Storczykowa kraina Soni :)
- platynka80
- 500p

- Od: 8 cze 2008, o 22:32
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa

- Storczykowa

- Storczykowa

ja się staram jak najlepiej dbać o moje Phalaenopsisy. bardzo mnie cieszy, gdy któryś puszcza łodyżkę/pąka/listka/korzonek. ale ciągle marzę o Phalaenopsisie w kropeczki (ale nie ever spring, tylko zwykły biały w rózowe kropeczki, taki piegusek) i takim białym z fioletowymi mazami na brzegu płatków.sonia pisze:Duśka też masz bardzo dużo falenopsisów, najważniejsze byśmy teraz nimi się dobrze opiekowały![]()
Wando może i uschnie po przelaniu, bo zgniłe korzenie nie są w stanie pobierać wody i liście flaczeją i sama nie wiem usycha![]()
a jak często podlewasz swojego"nietoperka" bo ja mam z tym problem
Duśka trzeba być cierpliwym, a nasze marzenia się spełnią
sama mam kilka na liście "chciejstw" ale niestety nie spotkałam ich jeszcze na mojej drodze ;:225 i mnie cieszy każdy nowy korzonek i listek, a o kwitnieniu juź nie wspomnę co za radość wtedy następuje
żal mi tylko tych moich chorych i wciąż tylko zastanawiam się czy coś z nich wyrośnie 
sama mam kilka na liście "chciejstw" ale niestety nie spotkałam ich jeszcze na mojej drodze ;:225 i mnie cieszy każdy nowy korzonek i listek, a o kwitnieniu juź nie wspomnę co za radość wtedy następuje
- Wanda

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Soniu, nietoperek tacca musi mieć stale lekko wilgotną ziemię. Nawożę go tak co ok. 2 tygodnie nawozem do storczyków. Zamgławiam przynajmniej raz dziennie, z rana. W te upały to nawet ze 3 razy. Stoi na południowo-zachodnim oknie, ale za firaneczką, więc go nie pali. Chyba będzie ok., bo wychodzi mu trzeci listek.
Soniu dzięki za policzeniesonia pisze:Orionko specjalnie dla Ciebie zrobiłam liczenie storczykówi tak :
1 cymbidium
1 cambria
1 dendrobium phalaenopsis
7 paphiopedilum
24 phalaenopsis w tym 4 na intensywnej terapii
6 miniaturek phalaenopsis
i był jeszcze jeden na intensywnej terapii, ale kilkanaście dni temu odszedł na zawsze
Phalaenopsosy phalaenopsisami - jest ich tam bardzo dużo, ale paphiopeduilum - jeszcze takich nie widziałam
Wanda, mój niby miał wilgotno, ale na samym początku biedaka tak zasuszyłam,że aż liście oklapły i w związku z tym zdarzeniem nowe listki pozasychały na końcach, a najgorsze to to, że jeden pączek kwiatowy usechł
teraz codziennie sprawdzam wilgotność i leję więcej wody ;:225
Orionku byłam szczęśliwsza, gdy nie widziałam tej strony
co tam są za cuda 
Orionku byłam szczęśliwsza, gdy nie widziałam tej strony