Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: problem miltoniopsis

Post »

Te bulwy po prostu zamierają. Czy wyjmowałaś go z doniczki? Sprawdzałaś korzenie? Producenci bardzo często w podłoże wkładają spagnum, rodzaj mchu, który bardzo długo utrzymuje wilgotność w środku podłoża, choć na zewnątrz i po bokach robi wrażenie bardzo suchego. Jeśli namaczałaś go np. raz na tydzień, to storczyk cały czas stał jakby w wodzie i korzenie zaczęły gnić. Poza kłębami spagnum zdarzało mi się wyjmować z podłoża gąbkę florystyczną albo nawet kłęby bandaży.
Miltonopsis, jak większość storczyków, które mają pseudobulwy na każdej z nich zakwita tylko raz. Po kwitnieniu zwykle następuje przyrost nowych pseudobulw. Na fotkach nie widać, aby roślina wytwarzała przyrosty. Mam wrażenie, że już nic z niej nie będzie.
88mag
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2013, o 10:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kurcze szkoda, gdybym od początku wiedziała to co teraz wiem na temat jego uprawy. Kiedys wyciagnęłam, bo miałam wsadzoną gąbkę i pojawiły się szkodniki. Praktycznie cały czas stała w doniczce woda. Zapach też był nie do zniesienia. Zaczęłam powoli się "doszkalać" jeśli chodzi o uprawę i wtedy musiałam go nieopatrznie przesuszyć. Przyrostów nie ma, już dawno roślina stanęła w swoim kwitnieniu. Mam nadzieję, że to będzie dobra lekcja na przyszłość.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

:)
Każdy z nas najlepiej uczy sie na własnych błędach.
Lena88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2013, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szkoda storczyka :cry: Sama mam Miltoniopsisa i wiem, że jest dość kapryśny. Na razie jednak cały czas ze mną jest i wciąż wypuszcza nowe przyrosty i liście. Oby jak najdłużej :D
madzienka1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lip 2013, o 16:38

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Bardzo was proszę o pomoc , w moim storczyku odpadł stożek wzrostu, wygląda na to ,że zgnił dwa liście od dołu zżółkły i odpadły a na dodatek chyba coś go zjada przy samym stożku siedzi coś maleńkiego i czerwonego/. Część korzeni zgniła, część jest zielona, niektóre są w małe białe plamki. Czy da się go uratować??
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

madzienka1990 pisze:Bardzo was proszę o pomoc , w moim storczyku odpadł stożek wzrostu, wygląda na to ,że zgnił dwa liście od dołu zżółkły i odpadły a na dodatek chyba coś go zjada przy samym stożku siedzi coś maleńkiego i czerwonego/. Część korzeni zgniła, część jest zielona, niektóre są w małe białe plamki. Czy da się go uratować??
Madzienko , wklej zdjęcia :)
Awatar użytkownika
zeus88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2013, o 06:54

Post »

Natrzyj alkoholem :)
Awatar użytkownika
Malwina55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sie 2013, o 16:08

Post »

Witam wszystkich:))
Niestety mój drugi storczyk zaczyna chorować.
Kupiłam go w lipcu. Mieszka na południowym parapecie, osłoniętym parasolem.
Podlewam wodą destylowaną , nawożę .
Dziś zobaczyłam na liściu "porowatość"
Nie wiem co to może być :((

Poproszę o radę,

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6ae ... 49e0e.html

Pozdrawiam Malwina 55
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Witaj,
storczyk pomimo parasolowania poparzył się słoneczkiem :wink:
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Malwino, na zdjęciu, do którego podałaś link, zmiana jest spowodowana słońcem. Moim zdaniem to typowe oparzenie. na południiowym parapecie o to nietrudno, nawet, jeśli wydaje się cieniowany. najlepszym sposobem cieniowania od strony południowej jest zazdrostka.
Awatar użytkownika
Malwina55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sie 2013, o 16:08

Post »

Bardzo Wam dziękuję :)))
Postawię go na stole blisko okna .
Czy trzeba czymś smarować , czytałam że grevitem ? ,jestem zupełnie początkująca to mój pierwszy storczyk i nie zawsze umiem mu pomóc :((

Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedzi :)))

Pozdrawiam Malwina 55
Kwiatecek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2013, o 14:46

Post »

HEJ, moim storczykom cos dolega, na lisciach pojawiaja sie jasniejsze szorstkie plamy w biale kropeczki( niczym tradzik) ;:14 A nowe wychodzace liscie maja dziurki, biale w srodku :( i chyba od tego falka zarazil sie kolejny bo sasiedni w "najnowszym" lisciu ma dziurki jakies jeszcze bardziej powygryzane ;:219 szkodnikow nie widac,kiedys mialam atak ziemiurek ale to na innym oknie w innym pomieszczeniu. Pomozcie Kochane ;:303
Kocham: Meza,Synka i moje piekne kwiatki:)
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Zdjęcie zdecydowanie ułatwi stwierdzenie co to może być, więc poprosimy o zdjęcia :wink:
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Kwiatecek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2013, o 14:46

Post »

Juz tak mysle ,ze moze wyciac te liscie i zostawic dwa od gory ktore sa w miare najlepszym stanie, na drugim storczyku nie udalo mi sie pstryknac zdj bo listek za malutki, no i zmienic podloze,przekwitl na poczatku kwietnia wysowal juz nowe paczaki z lodyg i nagle je zasuszyl...inne co staly na tym parapecie ladnie wypuszczaja i rozwijaja paki, zostaje jeden kwiatek i wtedy dochodza im nowe paki. Obrazek dodam ze nie moze byc to ani pokaleczenie ani poparzenie Obrazek stoi na oknie polnocno wschodnim,co rano zraszanie woda destylowana, w nocy delikatne wentylowanie oknem, nawozenie co 3 moczenie,zmniejszona dawka. Dostal tez micoryze wczesna wiosna.
Kocham: Meza,Synka i moje piekne kwiatki:)
juka94
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2013, o 17:10

Post »

Witajcie! Proszę o pomoc. Niedawno mój storczyk dostał "dziury". Wiem że to dziwnie brzmi,ale tak nagle zauważyłam że coś takiego się stało. Najpierw myślałam że to przez podlewanie i zostawianie na słońcu...ale to byłoby niemożliwe, bo nie leję po liściach- robię kąpiel wodną - i raczej popołudniu kiedy po jego stronie nie ma już bezpośredniego słońca...
Drugą sprawą są "ubytki" liści, które dość długo tłumaczyłam sobie, że chyba to normalne ;:124 oraz jakieś białe pochewki jakby ikry(są delikatne i łatwo odchodzą od liścia)skupione raczej na końcach liści i czarna wypukła plamka.
Kiedyś były jakieś małe szkodniki(?) i posmarowałam czosnkiem i na jakiś czas był spokój, ale został taki lekko wyżarty liść.
Dodam,że używam pałeczek z grzybnią mikoryzową oraz bakteriami helperowymi.
Jeżeli jest to istotne to roślina kilka dni temu przekwitła :)

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”