Trawa w świerkach.
Trawa w świerkach.
Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje jakiś sposób na usunięcie trawy w świerkach. Chodzi mi dokładnie o to, żeby nie używać preparatów typu gallup, czy rundup, ponieważ szkoda mi świerków. Pomimo dzawsze coś na nie poleci, pomimo tego, że mam osłonę.
Może jest jakiś środek, którym można pryskać po całej działce nie patrząc na świerki? Mam ich blisko 2tyś sztuk i trochę pracy zajmuję koszenie czy też dokładne "rundupowanie" Ewentualnie jakiś inny sposób, może trociny pod choinki sypać?
Będę wdzięczny za pomoc!:)
Może jest jakiś środek, którym można pryskać po całej działce nie patrząc na świerki? Mam ich blisko 2tyś sztuk i trochę pracy zajmuję koszenie czy też dokładne "rundupowanie" Ewentualnie jakiś inny sposób, może trociny pod choinki sypać?
Będę wdzięczny za pomoc!:)
Re: Trawa w świerkach.
Ponawiam pytanie wyżej. Jak myślicie, czy jeśli podsypie wkoło choinek trotem powiedzmy z sosny, to czy nic świerkom nie będzie się działo? wydaje mi się, że trot kiedy będzie się rozkładał, będzie zakwaszał ziemię a mianowicie nie będzie rosła może tak trawa i inne chwasty, a poza tym zawsze trot osłoni ziemie przed słońcem i nie będzie miała szans na rozwój żadna trawa?
I jeszcze pytanie odnośnie trotu a utrzymywania wilgotności. Czy może po podsypaniu trocin w tak słoneczne dni świerki będą miały problem? czy raczej nie ma znaczenia a wręcz przeciwnie w deszczowe dni trot będzie dłużej trzymał wilgotność co pozytywnie wpłynie na świerki?
I jeszcze pytanie odnośnie trotu a utrzymywania wilgotności. Czy może po podsypaniu trocin w tak słoneczne dni świerki będą miały problem? czy raczej nie ma znaczenia a wręcz przeciwnie w deszczowe dni trot będzie dłużej trzymał wilgotność co pozytywnie wpłynie na świerki?
Karo just sinng truuuuu la la lala
Ludzie mają swój osobisty slang.I czasem trudno rozkmnić o co im kaman ?
pkmc żebyś się nie wyrasiuł i te twoje chojecki nie padły to jeżeli rozsypiesz troty to wiedz jedno,że świeże pobierają azot żeby się rozłożyć.A jak nie będą miały z czego to będą ją pobierać z chojecek .poza tym za gruba warstwa powodować może grzyby i inne chorobotwórcze patogeny , które przeleżą na chojecki.
Trocina w sumie też wolno zakwasza teren , igły szybciej.
Możesz spróbować , ale przekompostowana trocina /jak takowej nie masz to na pryzmę i przelać wysoko-azotowym nawozem./
I sypać na wykoszona nisko trawę i wodę lać.Potem powinna trzymać wilgoć.
,,Człowiek ze swoją mową zrośnięty jest ciaśniej
Niż drzewo z ziemią. Jakże więc nie kochać baśni
Twego dzieciństwa mowo ''

Ludzie mają swój osobisty slang.I czasem trudno rozkmnić o co im kaman ?

pkmc żebyś się nie wyrasiuł i te twoje chojecki nie padły to jeżeli rozsypiesz troty to wiedz jedno,że świeże pobierają azot żeby się rozłożyć.A jak nie będą miały z czego to będą ją pobierać z chojecek .poza tym za gruba warstwa powodować może grzyby i inne chorobotwórcze patogeny , które przeleżą na chojecki.
Trocina w sumie też wolno zakwasza teren , igły szybciej.
Możesz spróbować , ale przekompostowana trocina /jak takowej nie masz to na pryzmę i przelać wysoko-azotowym nawozem./
I sypać na wykoszona nisko trawę i wodę lać.Potem powinna trzymać wilgoć.
,,Człowiek ze swoją mową zrośnięty jest ciaśniej
Niż drzewo z ziemią. Jakże więc nie kochać baśni
Twego dzieciństwa mowo ''

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
a co myślicie o tym, żeby zamiast tych trocin drzewnych zastosować włókninę. Pod każdą choinkę wyciąć włókninę w kształcie koła na średnice większą od choinki? Tylko myślałem o tej białej, ponieważ czarna może mocno przyciągać słońce w upalne dni. Co o tym myślicie? Zawsze lepiej poświecić więcej czasu na ułożenie pod choinki niż co 3 tyg pielić wokół każdej choinki
- Asieq
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sie 2009, o 12:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pod białą włókniną trawa będzie rosła. Po to daje się czarną, żeby słońce nie docierało. Moim zdaniem nie ma sensu rozkładanie takiej ilości włókniny między świerki, prościej chyba wykosić... 

wbrew pozorom nie jest tak łatwo. omijać każdą choinke sthilem, ewentualnie zwykłą kosiarką, ale wtedy wokół choinek ręcznie. Szukam sposobu, pomysłu, żeby było lżej, ale póki co robię to ręcznie z lekkim wsparciem;]