Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Ja jestem za niebieskim.
A parę wizyt w szkółkach i coś wynajdziesz do przodu.
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Milenko wydaje mi się ,że gdzie ją wsadzisz ,to i tak urośnie .Znając życie ,to i tak zmieni Ci się koncepcja i przesadzisz ją ze dwa razy minimum .Ja swoje maleńkie berberyski posadziłam w bliskiej odległości w grupce ,jak podrosły dały piękną kolorową plamę .Są naprawdę niziutkie i śliczne ;:108
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj :wit , zazdroszczę pięknego żywopłotu z tui. bardzo ciekawa jestem kiedy i mi tak zarosną i będę mogła odgrodzić się od sąsiada za którym nie przepadam.
Miło popatrzeć jak pięknie wszystko rośnie. Hortensja cudeńko.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa (ewamaj66) - a tam, Ty się nie liczysz, u Ciebie zawsze sucho ;:306 Chyba już do końca życia będziesz mi się kojarzyła z Saharą ;:306 Cebulowe to jest to, jesienią będę mogła poszaleć. Byle nie floksy szydlaste, bo mam ich już zatrzęsienie w gazonach i pod tarasem ;:224 Co prawda dość długo i obficie kwitną, ale potem straszą, zwłaszcza wczesną wiosną :)
Madziu - oj tak, ten berberys jest szczególny, choć cena jak za taki mały krzaczek powalająca zazwyczaj.. Te 12 zł jeszcze do przełknięcia, ale co z tego, jak ich trzeba kupić z reguły kilka. Decyzja zapadła - posadzę tak jak radzicie ;:108 Niestety najprędzej dopiero w sobotę, jutro mam dzień raczej bez prac w ogrodzie, a dziś chodziłam jak zombie z zawianą szyją ;-)
Reniu - tak jest, tak zrobię ;:196
Aniu - dawno Cię nie było na forum, muszę do Ciebie zajrzeć, może wreszcie wstawiłaś jakieś zdjęcia.
Ewuniu - berberyski koniecznie blisko siebie, własnie o taką zwartą plamę mi chodzi :) Myślę, że jak hortensja trafi już na swoje miejsce, to nie będę taka skora do przesadzania. Strasznie się boję przesadzania dorosłych roślin. Chociaż kto wie.. Zbyt młody stażem ogrodnik jestem, by się zarzekać :wink: A Ty Kochana dojrzewasz już do nowego wątku?
Sylwuś - witaj córo marnotrawna :lol: Świetnie, że wróciłaś. Czytałam, że czekają Cię ciężkie dwa tygodnie, doskonale znam ten ból, więc życzę dużo siły ;:168

Na początek ptak, który jest dla mnie symbolem wolności - odgłos, który wydaje połączony z jego podniebnym szybowaniem - nic innego tak bardzo nie kojarzy mi się z wolnością :) Często słyszę go zimą, podczas gdy większość ptaków milczy. Liczę na to, że kiedyś trafi mi się okazja zrobić mu lepsze zdjęcie, tak by słońce go oświetlało. Na razie mam tylko takie - Pan myszołów na moim niebie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nowy nabytek - hortensja Blue Bird (w tym sezonie w różu :D). Wg mnie plamy na listkach to poparzenie, nie grzyb, a Wy jak oceniacie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hosty "zeżarły" sąsiednie gazony, w których sobie coś posadziłam :roll: O ile pamięć mnie nie myli - jakiś rojniczek, zawciąg nadmorski - dawno ich nie widziałam, pewnie już umarły :D

Obrazek

Starą brzozę rzadko pokazuję, bo nie przepadam za tym miejscem w ogrodzie.. Coś jej się pomyliło i zaczyna mieć objawy jesieni.. Żółte liście zaczynają sypać się na potęgę :roll: Wiele przeszła od zeszłej jesieni (roboty ziemne dookoła niej), mam nadzieję, że w przyszłym sezonie wyjdzie na prostą...

Obrazek

Obrazek

Mój "trawnik" z bliska - pięknie kwitnie, wyrywam namiętnie ten chwast od kilku dni, obawiam się, że to syzyfowa praca... Może wiecie, jak się to nazywa?

Obrazek

Graham Thomas na tworzącej się różance (pokażę, jak skończę, bo w tej chwili wygląda jak mini plac budowy :D)

Obrazek

Na pierwszej różance zaczyna robić się wreszcie kolorowo :heja Płotek wiem wiem, okropieństwo, ale cały czas sobie wmawiam, że spełnia swoją rolę - pies nie wchodzi, nawet "trawnik" zbytnio nie przechodzi, czasem pojawi się jakiś pojedynczy chwast, ale to efekt byle jak zerwanej darni: (ło matulu, co w szałwii robi patyk bambusowy? ;:131 )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiecie, kto mi powsadzał wokół First Lady mieczyki?? ;:224 ;:224

Obrazek

First Lady, ale mam delikatne wątpliwości... Czy słusznie?

Obrazek

Obrazek

Louise Odier jakaś smutna i zamyślona.. Może tęskni za Małym Księciem?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Milenko,,,hosty juz wielkie i piekne ;:215
Róze śliczne ;:108
Ładny zakup i jaka duża ta hortensja Blue Bird :) Ja mysle,że może słoneczko ja troche przypaliło :roll:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

No ładnie-ja tu sercem, a Ty mi tak bezpośrednio ;:134 Sahara to w tym roku-w zeszłym była Oceania :roll:
To nie First Lady. Nie wiem, co, zapytaj w identyfikacji. Chwast to głowienka, też mam i okropnie mnie wkurza, bo trudno wyrwać.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - tylko, że ja nie mam jakoś serca do host... chcę je przesadzić pod dom, tam jest cień, może 2 godziny dziennie słońca. Jeśli nie dadzą rady, trudno. Na razie na tej rabatce rosną dwie młode brunery :) Jak myślisz - najlepiej przesadzić je jesienią czy może wiosną?
Ewo - bezpośrednio, ale szczerze i przecież bez złych intencji :D Nie bij :wink: Z FL też tak myślałam... trochę szkoda, choć ta też jest ładna. Grunt, że nie czerwona, bo zburzyłaby mi moją "żółto-różową harmonię" na rabacie ;:306 Dzięki za głowienkę - to mój numer 2 na trawniku (jak widać na zdjęciach numerem 1 jest koniczyna, dziś wreszcie wszystko skoszone...).
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Milenko Tobie trawnik zaśmieca główienka a mnie kurdybanek i nie wiem co gorsze jest... :)
piękną i dużą kupiłaś hortensję... :)
..a dlaczego nie masz serc do host... :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu, mi trawnik zaśmieca... trawa ;:306 Prym wiodą koniczyna, głowienka, miejscami krwawnik, przywrotnik, kurdybanek, stokrotki, mniszek, skrzyp i długo by jeszcze wymieniać (tylko nazw reszty nie znam) :D Hosty od dziecka kojarzyły mi się z cmentarzem... Te w ogrodzie to zastane, ale przecież nie wyrzucę takich dorodnych okazów - serca bym nie miała :roll:

A co do różyczki First Lady - od dziś jest Queen Elizabeth ;:333
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit , myślę że na hortensji to są raczej poparzenia. Ptak.. aż strach patrzeć :D Co do brzóz to myślałam że tylko moim coś się w pniu poprzewracało. Też gubią żółte liście.. No cóż. Chyba pora myśleć o jesieni..
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Moja Hortensja tez posiada takie plamy .Madziu koniec lata?przecież ;:oj jeszcze lata nie było.
kasiaessen
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 gru 2011, o 10:41

Post »

Powiedz mi, jak nawozic zywoplot z tui majac przy nim od razu trawnik?Jak sypiesz nawoz?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pozostaje mieć nadzieję, że Ci się hosty "odkojarzą". Ja najbardziej lubię olbrzymki, które jeszcze u mnie nie urosły jak trzeba. Czeka się przynajmniej trzy lata :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Milenko

ten płotek będzie brzydki dopiero za dwa- trzy lata, a teraz jest piękny

Uwielbiam je, mam do nich sentyment, niepotrzebne skreślić :;230

Tej brzozie może się korzenie podtopiły kiedy u Ciebie tak padało że woda stała w dołkach.

Ładne te różyczki, nawet smutne i zamyślone, przecież możesz ją jeszcze nazwać Henryk piąty- mój ulubiony utracjusz. ;:306 ;:306

Dlaczego u Ciebie wszystkie osy, pszczoły, i inne skrzydło- bzyki maja takie wkurzone miny???,

dopiero ta dzisiejsza jest uśmiechnięta ;:306 , pewno jest po śniadanku i kawce, a to dobrze wróży w piątuś :wit :wit
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Milenko szałwia z różą do podpatrzenia! na moim trawniku różne rośliny rosną :oops:
A ptaki też takie latają i pikują od czasu do czasu :? a myszołów siedział u mnie w ogrodzie i skubał szpaka - zjadł !ale porządku po sobie nie zrobił i śmieci i brudne naczynia zostawił! ;:306
Ja też myślę, że hortensja przypalona słońcem!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”