Odwołano mnie wtedy pilnie, więc resztę zdjęć wstawię przy następnej okazji.
Ogród Linety 2
Re: Ogród Linety 2
Cześć, April!
Noooo, jest czego żałować! Ja się skusiłam ze względu na ulubiony kolor biały, ale ona ma jeszcze złote oczko w środku. A jeszcze ten zapach! Zaraz lecę do Ciebie zobaczyć, co nowego.
Wstawiam zdjęcia, których nie zdążyłam wstawić wczoraj:
Na kupce kompostu wyrosła mi samosiejka, która prawdopodobnie jest dynią ozdobną. Wyczołgała mi się daleko na trawnik, więc trzeba było trochę ją poprzesuwać, żeby dało się przejść obok. Ładnie kwitnie, a pod kwiatami formują się małe owocki o gruszkowatym kształcie.

Na tle liści paciorecznika zakwitła pierwsza moja biała frezja. Do tej pory frezje zupełnie mi się nie udawały, to pierwszy raz właściwie, że tak wygląda i pięknie pachnie. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.

Zakwita fuksja, pąki coraz pulchniejsze:

Tego jeszcze nie pokazywałam, bo chciałam zaczekać, aż zakwitnie, ale już nie mogę się doczekać: to maluśka rabatka hortensjowa. Na pierwszym planie jakaś czerwona, o nazwie, której nie pamiętam, ale odnajdę w razie potrzeby. Dalej po lewej Vanille Fraise, a z tyłu Polar Bear.

Wreszcie juka karolińska, która w tym roku ma aż pięć łodyg z pąkami.

Na kupce kompostu wyrosła mi samosiejka, która prawdopodobnie jest dynią ozdobną. Wyczołgała mi się daleko na trawnik, więc trzeba było trochę ją poprzesuwać, żeby dało się przejść obok. Ładnie kwitnie, a pod kwiatami formują się małe owocki o gruszkowatym kształcie.

Na tle liści paciorecznika zakwitła pierwsza moja biała frezja. Do tej pory frezje zupełnie mi się nie udawały, to pierwszy raz właściwie, że tak wygląda i pięknie pachnie. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.

Zakwita fuksja, pąki coraz pulchniejsze:

Tego jeszcze nie pokazywałam, bo chciałam zaczekać, aż zakwitnie, ale już nie mogę się doczekać: to maluśka rabatka hortensjowa. Na pierwszym planie jakaś czerwona, o nazwie, której nie pamiętam, ale odnajdę w razie potrzeby. Dalej po lewej Vanille Fraise, a z tyłu Polar Bear.

Wreszcie juka karolińska, która w tym roku ma aż pięć łodyg z pąkami.

- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Linetko co za dorodna, piękna juka.
U mnie jakoś nie chcą kwitnąć, z półcienia zabrałam na słoneczną rabatę, mimo to na cztery rośliny tylko jedna zakwitnie.
Gratuluję zakwitnięcia frezji, ja kilka razy sadziłam z B. cebulek, ale nigdy nie zakwitły.
Biała lilia kwitnie przecudnie.
U mnie jakoś nie chcą kwitnąć, z półcienia zabrałam na słoneczną rabatę, mimo to na cztery rośliny tylko jedna zakwitnie.
Gratuluję zakwitnięcia frezji, ja kilka razy sadziłam z B. cebulek, ale nigdy nie zakwitły.
Biała lilia kwitnie przecudnie.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Linetko jak długo masz Polarnego misia??? kwitł już u Ciebie??? Ja mam 2 młodziutkie krzaczki, w tym roku posadzone i baaaaardzo jestem ciekawa kwiatów, ale pewnie będę musiała poczekać na nie do przyszłego roku.....
Tajeczko, cierpliwości. Ta moja ma z dziesięć lat i rozrosła się niemożebnie. Ale kiedy ją dostałam, już dużą roślinę, to w ogóle nie kwitła przez kilka lat. Musiała się chyba trochę oswoić z miejscem. 
Dziękuję za pochwały w imieniu frezji i lilii.
No właśnie frezje wydawały mi się jakieś kapryśne przez to, że nigdy jakoś nie chciały kwitnąć tak naprawdę. Pojawiały się mizerne pojedyncze kwiatki. A teraz mam nie tylko kwitnącą roślinę, której nie powstydziłaby się żadna kwiaciarnia, to jeszcze jest obok kilka roślin o sporych pąkach, które lada dzień zaczną kwitnąć. 
Agness, posadziłam polarnego misia dopiero tej wiosny, chyba w kwietniu, ale to była spora roślina kupiona w doniczce. Teraz ma pączki, ale jeszcze malutkie, więc zobaczymy, co będzie dalej. Już nie mogę się doczekać kwiatów.
Chciałabym jeszcze w przyszłości kupić sobie Limelight, ale muszę wymyślić dla niej jakieś dobre miejsce.
Musimy obserwować, kiedy pojawią się kwiaty Misia u którejś z nas, to sobie prześlemy zdjęcia.

Dziękuję za pochwały w imieniu frezji i lilii.
Agness, posadziłam polarnego misia dopiero tej wiosny, chyba w kwietniu, ale to była spora roślina kupiona w doniczce. Teraz ma pączki, ale jeszcze malutkie, więc zobaczymy, co będzie dalej. Już nie mogę się doczekać kwiatów.
Musimy obserwować, kiedy pojawią się kwiaty Misia u którejś z nas, to sobie prześlemy zdjęcia.

- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Policzyłaś ile jest kwiatów na tej jednej lilii .
Pszczoły dopóki nie poczują się zagrożone nic nikomu nie zrobią ,ale lepiej uważać i dmuchać na zimne .
Pszczoły dopóki nie poczują się zagrożone nic nikomu nie zrobią ,ale lepiej uważać i dmuchać na zimne .
Jolu, jaki wspaniały pomysł! Zaraz pobiegłam policzyć. 
Na jednej lilii jest 18 kwiatów, a na drugiej 15.
Oby tylko przetrwały zimę. I wiele następnych zim.
Na jednej lilii jest 18 kwiatów, a na drugiej 15.
Linetko powtórzę za innymi - wspaniałe róże i lilie! Cieszę się, że znowu masz czas na forum i pokazujesz nam swój ogródek.
Uważaj na tą dynię ozdobną - jak ją wrzucisz do kompostownika to możesz doczekać się wieeeelu samosiejek
Uważaj na tą dynię ozdobną - jak ją wrzucisz do kompostownika to możesz doczekać się wieeeelu samosiejek
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Linetko wspaniała lilia! jukka ma tyle pędów i hortensje gotowe do kwitnienia. Nie wiem dlaczego moja Vanilla Fraise rośnie wysoko ale nie widzę pączków, czyżby mogła nie kwitnąć 
Ogla, oj, wiem, jak to jest z tymi samosiejkami. Ale z drugiej strony czasem dają nadspodziewanie dobre efekty. Na razie się cieszę, bo wyobrażam sobie, jak jesienią ustawię koszyk pełen dyń na ganku.
I bardzo dziękuję za pochwały, lilie i róże to aktualnie mój powód do dumy i wielka radość.
Niunia, właśnie ciekawa jestem, z czym to porównać. Muszę poszperać po forum, może ktoś miał te lilie i też policzył kwiaty? W każdym razie oby w następnych latach było ich przynajmniej tyle samo.
Maseczko, ojej, no chyba Ci tego nie zrobi! Może pączki pojawią się troszkę później, bo to młoda sadzonka? Czekamy, czekamy na kwitnienie...
A propos samosiejek: dziewanna przed domem.

Może parę doniczkowców z tarasu:
tutaj pierwszy pąk kalli wychylający się spomiędzy liści:

Pelargonia o amarantowych kwiatach, a w tle ulubiona biała. Od wczoraj obie siedzą w jednej donicy. Zresztą żółtej, bez sensu, ale innej nie miałam pod ręką.

Niunia, właśnie ciekawa jestem, z czym to porównać. Muszę poszperać po forum, może ktoś miał te lilie i też policzył kwiaty? W każdym razie oby w następnych latach było ich przynajmniej tyle samo.
Maseczko, ojej, no chyba Ci tego nie zrobi! Może pączki pojawią się troszkę później, bo to młoda sadzonka? Czekamy, czekamy na kwitnienie...
A propos samosiejek: dziewanna przed domem.

Może parę doniczkowców z tarasu:
tutaj pierwszy pąk kalli wychylający się spomiędzy liści:

Pelargonia o amarantowych kwiatach, a w tle ulubiona biała. Od wczoraj obie siedzą w jednej donicy. Zresztą żółtej, bez sensu, ale innej nie miałam pod ręką.

- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Nie bedę odosobniona jak powiem,ze cudowna lilia.U mnie te,na których mi najbardziej zalezało w tym roku coś pozarło albo wymarzły.Dobrze,ze sporo dokupiłam.Czy nie masz wrażenia,ze hortensje sa daleko do tyły?Ogladałam przed chwilą zdjęcia z ubiegłego roku to 4 lipca większośc miała juz piękne wielkie wiechy,a niektóre u mnie w tym roku nawet nie wytworzyły jeszcze paków.Rozmawiałam z Bożenka Babopielka i u niej jest to samo.
O, tak, na pewno ta niemożliwie długa zima zrobiła swoje. Wprawdzie nie mam doświadczenia co do hortensji (to pierwsze moje krzaczki w karierze ogrodniczej
), ale widać to po innych roślinach. Szkoda Twoich lilii, Małgoś. Może wykopać Ci coś na jesieni? Mam sporo tych ciemnoczerwonych, które rosną z ostróżkami, może widziałaś? Jeśli tylko chcesz, to daj znać. Ta biała zresztą też się pewnie rozmnoży z czasem. 
Linetko, ależ u Ciebie dorodnie! 
Wszystko rwie się do kwitnienia, ale ilość łodyg jukki mnie zadziwiła - będzie niezwykły efekt!
Powiedz proszę coś więcej na temat frezji... sadzi się cebulki wiosną? czy trzeba je wykopywać na zimę?
pozdrawiam Cię serdecznie!
A.
Wszystko rwie się do kwitnienia, ale ilość łodyg jukki mnie zadziwiła - będzie niezwykły efekt!
Powiedz proszę coś więcej na temat frezji... sadzi się cebulki wiosną? czy trzeba je wykopywać na zimę?
pozdrawiam Cię serdecznie!
A.
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Linetko piękna lilia Św.Józefa to jest rok dla nich mnie też jak nigdy tak pięknie zakwitły...
prawo dla frezji że raczyła zakwitnąć...
nie wiedziałam że masz tyle różyczek ładnych...
juka u mnie siedzi cicho... 
prawo dla frezji że raczyła zakwitnąć...
nie wiedziałam że masz tyle różyczek ładnych...