Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Jak na mniej więcej 15 letnie tuje to trzymają się jak młode krzaczki. Niestety podlewanie to dla nich zmora. Ja swojego w miarę możliwości pilnuję i przyleję gazetą przez tyłek jak próbuje podnieść nogę. Na szczęście zdarza mu się to baaaardzo rzadko. Bardziej niszczyły mi psy które się gościły jak nas nie było i ogrodzenia. Teraz już mam z głowy. No wiesz jak eM łapie to takie romantyczne:D Może specjalnie spróbuj udać że lecisz hehehehehe.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I na dobranoc dla Was za to, że jesteście ;:167

Obrazek

Obrazek[/quote]
Milenko cudne zdjęcia ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ale Ci zawirowało to niebo ;:138
Rapsody mnie też urzekła!
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Aniu - niestety nie mam pojęcia, ale kilkanaście lat mogą mieć ;:108 W sumie podsunęłaś mi pomysł - przecież mogę podpytać sąsiadkę, kiedy były sadzone :) W Rhapsody urzekł mnie właśnie kolor, bo wolę pełne kwiaty. Ale piękny zapach rekompensuje ten brak :D
Madzia - mój niestety się wycwanił - wie, że nie może i podsikuje, jak nie widzę :roll: Ale mistrzynią w podsikiwaniu cały czas jest Lora mojej Mamy, a jak już zacznie, to Liczi oczywiście musi poprawić. A z drabiny wolałabym nie skakać nawet ramiona M, mogłoby skończyć się na pogotowiu zamiast na romantycznym pocałunku :D
Iwona - dziękuję, niestety nie mam możliwości oglądania z ogrodu pełnego zachodu słońca, zakrywają drzewa.Nie wyobrażam sobie mieszkać w miejscu, gdzie słońce bardzo szybko się chowa. W mojej okolicy sporo takich miejsc - oglądaliśmy przed zakupem jeden bardzo ładny domek, ale prawie pod samą górą - zimą to słońce chowa się chyba już o 13 :shock: Jestem totalnie od słońca uzależniona ;:3
Marysiu - u Ciebie też pada? Mam nadzieję, że to nie początek kolejnej serii tygodniowych opadów... Jeden - dwa dni jak najbardziej wskazane, byle nie dłużej... ;:180

U mnie niestety na dobre się rozpadało, na jutro prognoza też nieciekawa, nie zdążyłam sfotografować pierwszego kwiatka Graham Thomasa. Zapach delikatny, herbaciany. Ciekawe jak poradzi sobie z deszczem..
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Milenko mojego GT zdominowała dziczka i nie mam go już także miej go na oku - ja też nie chcę przedłużających się opadów ;:185
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko! :wit ....zdjęcia zjawiskowe!
Psiunio- maskotka ujęła moje ;:167 ....cudowny.
Nasyciłam oczy pięknem Twoich kwiatów...poczułam zapach maciejki...wpatrzyłam się w urzekające nagietki...i cała happy mogę pędzić do swojego ogrodu. ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Milenko

obiecałam sobie że będę zaglądała do Twojego wątku dwa razy w tygodniu

żeby się nie denerwować :;230 :;230 , ale niestety ciekawość jest silniejsza,

a zdjęcia zachodów słońca, księżyca, kropel rosy na roślinkach, psinki

i TWOJEGO TRAWNIKA, są nie do ominięcia ;:224 ;:224 ;:224

w związku z tym melduję że znowu byłam, oglądałam, cofałam się o parę dni

i troszkę się uspokoiłam ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu - mój GT dopiero kilka dni w ziemi, ale będę uważać. Póki co toczę walkę z czarną plamistością na tych z wiosennego sadzenia - dopiero dziś były warunki do oprysku, soda oczyszczona i olej poszły w ruch. Trzymaj kciuki, oby się udało bez chemii. A dzień całkiem ładnie się rozkręcił - wręcz idealnie :) Bez upału, dwadzieścia kilka stopni i chmurki co jakiś czas zakrywające słońce.
Bogusiu - mam nadzieję, że dobra pogoda towarzyszyła Ci cały dzień, a może nawet popluskałaś się w basenie? :)
Agatko - no nie rób mi tego, tylko dwa razy na tydzień? ;:201 Dziś niestety fotek brak, pół dnia leniuchowałam, a drugie pół pracowaliśmy z eMkiem, dopiero dziwnie zachodzące słońce na wschodniej części działki, które okazało się być lampą uświadomiło mnie, że pora już kończyć ;:306

Poprzycinałam tuje od strony działki sąsiada, eM musiał trzymać drabinę, bo grunt tam strasznie nierówny ze skoszonymi (wreszcie) metrowymi chwastami :roll: Powycinaliśmy też masę siewek jesionów i olch. Po rozmiarach pni jesionów rosnących w tujach śmiem twierdzić, że rosną tam już kilka lat, tylko co roku były przycinane. Wykopać się już nie da, ale ścięliśmy jak najniżej się dało. Może już nie odbiją... Długo myślałam, gdzie posadzić Flammentanz, którą dostałam w gratisie od Ewy i stwierdziłam, że najlepiej jej będzie obok drugiej przy pergoli, która coś kiepsko rośnie, więc gdyby padła, będzie druga, a jeśli zostaną dwie, pergola szybciej zarośnie :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Milenko ło matko 3 metry ;:oj ja mam lek wysokości ale "ściana" z tui piękna.Podcięcie bardzo fachowe..
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witaj Milenko :wit
Przyszłam z rewizytą i zakochałam się w Twoim ogrodzie. Jest taki dojrzały a jednocześnie masz duże pole do własnego popisu. Nic tylko wymyślać i sadzić, układać ścieżeczki, stawiać pergole. Ta altanka w rogu przy tujach wygląda rzeczywiście jak chatka Hagrida a Twój nick bardzo do niego nawiązuje, pozostaje tylko zrobić jakieś ładne poletko z magicznymi ziołami ;:306
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu - obiecuję sobie codziennie zmierzyć dokładnie tuje i ciągle zapominam ;:224 Lęku wysokości chyba nie mam :D Podcięcie fachowe nie jest, ale jak na mój totalny brak talentu do takich rzeczy, może być :D
Majko - witaj w moim ogrodzie :wit miło czytać tak miłe słowa od właścicielki tak pięknego ogrodu ;:108 Przy altance marzą mi się róże z serii 7 krasnoludków - mam na razie tylko Wesołka, cała gromadka nieopodal niej to byłoby coś :)

Kochani, dziś z eMkiem zrobiliśmy sobie wypad do Kapiasa :) Wreszcie był czas, żeby spokojnie pochodzić po jego ogrodach. M. nie odpuścił żadnego zakątka, aż nawet ja już miałam dość i myślałam tylko o jednym - żeby starczyło sił na zakupy ;:306 Sił starczyło, a M. zauroczyły 4 wiązy Camperdownii tworzące jednolitą "altanę". Pewnie na taki efekt trzeba poczekać z 15 lat...
Kupiłam sobie lampion na taras, klucz stylizowany na zardzewiały (do altanki gdzieś na ścianę :wink: ), łubin, dzwonek karpacki i barwinek Illumination.

Lampion - latarenka:

Obrazek

Wczoraj posadzona Flammentanz - niestety pierwsza obok znowu zaczyna gubić listki :( Mam nadzieję, że ta ruszy szybko :)

Obrazek

Obrazek

Pod pergolą rośnie tez w donicy przezimowana sundaville - sporo opóźniona w stosunku do tych z ogrodniczych, ale moja własna i będzie kwitła :)

Obrazek

Wierny towarzysz ogrodowych prac :)

Obrazek

Wiosenna, walcząca ekologicznie z czarną plamistością Gloria Dei zaczyna rozwijać pierwszy kwiat :heja

Obrazek

Pomponella na razie na takim etapie:

Obrazek

Obrazek

3 dniowy kwiat Graham Thomasa (po kilkugodzinnym deszczu, pewnie gdyby nie on, wyglądał by ładniej):

Obrazek

Ogrodówka dostała dziś na śniadanie :wink: trochę chleba - może wybarwi się na niebiesko..

Obrazek

Obrazek

I moja sielsko-wiejska rabatka z daliami, kosmosami, kocankami, astrami i powojnikami. Dalii powinno być sporo żółtych, niestety na razie pokazują się tylko różowe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Milenko nie wiem od czego zacząć...już wiem zachód słońca wspaniały...te chmury... trzeba mieć
oko artysty... ;:138 jak zwykle piesio Car Wspaniały a pozycja do spania he, he...
i co próba z chlebkiem wychodzi...rozumiem że dajesz namoczony chleb...
..o matulu tyle tui przyciąć jak Twoje ręce teraz czują się... :?:
...dalie już ładnie kwitną a moje dopiero zaczynają i do tego jakieś mutanty porosły... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu, chleb po hortensję dałam wysuszony, ale u mnie bardzo mokro :) Zobaczymy, czy to coś da, papu dostały dopiero dzisiaj. Posadzone są w kwaśnym torfie, więc pewnie już to dużo dało, bo pierwsze płatki mają odcień niebiesko-fioletowy, typowo różowe na pewno nie będą. Ręce po podcinaniu nawet w porządku, choć trzeba było się trochę nagimnastykować, bo one u góry są bardzo szerokie :D M. się prawie obraził, że nie wpuszczałam go na drabinę :D Zostało nam jeszcze sporo, najgorzej będzie przy rabatce z bukiem, będzie trzeba drabiną lawirować wśród róż (na razie są małe, ale co będzie za rok, dwa?). Rabatę z daliami w przyszłym roku muszę sporo poszerzyć - nawciskałam ich jak szalona i mam teraz busz, a to nie służy roślinom, choć jak na razie trzymają się całkiem zdrowo.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Milenko ja jednak może też spróbuję z chlebkiem ...korci mnie... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Milenko

Oczywiście piesio super, a róże przefenomenalne, wiem że się powtarzam. ;:215 ;:215 ;:215
Pozdrawiam, Agata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”