Ogrodniczka Niesia
Re: Ogrodniczka Niesia
Hej!
Ładnie tu u Ciebie ...... taka ilośc kwiatów i warzyw w szklarni to chyba na sprzedaż?! Czy wszystko wysadziłaś u siebie ? 
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
- Niesia
- 200p

- Od: 23 lut 2012, o 23:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobry wieczorek Wszystkim
....mój dzisiejszy niedzielny spacerek po działce przedstawia się następująco
Lobelia...... jeszcze pięknie kwitnie

Stokrotka afrykańska

Złocienie...

...więcej kolorków złocieni mam na końcu działki ale nie chciało mi się iść na sam koniec działki
....leniuch mnie ogarnął...przepraszam
tutaj czubatka ubiorkolistna samosiejka z zeszłego roku
no i są nareszcie długo wyczekiwane zawilce z nasion

Wilec heavenly blue ładnie się rozrasta-w tym roku nie dam się przędziorkom

No i koniec wklejania!!!!.....imageshack i fotosik przestały u mnie działać
a miałam jeszcze wkleić tykwy i ogórki ozdobne....
.....no nic....spróbuję jutro....dobranoc wszystkim
Lobelia...... jeszcze pięknie kwitnie

Stokrotka afrykańska

Złocienie...

...więcej kolorków złocieni mam na końcu działki ale nie chciało mi się iść na sam koniec działki
tutaj czubatka ubiorkolistna samosiejka z zeszłego roku
no i są nareszcie długo wyczekiwane zawilce z nasion

Wilec heavenly blue ładnie się rozrasta-w tym roku nie dam się przędziorkom

No i koniec wklejania!!!!.....imageshack i fotosik przestały u mnie działać
.....no nic....spróbuję jutro....dobranoc wszystkim
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
-
welkam
- 1000p

- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Przepiękne kwiaty. Takie zdjęcia możesz pokazywac zawsze 
- anym
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niesiu takie obrazki to ja lubię...lobelia śliczniutka, stokrotka i zawilce pierwsza klasa 
- patasko

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Niesia, czekam na Twoje ogórki ozdobne
U mnie wszystkie padły, całe 20 krzaczków
Mam nadzieję, że Ci się już dużo pozawiązywało
U mnie już imageshack działa, wkleję później fotki co ze wczoraj zostały.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ależ kolorki...gdzie to słońce takie piękne? U mnie pada..pada...
- manenka71

- Od: 28 sty 2011, o 11:45
hej Aniu
te złocienie są cudowne ,czy one są wieloletnie czy jednoroczne i czy mogłabyś mi zebrać nasionka jeśli z nasion się wysiewa oczywiscie
te złocienie są cudowne ,czy one są wieloletnie czy jednoroczne i czy mogłabyś mi zebrać nasionka jeśli z nasion się wysiewa oczywiscie
3 razy super. Moja lobelia już w fazie termalnej, dlaczego?
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
- Niesia
- 200p

Przedstawiam moje tykwy ze sporym opóźnieniem
przepraszam ale nie mam czasu ostatnio
....wybaczcie 
moja największa tykwa kobra rośnie jak szalona...ma już 38cm
jestem bardzo zadowolona, że mi cokolwiek urosło
mam nadzieję, że przetrwa do przymrozków
...boję się tylko o ten pęd co ją podtrzymuje....oby się tylko nie złamał bo ta tykwa jest już ciężka a z dnia na dzień jest coraz większa...ale skoro Wam się nie łamią to i chyba mi się nie złamie

a to kolejna....jest mniejsza od poprzedniej....ma jakieś 20 cm

...i następna

a to odmiana birdhouse
....ta pierwsza jest dość spora...niestety nie zmierzyłam bo nie mogłam przedostać się przez moją konstrukcję

oczywiście to są te największe
....sporo jest takich maleńkich ale nie rosną.... stoją w miejscu jak zaczarowane....
a to moje ogórki ozdobne...niestety jak na razie widzę, że to chyba będzie jedna odmiana....a szkoda
....oczywiście wszystko leży na ziemi...nie mam czasu by zrobić jakieś podpórki....i pewnie już tak zostanie

a to kiwano....chociaż nie jestem pewna bo owoc nie ma kolców
....i to mnie martwi, że może to jakiś dzikus urósł....no chyba, że kolce tworzą się później?

no i na koniec coś z dyniek
odmiana stars and stripes....

moja największa tykwa kobra rośnie jak szalona...ma już 38cm

a to kolejna....jest mniejsza od poprzedniej....ma jakieś 20 cm

...i następna

a to odmiana birdhouse
....ta pierwsza jest dość spora...niestety nie zmierzyłam bo nie mogłam przedostać się przez moją konstrukcję

oczywiście to są te największe
a to moje ogórki ozdobne...niestety jak na razie widzę, że to chyba będzie jedna odmiana....a szkoda

a to kiwano....chociaż nie jestem pewna bo owoc nie ma kolców

no i na koniec coś z dyniek
odmiana stars and stripes....

Ogrodniczka Niesia
Super,że kiwano zaowocowało:)
A ogórki ozdobne pierwszy raz widzę, super wyglądają.
A ogórki ozdobne pierwszy raz widzę, super wyglądają.
- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Niesiu tykwy piękne, a ogórka ozdobnego widzę pierwszy raz
Padało u Ciebie? U mnie susza
Padało u Ciebie? U mnie susza
- patasko

Zagięłaś mnie
Tak duże tykwy o tej porze
A dynie jak zwykle extra
Pokazałaś te najdojrzalsze? U mnie już dwie dynie ozdobne są dojrzałe. Ogórków ozdobnych nie mam wcale, a u Ciebie sobie pięknie rosną, zazdroszczę
Upały są to wszystko rośnie dwa razy szybciej 
Nie wydaje mi się też, że to jest kiwano, powinno już mieć dawno kolce, może to krzyżówka albo osobny gatunek/odmiana.
Wpadnij do moich wątków
Nie wydaje mi się też, że to jest kiwano, powinno już mieć dawno kolce, może to krzyżówka albo osobny gatunek/odmiana.
Wpadnij do moich wątków
- Niesia
- 200p

Dziękuję patasko za miłe słowa
....szczerze mówiąc to chyba dobrze je dokarmiam bo rosną jak szalone
....podsypałam nawozem 2 razy a później jeszcze z 3 razy podlewałam rozcieńczonym nawozem....no i oczywiście obornika kurzego trochę rzuciłam
.....już nic nie będę dokarmiać bo raczej chyba im to starczy 
Co do dyniek to szczerze mówiąc nie wiem czy były dojrzałe, nie zwróciłam uwagi a ogórki ozdobne rozkrzewiły się strasznie ale to chyba jest jeden gatunek bo nic innego nie widzę....no chyba, że coś pokićkałam i te moje niby kiwano to może druga odmiana ogórka....kurczę no już sama nie wiem jak ja to siałam.....na jednym krzaku są właśnie te niewiadome owoce a drugi strasznie się rozrósł i w ogóle nie kwitł aż tu nagle dziś patrzę a tam małe kiwano jest i tworzą się zawiązki.....to na pewno jest kiwano bo ma kolce
......liście kiwano i tego mojego niby kiwano mają takie same liście stąd właśnie myślałam, że oba krzaczki to kiwano
........nie wiem czy składnie i zrozumiale napisałam-jeśli nie to wybacz mi....dziś u mnie straszny upał, nie do wytrzymania i już z tego wszystkiego może piszę bez sensu....już nie wiedziałam dziś gdzie mam siedzieć....na ogrodzie było za gorąco nawet w cieniu, w domu trochę lepiej ale też duchota straszna....jedynie w piwnicy chłodno ale ileż można w piwnicy siedzieć.....jednym słowem masakra....w lodowatej wodzie się już myje....ale to nic nie pomaga
teraz siedzę przed laptopem i myślę, żeby wejść do lodówki
anym u mnie dziś nad ranem kilka kropelek tylko spadło...no i w piątek burza przeszła ale szybko odeszła zostawiając kilka kropelek
...jutro mają być u mnie burze....obawiam się bardzo gradu bo dziś Pani pogodynka postraszyła 
edit: Patasko czy Ty jakoś formujesz swoje tykwy? Chciałabym taką z podkręconą szyjką, żeby wyglądała jak łabędź
da się coś zrobić? 
Co do dyniek to szczerze mówiąc nie wiem czy były dojrzałe, nie zwróciłam uwagi a ogórki ozdobne rozkrzewiły się strasznie ale to chyba jest jeden gatunek bo nic innego nie widzę....no chyba, że coś pokićkałam i te moje niby kiwano to może druga odmiana ogórka....kurczę no już sama nie wiem jak ja to siałam.....na jednym krzaku są właśnie te niewiadome owoce a drugi strasznie się rozrósł i w ogóle nie kwitł aż tu nagle dziś patrzę a tam małe kiwano jest i tworzą się zawiązki.....to na pewno jest kiwano bo ma kolce
anym u mnie dziś nad ranem kilka kropelek tylko spadło...no i w piątek burza przeszła ale szybko odeszła zostawiając kilka kropelek
edit: Patasko czy Ty jakoś formujesz swoje tykwy? Chciałabym taką z podkręconą szyjką, żeby wyglądała jak łabędź
Ogrodniczka Niesia
- patasko

Niesia, o taki post mi właśnie chodziło, dziękuję za wyjaśnienia, kreują całokształt Twoich dyniowatych
Co do formowania, da się zrobić
Chociaż sam tego nigdy nie robiłem, bo wolę proste owoce. Jeśli owoc rośnie przy ziemi to nie podpieraj go niczym, na 95% będzie rosną krzywo z powodu oporu podłoża. Taką młodą zawiązkę można lekko czymś usztywnić kiedy jest jeszcze na tyle miękka. Lecz nie wiem jak, sam tego nigdy nie robiłem, na pewno znajdziesz sposób 
Zauroczona Twoim złocieniem trójbarwnym informuję, że zakupy na przyszły sezon rozpoczęłam właśnie od niego.
Co tam u Ciebie? Susza doskwiera, czy raczej słuźy teraz Twoim uprawom, co tam teraz masz cennego?
Pozdrawiam gorąco.
Co tam u Ciebie? Susza doskwiera, czy raczej słuźy teraz Twoim uprawom, co tam teraz masz cennego?
Pozdrawiam gorąco.
Ania