla usunięcia gadów zastosowano metodę biologiczną. Złapano w kraju kilka wagonów jeży, które wypuszczono w tym niedostępnym terenie...
To na pewno działa, choć ta ilość jeży budzi wątpliwośći. Jeże żywią się gadami, a żmije nie wyrządzają im najmniejszej krzywdy. Żywią się też ślimakami. U mnie już teraz nie ma żmij i trudno znaleźć ślimaka, bo są jeże. Poprzednio jednak mieszkałem w innej miejscowości, na skraju lasu i były tam żmije. Nigdy nie było z nimi problemu, tylko raz wyrzucając kosz skoszonej trawy na kompostownik znalazłem martwą żmiję. Irytowało mnie to, bo po podwórku i ogrodzie biegały dzieciaki, ale nie było "przygód". Myślę, że za sprawą tego, że dzieciaki głośno się zachowują, a gadziny były ostrożne.
Na wycieraczce nigdy nie miałem żmii. Choć ten pomysł we wcześniejszej wypowiedzi, by postawić włączone radio na ziemi nie jest pomysłem "od czapy", bo drgania dźwięku przenoszone przez cząstki krzemu w glebie mają większy zasięg niż w powietrzu. Żmija zaś słyszy "brzuchem".
Czy się bać?
Zdecydowanie nie! Warto jednak uważać zwłaszcza, gdy jesteśmy słabego zdrowia (serce, układ oddechowy). Gdy się zdarzy ukąszenie, to nie wyssiewajmy rany, a spokojnie jedźmy do lekarza. Ból jest porównywalny do użądlenia pszczoły, czy osy i to są właśnie dwa zwierzęta (trzeci to szerszeń), które są naprawdę niebezpieczne w naszych ogrodach.
Dlaczego?
Bo mogą wpaść nam do piwska (czy innego napoju ) i jeśli "weźmiemy" to z puszki ( :( :oops: czy nawet "gwinta"), to dowiemy się o tym fakcie niebawem bardzo boleśnie. Nawet w szklance, gdzieś tam pomiędzy plastrem cytryny a śliwką, może się kryć zabójca. Częste są wypadki tak poważnych opuchnięć wewnątrz jamy ustnej, że uniemożliwiają oddychanie i człowiek umiera na naszych oczach prosząc nas o jakąkolwiek pomoc, a my nie wiemy co robić.
...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Mój kot dzisiaj walczył z taką na moim nowym , jeszcze nie skończonym skalniaku .Maleńka zygzakowata bo może 20 cm ,ale ją uratowałam i na kiju wyniosłam do rowu po drugiej stronie drogi .
Beata :wit

Obrazek
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

To chyba pierwsza fotka żmijki w tym roku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”