Piękne kwiaty. Mimo ciągotek rebucjowatych, chyba najbardziej mnie się kwitnący tefrak podoba, pewnie dlatego, że tak rzadko się ich kwiaty widuje.
Co do tej ostatniej pozycji to moim zdaniem to jednak Aylostera albipilosa. Nivosa to tak w ogóle nazwa nomen nudum, dotyczy dwóch różnych roślin, czyli albo roboczej nazwy Rittera pozycji FR 390, czyli Aylostera fiebrigii z trochę wybielonymi cierniami, ale tylko trochę, albo pozycji pana co wszystko pomieszał Knizego. On formę musculki z dłuższymi cierniami/włoskami nazywał A. muscula var. nivosa. Jak dla mnie tej roślinie ze zdjęcia zdecydowanie bliżej do dopisu A. albipilosa. Ciernie idealne z opisem (muscula ma trochę rzadsze, trochę krótsze i troszeczkę mniej delikatne z wyglądu), budowa kwiatu (cieniutka rurka kwiatowa - muscula ma ciut grubszą) idealna z opisem. Może kolor kwiatu ciut bardziej w czerwień powinien wpadać, ale takie odstępstwo raczej w granicach zmienności gatunku, tym bardziej, że odcień kwiatu zależy od dnia kwitnienia, ilości słońca itp ;)
No ja nie wiem, jakoś ostatnio do Ciebie nie zaglądałam, a tu tyle kwiecia, suleczka cudooo, kwiatuszki na tepraczku ehinocereuski fioloetowy notto i jeszcze skalniaczek oj niedobra, nic się nie chwaliłaś pokaż no go w całości
Skalniak jest mały, zarośnięty opuncjami i innym zielskiem.
Widok całości przy okazji.
Chamaecereus
Skudłany Thelocactus
Trzy kwiatki przegapiłam! Dobrze, że są kolejne paki, ale czy się uda?
Weingartie
Astrophytum
Sulcorebutia hertusii
Fajny ten skalniaczek,a okrywasz na zimę jakoś roślinki?
Thelocactus ma zawsze takie pokiereszowane kwiatki? śmieszny ,ale ładny.
Sulka też ma cudny kwiatek ,sam korpus też ciekawy.
A tak ogólnie to wszystko jest godne pochwał
W takim skalniaku to chyba nie ma jak się poruszać A przynajmniej grozi to niezłymi poranieniami. Więc jakieś plewienie czy coś to chyba nie wchodzi w grę?
Telaki, choć poczochrane to śliczne! Czekam i czekam na mojego, ale pąki albo stoją w miejscu, albo rosną tak wolno, że niezauważalnie.
No i kurde sulka... Choć ja za nimi to tak nie teges, ale kolorek z tym białym środeczkiem
Piękny .
Mój ma jeden pączek ,ale mam obawy ,ze jakoś chyba się zatrzymał we wzroście dziś u mnie tak słonce daje czadu to powinien już się powiększyć ,a on nic