Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 78  
Autor Wiadomość
M-alinka
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 9 cze 2013, o 17:44 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 190
Skąd: Poznań

 0 szt.
O jaaaaa ale pyszności tutaj macie ;:oj
niestety póki co jestem na diecie, ale zapisuję się by nie zapomnieć :)

_________________
Zapraszam na ---->>> Mój balkonik
Pozdrawiam Kasia :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 18 cze 2013, o 09:51 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Coś dla łasuchów:
Tort czekoladowy i sernik na zimno. Przepisy później. :D
Obrazek

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 18 cze 2013, o 11:04 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Tort czekoladowy
Biszkopt z 6 jaj przekroić na 3 plastry
1 l śmietany kremówki
0,5 kg gorzkiej czekolady
5 łyżek cukru pudru
40 dag czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z cukrem pudrem i 250 ml śmietany - ostudzić. resztę śmietany ubić z odrobiną soli na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo masę czekoladową. Ubijać jeszcze przez chwilę. Krążki biszkoptowe przekładać masą. Na polewę rozpuścić resztę czekolady, polać tort - schłodzić.

Sernik na zimno
1kg serka homogenizowanego
1/2 szkl cukru pudru
4 galaretki truskawkowe
puszka brzoskwiń
truskawki
3 galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku, dodać cukier, wymieszać, ostudzić. Czwartą galaretkę rozpuścić w normalnej ilości wody. Serek zmiksować dodając zimne galaretki, dodać pokrojone brzoskwinie, wylać do formy wyłożonej folią aluminiową posypaną odrobiną cukru pudru. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch wyłożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
Smacznego.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 18 cze 2013, o 12:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Dla łasuchów, to znaczy dla mnie i moich szkrabów :tan ;:138 .Będę testować w sobote.Będzie torcik na Dzień Tatusia :heja

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
kaamiil
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 20 cze 2013, o 12:10 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 17

 0 szt.
Tort czekoladowy wygląda rozpustnie :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 29 cze 2013, o 21:22 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Dla ożywienia wątku - ciasto na niedzielę:
drożdżówka z rabarbarem i z ananasem:
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 11 lip 2013, o 14:02 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
1 porcja ketchupu z cukinii już w słoikach:
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lip 2013, o 14:53 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
Kechup z cukinii ;:oj a gdzie przepis...jeszcze nie pisałaś czy jaznaleźć nie umiem ;:184

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lip 2013, o 16:39 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Pisałam wcześniej przepis na ten ketchup i na sernik jogurtowy, ale w połowie pisania wcięło mi wszystko ;:oj .Więc teraz przepis na ten ketchup, jest naprawdę pyszny:
Ketchup z cukinii
1,5 kg obranej cukinii
0,5 kg cebuli
2 szkl cukru
1 szkl octu 10%
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
250 g koncentratu pomidorowego 30%
garść soli
Cebulę pokroić w kostkę i zasypać solą, wymieszać, odstawić na 6 godz. Soku nie wylewać. Cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą gotować 30min, aż warzywa będą miękkie. Dodać pozostałe składniki, gotować. jeszcze 15 min. całość zmiksować, przelać do słoików, zapasteryzować.
Jeśli ktoś woli ostrzejszy wystarczy dodać ostrej papryki, a jeśli łagodny to robimy bez dodatku papryki.
Smacznego. :wit

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
katharos
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 12 lip 2013, o 17:59 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 3156
Skąd: małopolska

 1 szt.
:heja Będę robić kechup z cukinii :tan

_________________
Pozdrawiam Kasia Obrazek
Mój kawałek na ziemi
Moje domowe cz.1 cz.2 cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 15 lip 2013, o 19:28 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Na prośbę amatorów świdośliwy przepis na nalewkę.
Nalewka z owoców świdośliwy
1,5 kg owoców (mogą być mrożone)
300 szt liści z wiśni
2l wody
1 kg cukru
1 l spirytusu
3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Owoce, liście i wodę gotować przez 15 min. Przecedzić przez gazę. Do gorącego roztworu dodać cukier i kwasek cytrynowy, wymieszać i odstawić.Gdy całkowicie ostygnie, wlać spirytus, rozlać do butelek. Nalewka jest gotowa po 5 dniach. Jeśli ktoś woli mocniejsze to może wlać 0,5 l spirytusu więcej. :D :D
Identycznie robimy nalewkę z aronii, dodajemy tylko więcej cukru.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jola1313
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 lip 2013, o 14:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 5480
Skąd: okolice Suwałk

 1 szt.
Potwierdzam keczup jest pyszny ;:108 .Robiłam w zeszłym roku i właśnie pokroiłam cebulę na nowe zapasy keczupu...
Ja mam zapisane 3 duże łyżki soli-do cebuli.
Aha-i niech Wam nie przyjdzie do głowy nalewać keczup do butelek ;:224 ;:131

Przyszłam poszukać przepisu na ogórki ;:173 .Więc cofam się ;:224 :wit

Hm :shock: .....sezon ogórkowy w pełni,a przepisów nie ma :?: :shock:
Dorota daj dobry przepis na ogórki kiszone ;:131 ;:180
Bo ja niby wiem,co i jak...ale czasem mi miękkie wychodzą :oops:
Zalewasz wrzątkiem?czy zimną wodą z kranu?
A dodajesz trochę cukru,czy nie?

_________________
Doniczkowe i ogrodowe joli1313 cz. 5
Spis moich wątków
Sprzedam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 19 lip 2013, o 16:42 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6137
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Cukru nie dodaję, zalewam natomiast i wrzątkiem i zimną wodą, zależy ile tego mam, na wierzch każdego słoja kładę liść chrzanu. Sól to wiadomo tylko kamienna, nie jodowana. Jeśli ogóry duże to nakłuwam widelcem żeby nie były puste. Aby się szybciej ukisiły obcinam końcówki, ale to chyba wie każdy.
jolka sprawdź ten mój przepis na ketchup czy wszystko wypisałam, bo gdzieś posiałam przepis i pisałam z głowy. ;:174

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 28 lip 2013, o 22:52 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Przepis na ogórki z pieprzem. Moje dzieciaki je uwielbiają :lol:
2,5 KG ogórków
2 łyżki soli
3 spore cebule
2 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki słodkiej papryki mielonej
2łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki posiekanego koperku
1,5 szkl octu
1,5 szkl cukru.

Ogórki ze skórką kroimy na plasterki.Dodajemy cebulę również pokrojoną w plasterki.Solimy.Czekamy godzinę aż ogórki puszczą wodę.Odlewamy.Potem dodaje przyprawy, mieszam i zalewam przestudzoną zalewą z octu i cukru.Nakładam w słoiczki i pasteryzuję ok 10 min, zależy od wielkości słoiczka.
Pewnie wszyscy to zają i się zgodzą ze pychotka ;:224

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *