Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa
Moja długi czas ledwo od ziemi odstawała - dałam jej solidne podpory - dwie tyczki drewniane , nieokorowane ok 6-7cm średnicy, oparłam je o płot.
Dzisiaj idę i szukam tych moich tykw a one pokonały już ponad 2m kije i wiją się po jabłoni nad płotem.... teraz tylko mam nadzieję,że nic ich nie połamie ...
Dzisiaj idę i szukam tych moich tykw a one pokonały już ponad 2m kije i wiją się po jabłoni nad płotem.... teraz tylko mam nadzieję,że nic ich nie połamie ...
moje też gonią jak szalone, nadrabiają stracony czas, jest już kilka zawiązków owoców
Moje również rosną jak szalone i oby tak dalej 

U mnie zakwitła tykwa, to pierwszy kwiat w tym roku.
W minionych latach było tak że kwitły najpierw kwiaty męskie na tykwach
a później żeńskie. W tym roku jednak stało się inaczej. Zakwitł tylko kwiat
żeński

dodatkowo zakwitła dynia ozdobna zielona brodawkowa, wziąłem więc pyłek z kwiatu

męskiego dyni i zapyliłem tykwę. Ciekawe czy coś z tego będzie
Jak już to będzie jakiś mieszaniec.
W tym roku u mnie tykwy najlepiej rosną przy mega-konstrukcji

jedna tykwa przerosła już tę konstrukcję
Kiedyś było tak że tykwy rosły najlepiej pod tykwodrzewem

jednak nie w tym roku.
tykwy posadziłem też pod tykwodrzewem 2 (nowość)

pod uschniętym drzewem (nowość)

i jedną tykwę posadziłem bez podpory

a oto moje inne egzotyczne niezwykłości

Uwielbiam zapach ze spodów liści tykw
usunięto foto/Adminka
Tyle pracy zajęło mi zrobienie mega-kontruckji, sadzenie roślin, przygotowywanie tego
wszystkiego, kiedy jesteś wśród moich roślin i jest upał to wydaje mi się że jestem w raju.
A przez najbliższy czas przez wrednych ludzi nie będę mógł być w tym raju.
Ale tak bywa.
Mam nadzieję że to szybko się zmieni.
W minionych latach było tak że kwitły najpierw kwiaty męskie na tykwach
a później żeńskie. W tym roku jednak stało się inaczej. Zakwitł tylko kwiat
żeński

dodatkowo zakwitła dynia ozdobna zielona brodawkowa, wziąłem więc pyłek z kwiatu

męskiego dyni i zapyliłem tykwę. Ciekawe czy coś z tego będzie

W tym roku u mnie tykwy najlepiej rosną przy mega-konstrukcji

jedna tykwa przerosła już tę konstrukcję
Kiedyś było tak że tykwy rosły najlepiej pod tykwodrzewem

jednak nie w tym roku.
tykwy posadziłem też pod tykwodrzewem 2 (nowość)

pod uschniętym drzewem (nowość)

i jedną tykwę posadziłem bez podpory

a oto moje inne egzotyczne niezwykłości

Uwielbiam zapach ze spodów liści tykw
usunięto foto/Adminka
Tyle pracy zajęło mi zrobienie mega-kontruckji, sadzenie roślin, przygotowywanie tego
wszystkiego, kiedy jesteś wśród moich roślin i jest upał to wydaje mi się że jestem w raju.
A przez najbliższy czas przez wrednych ludzi nie będę mógł być w tym raju.
Ale tak bywa.
Mam nadzieję że to szybko się zmieni.
piękny masz tykwowy raj, ja sadzę tylko przy altanie i już ją przerosły, tzn są na dachu
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Niewiele ponad tydzień temu skarżyłam się, że moja tykwa ma tylko same męskie kwiaty, aż tu nagle wczoraj zauważyłam 4 zawiązki i kilkanaście żeńskich pąków. Postarała się moja kochaniutka.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Monikaa to u ciebie są już długie tykwy
i masz tykwowy dach.
Pewnie widzisz roślinki na co dzień.
Ja niestety widuje je nie często, mieszkam daleko od działki. A i tak jak jestem raz na jakiś czas tam to i tak robią się problemy.
Najlepiej mieć działkę na swoją własność...
wyżej miało być :
"Tyle pracy zajęło mi zrobienie mega-konstrukcji, sadzenie roślin, przygotowywanie tego
wszystkiego, kiedy jestem wśród moich roślin i jest upał to wydaje mi się że jestem w raju..."

Pewnie widzisz roślinki na co dzień.
Ja niestety widuje je nie często, mieszkam daleko od działki. A i tak jak jestem raz na jakiś czas tam to i tak robią się problemy.
Najlepiej mieć działkę na swoją własność...
wyżej miało być :
"Tyle pracy zajęło mi zrobienie mega-konstrukcji, sadzenie roślin, przygotowywanie tego
wszystkiego, kiedy jestem wśród moich roślin i jest upał to wydaje mi się że jestem w raju..."
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Piękny masz w tym raju u siebie Artur_ No i ta szklarnia wyglda na ogromną:). Ja jak tylko będę przy komputerze to spróbuje wrzucić kilka zdjęć (moje tylwy szaleją:)) albo jak wkoncu dojde do tego jak zrobić to z telefonu.
Szklarnia jest dosyć duża, tzn są trzy szklarnie połączone, dwie małe i jedna duża i właśnie w tej dużej rośnie np kiwano
i radzi sobie całkiem nieźle.
Tak pisząc o tym raju to nie miałem na myśli tylko tykw, myślałem też o trawach, roślinach iglastych

na wiosnę zrobiłem dużo zmian, dużo traw przesadziłem w tej części trawiasto-iglastej i okazało się
to strzałem w dziesiątkę bo teraz wygląda to bajecznie.
W prawym górnym rogu na zdjęciu rośnie drzewo i pod nim posadziłem tykwy, będzie tykwodrzewo

Tak pisząc o tym raju to nie miałem na myśli tylko tykw, myślałem też o trawach, roślinach iglastych
na wiosnę zrobiłem dużo zmian, dużo traw przesadziłem w tej części trawiasto-iglastej i okazało się
to strzałem w dziesiątkę bo teraz wygląda to bajecznie.
W prawym górnym rogu na zdjęciu rośnie drzewo i pod nim posadziłem tykwy, będzie tykwodrzewo

-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Hah Artur_ domyśliłem się że twój raj to cos wiecej niż tykwy czy nawet dyniowate. Tez mam trochę traw:) najwieksza moja duma to miskan olbrzymi ma juz ponad 3m i od kilku lat regularnie zawita:))) ale to nie wątek o trawach :P a ja tu prywate taka uskuteczniam. Moje tylwy maja juz naście małych tykw, jednakże po osiągnięciu rozmiaru 5 złotówki i przebarwieniu się bo to jest odmiana hmm coś z łabędziem (przepraszam wszystkich którzy sadzą że to tak oczywiste że zastanawiają się jak mogę nie wiedzieć) są ciemno zielone w cętki i nie rosną. Stoją w miejscu a liści i pedow mam milion spokojnie maja przynajmniej cześć po 4 metry. Moje sadzonki wsadzabe do gleby w kwietniu miały 30-40 cm cześć przynajmniej (troche chciałem popedzic wiosnę i głupi posialem wszystko za wcześnie, tylwy wsumie zniosły to nieźle). Teraz pytanie usunąć cześć tykw i pędów? (Moje kiwan to mikrus jakiś jak tak dalej pójdzie to owoce będą w przyszłym roku hah tylko w między czasie zima jest jeszcze i co zrobię?) Czy kiwano lubię gnojowkę z pokrzyw?
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
vanyavala, Najprawdopodobniej te małe kobry zostały niezapylone i w końcu zaczną gnić. Jeżeli zauważysz, że się marszczą i brązowieją to usuń. Pędy zostaw lepiej, trzeba trochę fachowej wiedzy czy można jakiś pęd uciąć, czy nie. W ciągu dwóch, trzech lat można taką wiedzę zdobyć.
Jeżeli chodzi o gnojówkę z pokrzywy to możesz zaprzestać jej produkowania
To jeden wielki mit, że to coś daje. Niby pokrzywa wiąże azot z powietrza, ale tego azotu w gnojówce jest na prawdę mało. Praktycznie tyle co byś zrobił gnojówkę z traw i mleczy.
Jeżeli chodzi o gnojówkę z pokrzywy to możesz zaprzestać jej produkowania

patasko a czy Ty poza króliczą paszą podsypujesz czymś tykwy?
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
monikaa, króliczą paszą? Chodzi Ci o obornik?
Ja niczym ich nie podsypuje, jesienią tylko wkopuję obornik w miejsca przyszłorocznych tykw.

o obornik mi chodziło