coś dziwnego atakuje mi ziemie na działce prosze o pomoc w i

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
lunapi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 cze 2013, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

coś dziwnego atakuje mi ziemie na działce prosze o pomoc w i

Post »

Dzień dobry mam wielki problem z tym szkodnikiem który przedstawiałam na zdjęciach gdyż rozrasta się po całej działce. podłoże mojej działki to torf wymieszany z piaskiem. Próbując to wyplewić zabiera duże fragmenty ziemi i po paru dniach znów wzrasta pokrywając całe połacie ziemi jak płaszcz. nie pozwala ta roślina na wzrost nasion. nie mogę znaleźć tej roślinki w internecie więc proszę państwa oże ktoś będzie wiedział co to za roślina
dziękuje i pozdrawiam

Obrazek Obrazek

witam udało mi się izdentyfikować po 3 miesiącach tą roślinę:
Wątrobowce (Marchantiophyta syn. Hepaticopsida[1]) ?

Rząd: porostnicowce (Marchantiales)
Rodzina: porostnicowate (Marchantiaceae)
Rodzaj: porostnica (Marchatnia)
Gatunek: porostnica wielokształtna (Marchantia polymorpha)

Porostnica wielokształtna (łac. Marchantia polymorpha) - gatunek wątrobowca z rodziny porostnicowatych.

Budowa: gametofit plechokształtny. Wykształciła tkankę spichrzową, asymilacyjną i przewietrzającą. Aparaty szparkowe zbudowane są z 16 komórek. Jest dwupienna.

Gametofit męski osadzony jest na trzonku i ma postać ośmiopłatowej tarczki. Od góry znajdują się anteridia - plemnie.

Gametofit żeński - na trzonku, kształt parasola z palcowatymi wypustkami, na dolnej powierzchni posiada archegonia - rodnie.

Woda jest potrzebna do zapłodnienia. Z zygoty powstaje sporofit - sporogon, ma postać zarodni na krótkim trzonku. Po mejozie w zarodni powstają zarodniki. W zarodni jest warstwa komórek - sprężyce - które wykonują ruchy higroskopowe. Zarodniki kiełkują w gametofity.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Re: coś dziwnego atakuje mi ziemie na działce prosze o pomoc w i

Post »

Ja również chciałam pokazać coś co przyniosła mi moja sąsiadka do pokazania. Twierdzi że już na dwóch działkach pojawia się taka galareta w trawniku blisko drzew. Są to spore placki które można ściągnąć. Może ktoś spotkał się z czym takim.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

danutab to trzęsidło (galaretnica, Nostoc)- sinica, występuje w miejscach wilgotnych (też) http://www.walterreeves.com/gardening-q ... c-in-lawn/
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Moniko dziękuję
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”