Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata
- Kriss1515
- 1000p

- Od: 15 cze 2012, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój wiejski ogród '12 cz.2- Kwiaty Lata
Wszystko tak pięknie kwitnie.
Aż chce się spacerować po Twoim ogrodzie. 
- irminka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
Halinko, cieszę się, że napisałaś, bo szukałam Twojego wątku. Jak dobrze, że lubisz mój ogród, bo czasami myślę, że 'wyjechali wszyscy na wakacje". Halinko, życzę Ci dużo, dużo zdrowia i zaglądaj jak najczęściej, proszę
Ta moja śliczna pysznogłówka wygląda jakby łapała mączniaka
, Halinko, nie znasz jakiegoś sposobu, szkoda by jej było
Kriss, ja także lubię spacery po ogrodzie. I powiększanie rabat pod nowe kwiaty. I podlewanie. Za całą resztą nie bardzo przepadam

Ta moja śliczna pysznogłówka wygląda jakby łapała mączniaka
Kriss, ja także lubię spacery po ogrodzie. I powiększanie rabat pod nowe kwiaty. I podlewanie. Za całą resztą nie bardzo przepadam

-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
IRMINKO,
co to jest to czerwone razem z liliami
Pysznogłówka ,czy cóś ...
co to jest to czerwone razem z liliami
Pysznogłówka ,czy cóś ...
- irminka

- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Irminko czekam na pysznogłówkę od Ciebie - jeszcze zielona, bo może będzie taka ciemna
Te Twoje malwy bladawce są cudne ! Tą po lewej mam, ale ta po prawej i cytrynka piękne kolorki! I lilii całe mnówstwo! A Grahamka pokazuj, bo ja dopiero za rok będę miała!
Te Twoje malwy bladawce są cudne ! Tą po lewej mam, ale ta po prawej i cytrynka piękne kolorki! I lilii całe mnówstwo! A Grahamka pokazuj, bo ja dopiero za rok będę miała!
- irminka

- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Śliczne fioleciki! zobaczymy jakie mam?
- irminka

-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Cześć Irminko, nadrobiłam zaległości po kilkudniowej nieobecności. Jak zwykle wspaniałe portrety i kompozycje. Malwy....ach te malwy, chyba pomyślę o nich na przyszły rok. Tylko muszę doczytać bo właśnie pomyślałam że być może trzeba je wysiać jesienią...
Różyczka o którą u mnie pytałaś to The Fairy. Trzy są jasnoróżowe a jedna właśnie taka ciemna. Dziewczyny mówią że to pewnie Pink the Fairy...pomyłka ale mi się podoba najbardziej
Różyczka o którą u mnie pytałaś to The Fairy. Trzy są jasnoróżowe a jedna właśnie taka ciemna. Dziewczyny mówią że to pewnie Pink the Fairy...pomyłka ale mi się podoba najbardziej
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Irminko ja stosuję profilaktycznie oprysk z wywaru ze skrzypu polnego. Jestem trochę "zakręcona" ekologicznie i raczej unikam środków chemicznych. W przypadku kiedy mączniak już bardzo zaatakował roślinę, pryskam w ostateczności Topsinem. Ale najczęściej kończy się to tym, iż wycinam porażone pędy.irminka pisze: Ta moja śliczna pysznogłówka wygląda jakby łapała mączniaka, Halinko, nie znasz jakiegoś sposobu, szkoda by jej było
Oto przepis na wywar ze skrzypu polnego:
0,5kg skrzypu polnego moczymy w 5l wody przez dobę. Następnie gotujemy przez godzinę, a po ostudzeniu pryskamy rozcieńczoną z wodą cieczą (1:5). Oprysk stosowany przez 3 tygodnie co 3 dni. Zwalcza on mączniaka prawdziwego, rzekomego, rdzę,
Pozdrawiam Hala
-
JagiS

- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Witaj, Mistrzyni Pasteli
.
Nic nie poradzę, że takie kompozycje podobają mi się najbardziej
.
I tak jak mówisz o liliowcu, pastele ze wszystkim się świetnie komponują. A jeśli już mocniejszy akcent - to bordo, fiolet lub (w ostateczności!) "brudna" czerwień, np. pysznogłówki. Jedyny wyjątek u Ciebie - to eteryczne czerwone maczki (gdzieniegdzie!).
Tez się w tym roku skusiłam na piegowate lilie z wiszącymi główkami. Skutek jest taki, że żeby te piegi zobaczyć, trzeba przed nimi paść na kolana. Ale piękne są.
Jagoda
Nic nie poradzę, że takie kompozycje podobają mi się najbardziej
I tak jak mówisz o liliowcu, pastele ze wszystkim się świetnie komponują. A jeśli już mocniejszy akcent - to bordo, fiolet lub (w ostateczności!) "brudna" czerwień, np. pysznogłówki. Jedyny wyjątek u Ciebie - to eteryczne czerwone maczki (gdzieniegdzie!).
Tez się w tym roku skusiłam na piegowate lilie z wiszącymi główkami. Skutek jest taki, że żeby te piegi zobaczyć, trzeba przed nimi paść na kolana. Ale piękne są.
- Kriss1515
- 1000p

- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Bardzo ładne te fioletowe irysy.
Lilia też bardzo ciekawa, jeszcze takiej nie widziałem. 
- irminka

Halinko, dziękuję za ekologiczny przepis, ja nie używam chemii w ogóle, a butelka z czymś okropnym na kreta stoi i tylko go straszę, że jeszcze jeden kopiec i... A on jest już w części 'reprezentacyjnej'
Jago, Ty takie miłe słowa mówisz, a u mnie szał i zgiełk kolorów, już nie tylko pastele, ale i bordo, fiolety, pomyłki różane z wściekłym różem i falbanami (może to bonus był?). Jedyną pomocą jest koszenie trawnika, bo gdy jest skoszony to stanowi jakąś przeciwwagę do 'tego czegoś', co sama sobie zrobiłam. Nocami powiększam rabaty, by sąsiedzi nie widzieli, bo przecież muszę upchać ten roślinny majdan
Kriss, tego lata ta lilia jest chyba najbardziej popularna na forum, bo często ją widzę, choć nie znam nazwy. Wszyscy klękamy przed (pod) nią

Kwitną funkie, kwiaty mniej widoczne przez blady kolor, ale bardzo je lubię, także w wazonie, w dużej ilości, bez dodatków

Mój numer pierwszy rozpoczyna kwitnienie
Panienki onętkowe, kiedyś one królowały w ogrodzie, teraz nawet miejsca nie mają żeby się wysiać, wszędzie tylko panoszą się róże i inne elegantki

Jago, Ty takie miłe słowa mówisz, a u mnie szał i zgiełk kolorów, już nie tylko pastele, ale i bordo, fiolety, pomyłki różane z wściekłym różem i falbanami (może to bonus był?). Jedyną pomocą jest koszenie trawnika, bo gdy jest skoszony to stanowi jakąś przeciwwagę do 'tego czegoś', co sama sobie zrobiłam. Nocami powiększam rabaty, by sąsiedzi nie widzieli, bo przecież muszę upchać ten roślinny majdan
Kriss, tego lata ta lilia jest chyba najbardziej popularna na forum, bo często ją widzę, choć nie znam nazwy. Wszyscy klękamy przed (pod) nią

Kwitną funkie, kwiaty mniej widoczne przez blady kolor, ale bardzo je lubię, także w wazonie, w dużej ilości, bez dodatków

Mój numer pierwszy rozpoczyna kwitnienie
Panienki onętkowe, kiedyś one królowały w ogrodzie, teraz nawet miejsca nie mają żeby się wysiać, wszędzie tylko panoszą się róże i inne elegantki

-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
IRMINKO
Piegowata lilia nazywa się LANKON
SŁA
Piegowata lilia nazywa się LANKON
SŁA
- irminka

Jolu, malwy wysiej teraz, to najlepszy czas. Śliczna ta Pink The Fairy
Sławku, doczytałam, że Lancon to hybryda lilii japońskiej i chińskiej rosnącej w górskich rejonach prowincji Yunnan
Pawie w ogrodach. Takie marzenie. Żeby było widać malwy, które rosną gdzie chcą, zostało wykoszone. No to mam, gęsi w malwach, swojsko

Tej malwy chyba nie pokazywałam

Sławku, doczytałam, że Lancon to hybryda lilii japońskiej i chińskiej rosnącej w górskich rejonach prowincji Yunnan
Pawie w ogrodach. Takie marzenie. Żeby było widać malwy, które rosną gdzie chcą, zostało wykoszone. No to mam, gęsi w malwach, swojsko

Tej malwy chyba nie pokazywałam