Brzoskwinia Redhaven plamki na liściach

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bylem dziś w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa . Powiedziano mi, że na pewno nie jest to dziurkowatość liści ani czerwona plamistość liści. Te objawy na liściach występują w niektórych latach w sadach i do obecnej chwili nie ustalono przyczyny. Może powodować je oprysk liści środkami chemicznymi (jeden ze składników środka), ... . Kazano mi zasilać brzoskwinie i nektarynę nawozem dolistnie.
Pozdrawiam Andrzej.
silko
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 paź 2011, o 09:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Brzoskwinia Redhaven plamki na liściach

Post »

Ostatnio kilka drzewek brzoskwini dopadła drobna plamistośc liści. Na wiosnę pryskałem syllitem. Czy jest teraz sens pryskac topsinem lub carpeną? Czy to pomoże?
martinez44
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2014, o 12:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

Erazm pisze:Liście wyglądają teraz tak
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Takie czerwone plamy na liściach brzoskwini to nie żadna kędzierzawość tylko brak azotu. Też takie miałem. Przy kędzierzawości liście się "wybulają" Wygląda na to że moje brzoskwinie miały problem z pobieraniem azotu z gleby. Dziwna sprawa bo jabłonie, czereśnie, śliwki i gruszki rosną OK.
Popryskałem więc mocznikiem - stężenie 1,5% (na wieczór). Za ok. 7-10 dni pojawiły się nowe zielone liście i brzoskwinie ruszyły z kopyta. Na starych liściach proces czerwienienia się zatrzymał - mam wrażenie że nawet nieco cofnął.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”