Widocznie wciąż za mało pędów i liści. Może jeszcze jest ,,o jeden liść za mało".fabianos13366 pisze:Gnojówkę stosuje, ciepło mają, może po prostu źle jest zapyliłem.
Kawon ( arbuz ) - część 3
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak moje były takiej wielkości to wszystkie zawiązki obrywałem. Przy takiej masie liści arbuz nie urośnie większy niż 1,5kg.
Pozdrawiam Radek 

ja bym się nie odważył obrywać, oby w naszym klimacie dojrzały choć te które są. Znowu jest parę dni zimnych i deszczowych, pewnie przyrosty znowu przystopują.
Fabianos- arbuzy najlepiej przyrastają w temperaturze powyżej 22 stopni. Najlepiej gdy noce też są ciepłe. A przez ostatnie kilka dni nie było w kraju tak wysokich temperatur.
U mnie dzisiaj 13 stopni i pada co chwile, mam nadzieje że im to bardzo nie zaszkodzi. Módlmy się o ciepły sierpień i wrzesień...
Fabianos- arbuzy najlepiej przyrastają w temperaturze powyżej 22 stopni. Najlepiej gdy noce też są ciepłe. A przez ostatnie kilka dni nie było w kraju tak wysokich temperatur.
U mnie dzisiaj 13 stopni i pada co chwile, mam nadzieje że im to bardzo nie zaszkodzi. Módlmy się o ciepły sierpień i wrzesień...
Bez obaw, dojrzeją
Już mam za sobą kilka sezonów arbuzowych i wiem że arbuz musi mieć dużą mase liściową aby owoce były konkretne, wtedy takie owoce rosną dużo szybciej niż na słabych roślinkach i więcej się ich zawiązuje. Chwilowym spakiem temperatury też nie ma się co przejmować 

Pozdrawiam Radek 

Moje miały więcej liści gdy zaczęły zawiązywać.fabianos13366 pisze:Mówisz " za mało pędów i liści"? ;)
Na dzień dzisiejszy Red_Star - 1 szt. zawiązana, owoc już powyżej 1kg.
japoński_żółty - jeden zawiązany - ok. 0.5kg już ma - zrobił się cały żółty gdy był wielkości jajka.
golden_midget - jeden zawiązany - teraz wielkości jajka jest
janosik - zawiązał dwa od razu przed 2 dniami, wielkość dziś - jajko
rattlesnake - jeden zawiązany, jest podłużny, ciekawe jaki urośnie? - widziałem zdjęcia z USA - dwie osoby muszą podnosić jednego arbuza, na tej roślinie wyjątkowo ograniczać będę zawiązane owoce by był tylko ten jeden.
I jeszcze zdjęcia poglądowe.
Na pierwszym - Red_star - widoczny także jeden dojrzały pomidorek kumato.
Na drugim - japoński żółty.
Na trzecim - podłoga w szklarni - tyle pędów i liści jest dziś z 3 krzaków arbuzów.

Na pierwszym - Red_star - widoczny także jeden dojrzały pomidorek kumato.
Na drugim - japoński żółty.
Na trzecim - podłoga w szklarni - tyle pędów i liści jest dziś z 3 krzaków arbuzów.

- fabianos13366
- 50p
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Albo kanciasta plamistość, albo mączniak rzekomy
. Trzeba pryskać.

- fabianos13366
- 50p
Podobnie było u mnie.
Wydaje mi się że przelałem (podlewałem 5 litrów na 1 sztukę co 2 dzień).
Ograniczyłem podlewanie i po kilku dniach rośliny puściły nowe liście (stare uschły).
Wydaje mi się że przelałem (podlewałem 5 litrów na 1 sztukę co 2 dzień).
Ograniczyłem podlewanie i po kilku dniach rośliny puściły nowe liście (stare uschły).
Pewnie tak.Kropek pisze:Wydaje mi się że przelałem (podlewałem 5 litrów na 1 sztukę co 2 dzień).
Ja podlewam 2x dziennie średnio po 1 litrze na krzak. Ale są wsadzone w skrzynkach, a te skrzynki stoją na ziemi, nadmiar wody odcieka.
- fabianos13366
- 50p
I chyba już wiem, dlaczego moje owoce się nie powiększały, miały za mało wody, aby odżywić te wszystkie owoce. Jak ja trochę nalałem i później przez 2-3 dni nie podlewałem, ale człowiek uczy się na błędach, teraz będę podlewał więcej i zobaczymy. Mam nadzieję, że ich nie przeleję.
Może ktoś mi podpowie jaki środek użyć na
Może ktoś mi podpowie jaki środek użyć na
jode22 pisze:Albo kanciasta plamistość, albo mączniak rzekomy. Trzeba pryskać.
Na kanciastą - Miedzian, Curzte CU
Na mączniaka - Mildex, Curzate M, Infinito
To są te najbardziej popularne (sprawdzone, dostępne) i co ważne interwencyjne (oprócz miedzianu).
Więcej znajdziesz:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... ony-roslin
Powinieneś lepiej zdiagnozować problem bo nie ma jednego środka na mączniaka i kanciastą.
Na mączniaka - Mildex, Curzate M, Infinito
To są te najbardziej popularne (sprawdzone, dostępne) i co ważne interwencyjne (oprócz miedzianu).
Więcej znajdziesz:
http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... ony-roslin
Powinieneś lepiej zdiagnozować problem bo nie ma jednego środka na mączniaka i kanciastą.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- fabianos13366
- 50p
W tym problem, że to jest mój pierwszy raz z arbuzami i nie obeznałem się jeszcze z tymi chorobami. Dlatego zasięgnąłem porady na tym forum i dostałem odpowiedź, że jest to kanciasta plamistość, albo mączniak.