Świerk - przesadzanie,przycinanie korzeni
Przesadzenie świerków
Witam,
Chciałbym przesadzić kilka świerków rosnących zbyt blisko ogrodzenia.Świerki maja około 2 m wzrostu.Kiedy jest najlepsza pora na przesadzanie? w jaki najlepszy sposób przygotować korzeń i ziemię?
Dziękuje i pozdrawiam
Chciałbym przesadzić kilka świerków rosnących zbyt blisko ogrodzenia.Świerki maja około 2 m wzrostu.Kiedy jest najlepsza pora na przesadzanie? w jaki najlepszy sposób przygotować korzeń i ziemię?
Dziękuje i pozdrawiam
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Z tego co się orientuję, optymalnie by było wcześniej szpadlem ponacinać korzenie w promieniu troche większym, niż planowany obwód wykopu. To pozwoli w miarę spokojnie roślinie zagęścić bryłę korzeniową i zahamuje trochę wzrost. Przesadzać to najlepiej jesień lub wiosna. Zazwyczaj preferuje się jednak termin jesienny. Przy 2 metrowych świerkach jest już jednak duża szansa niepowodzenia. Ja raczej iglaków nie przesadzam (może kilka), raczej je wycinam i zastępuję liściastymi
. Z przesadzaniem większych liściastych już trochę doświadczenia mam, natomiast z iglakami może się ktoś inny wypowie?

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
Ze starszych krzewów iglastych przesadzałam 2 metrowego cisa, które tato musiał wykopać ze względu na kanalizację i się udało, ale robiłam to bardzo wczesną wiosną.Przesadzałam świerki metrowej wysokości, też wiosną. Nie znoszą niestety już tego zabiegu tak dobrze, jest duże ryzyko niepowodzenia w przypadku większych.Człowiek się umorduje, a nawet jak roślina całkiem nie zginie, to znacznie straci na urodzie, dlatego nie jestem zwolenniczką przesadzania dużych iglaków, wolę posadzić młode.Przesadzanie jesienne jest dobre dla liściastych, dla iglastych jednak odradzałabym, dłużej się aklimatyzują i ukorzeniają w nowym miejscu,a jeśli przed zimą dostatecznie się nie ukorzenią ( a muszą, bo transpirują), to ucierpią od wiatrów i mrozu.
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cały trick w przypadku dużych świerków polega na nieukszodzeniu bryły korzeniowej i na odciągach. Drzewa muszą być mocno usztywnione, żeby każdy podmuch wiatru nie uszkodzał tworzących się nowych korzeni. Najlepiej będzie je przesadzać wiosną. Tak robia ludzie handlujący dużymi świerkami. Nawet 6 metrowe przenosi się ze szkółek do nasadzeń w parkach. Widziałem nawet większe. Wystarczy pogmerać w sieci troszkę.
Re: Kiedy przesadzać iglaka?
aneczeleczka pisze:Mam ślicznego iglaka, który ma jakieś 1,5 m wys. Jest już długo tam, ok.10 lat. Teraz chciałabym go przesadzić w inne miejsce. czy to bezpieczne w ogóle żeby je ruszać? a jeśli tak, to jak to zrobić i kiedy najlepiej? Nie śpieszy mi się z tą akcją, więc chcę wybrać optymalny czas na przesadzenie (drzewko jest prześliczne i marnuje się w niewidocznym punkcie ogrodu)
Jeśli się odpowiednio do tego zabierzesz nie będzie żadnych problemów. Ja kupiłem kompletnie zapuszczony ogród. Drzewa i krzewy posadzone jedno na drugim - wzajemnie się zagłuszało. Pierwsze od czego zacząłem to przesadzenie ich tak, żeby miały i miejsce i wygląd. Niektóre miały kilkanaście lat. Przesadziłem 23 drzewka i krzewy - sosny, świerk, tuje, cyprysiki, wierzby, graby + wiśnie, czereśnie i brzoskwinie. Przyjęły się wszystkie bez wyjątku.
Jeśli Ci się nie śpieszy to rok, a jeszcze lepiej dwa lata wcześniej uformuj bryłę korzeniową. Jej promień powinien być mniej więcej równy mierzonemu w części przyziemnej obwodowi pnia przesadzanego drzewa. Podetnij korzenie na głębokość zbliżoną do połowy tego promienia - płycej lub głębiej w zależności od tego jak jest ukorzeniony. Wytnij łopatą wokół drzewa rowek w odległości nieco większej niż obliczony promień przyszłej bryły korzeniowej. Ziemię wybierz aż do głębokości, na jaką ma sięgać bryła korzeniowa - korzenie przytnij się i usuń na całej szerokości rowka. Przekrój ich cięcia powinien być jak najmniejszy i gładki. Najsilniejsze korzenie można pozostawić nieprzycięte, aż do chwili przesadzania. Na zewnętrzną ściankę wykopu wyłóż folię, a wolną przestrzeń między nią a bryłą korzeniową wypełnij dobrą ziemią lub kompostem.
Powierzchnię wokół drzewa trzeba wyściółkować. Żeby drzewo wykształciło młode korzenie raz w tygodniu mocno podlewaj bryłę korzeniową. Dobrze jest zabezpieczyć drzewo odciągami lub podeprzeć z kilku stron, żeby się nie przewróciło. Ja przesadzałem iglaki pod koniec sierpnia. Powodzenia - pzdr

Kto nie kocha zwierząt, nie kocha i ludzi ............
Re: Świerk - przesadzanie
Kto nie kocha zwierząt, nie kocha i ludzi ............
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2013, o 12:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Świerk - przesadzanie
Pozdrawiam Robert.
Witam
Chciałabym posadzić kilka świerków, najlepiej serbskich. Wybrałam dla nich miejsce wzdłuż ogrodzenia granicznego z sąsiadem. Sąsiad ma posadzoną leszczynę ok. 0,5 m od siatki na granicy naszych działek. Jaką odległość mam zachować, aby świerki zdrowo i ładnie rosły? Myślałam o 2,5 - 3 m od siatki, ale usłyszałam, że leszczyna ma bujny system korzeniowy i najlepiej niczego już tam nie sadzić...
A ja tak chciałabym mieć zimą widok z okna na zimozielone drzewo...
Bardzo proszę o radę.
Chciałabym posadzić kilka świerków, najlepiej serbskich. Wybrałam dla nich miejsce wzdłuż ogrodzenia granicznego z sąsiadem. Sąsiad ma posadzoną leszczynę ok. 0,5 m od siatki na granicy naszych działek. Jaką odległość mam zachować, aby świerki zdrowo i ładnie rosły? Myślałam o 2,5 - 3 m od siatki, ale usłyszałam, że leszczyna ma bujny system korzeniowy i najlepiej niczego już tam nie sadzić...

Bardzo proszę o radę.
- MoWo
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 13 wrz 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Odległość między leszczyną, a świerkiem
Nie ma co się bać. Świerk serbski nie takie rzeczy wytrzyma.
Jeśli chcesz mieć orzechy to posadź 3 m od granicy.
Jak nie, może być i 1 m.
Jeśli chcesz mieć orzechy to posadź 3 m od granicy.
Jak nie, może być i 1 m.
Pozdrawiam Wojtek
Re: Odległość między leszczyną, a świerkiem
Nie chodzi tylko o system korzeniowy, ale też o koronę leszczyny.Ona z czasem szeroko i bujnie się rozrasta, a to spowoduje deformację świerka.Liściaste powodują na dodatek 'efekt smagania', czyli poruszane wiatrem gałęzie stale biczują iglaka w efekcie czego może być ogołocony z igieł w newralgicznych miejscach.