Kawon ( arbuz ) - część 3
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 3
Zrobię tak. Jutro dodam foty tych obciętych i co 10 dni będe pokazywac efekty;).
- fabianos13366
- 50p
- Od: 18 maja 2013, o 11:27
Witam,
moje arbuzy zostały wsadzone do gruntu 3 czerwca i wszystkie ładnie rosną, tylko właśnie ta jedna sadzonka z arbuza sklepowego(straciła 2 liście, nie usycha, ale cały czas stoi w miejscu i nie rośnie). Chciałbym się dowiedzieć czy z niej jeszcze coś będzie. Jak jej mogę pomóc? Arbuzy rosną w szklarni w dobrych warunkach. Dla pokazania zamieszczam zdjęcia porównawcze z wysadzenia i 23 czerwca.
moje arbuzy zostały wsadzone do gruntu 3 czerwca i wszystkie ładnie rosną, tylko właśnie ta jedna sadzonka z arbuza sklepowego(straciła 2 liście, nie usycha, ale cały czas stoi w miejscu i nie rośnie). Chciałbym się dowiedzieć czy z niej jeszcze coś będzie. Jak jej mogę pomóc? Arbuzy rosną w szklarni w dobrych warunkach. Dla pokazania zamieszczam zdjęcia porównawcze z wysadzenia i 23 czerwca.

u mnie już powoli widać kwiaty żeńskie, arbuzy strasznie poszły w liście czy to normalne.?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
arty-normalne i pożądane, arbuz potrzebuje dużo dużych liści żeby wykarmić duży owoc..
fabianos- pewnie coś z korzeniami, raczej nic sie nie da zrobić, sprawdź też czy ma stożek wzrostu, może jeszcze ruszy ale trochę późno, raczej spisałbym na straty tą sadzonke.
fabianos- pewnie coś z korzeniami, raczej nic sie nie da zrobić, sprawdź też czy ma stożek wzrostu, może jeszcze ruszy ale trochę późno, raczej spisałbym na straty tą sadzonke.
- fabianos13366
- 50p
A co to jest stożek wzrostu i gdzie go znajdę?
Stożek wzrostu znajduje się na końcu pędu, wygląda to jak pąk młodych, rozwijających się liści. Na obrazku masz to zaznaczone czerwonym kółkiem.

Uploaded with ImageShack.us
Jeśli coś takiego wyrasta z sadzonki to powinna rosnąć.

Uploaded with ImageShack.us
Jeśli coś takiego wyrasta z sadzonki to powinna rosnąć.
Witam serdecznie,
Pisze do was bo potrzebuje dość nietypowej porady.
Koleżanka niedługo ma urodziny. Jest ona wielką fanką arbuzów.
Wraz ze znajomymi wpadliśmy na pomysł żeby zasiać jej w doniczce arbuzy.
I teraz robi się problem. Jest już dość późno, końcówka czerwca.
Czy jest jeszcze możliwość zasiania arbuza w doniczce w warunkach domowych tzn nie będzie on przesadzany do ziemi tylko będzie stać cały czas w pokoju. Tylko czy jest szansa że jeszcze coś urośnie czy już za późno i za ciepło na takie typu sprawy.
Prosiłbym o szybką odpowiedź i pomoc. Koleżanka już we wtorek ma urodziny
kol1991
Pisze do was bo potrzebuje dość nietypowej porady.
Koleżanka niedługo ma urodziny. Jest ona wielką fanką arbuzów.
Wraz ze znajomymi wpadliśmy na pomysł żeby zasiać jej w doniczce arbuzy.
I teraz robi się problem. Jest już dość późno, końcówka czerwca.
Czy jest jeszcze możliwość zasiania arbuza w doniczce w warunkach domowych tzn nie będzie on przesadzany do ziemi tylko będzie stać cały czas w pokoju. Tylko czy jest szansa że jeszcze coś urośnie czy już za późno i za ciepło na takie typu sprawy.
Prosiłbym o szybką odpowiedź i pomoc. Koleżanka już we wtorek ma urodziny
kol1991
Szanse są niewielkie, ale są. W sumie na pewno wyrośnie roślina, ale czy uda się owoc nadający się do jedzenia? - koleżanka musiałaby zapewnić mu bardzo dobre warunki - gorąco i dużo światła. Wsadzajcie po jednym nasionku do doniczki, ew. po 2 - ale jeśli wzejdą dwa - jedno trzeba będzie wyrwać. Bardzo dobrze w tym roku kiełkował arbuz Janosik z PNOSu, z tym, że jest on trochę nietypowy, bo żółty w środku. Jeśli roślina już się trochę rozwinie (kilka liści), trzeba ją przesadzić do jakiejś większej skrzynki, lub wiadra ( min. kilka litrów).
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
Ja jakiś tydzień czy dwa tyg temu dosiewałem melony Bosman, nie wiadomo czy wyjdzie, ale zawsze warto próbować 

- fabianos13366
- 50p
Mam pytanie co do gnojóki z pokrzyw:
1. Czy jeśli pojawił sie na niej biały korzuch to można ja stosować do arbuzów?
2. Co jaki czas podlewać?
1. Czy jeśli pojawił sie na niej biały korzuch to można ja stosować do arbuzów?
2. Co jaki czas podlewać?
Jeśli moje arbuzy przetrwają tę pogodę (upały 35 stopni, burze, teraz 15 stopn i+ deszcz) i będą z nich owowce to będzie cud.
fabianos- jeśli biały kożuch to pleśń - nie podlewać. U ciebie nie pada/padało że chcesz czymkolwiek podlewać?
fabianos- jeśli biały kożuch to pleśń - nie podlewać. U ciebie nie pada/padało że chcesz czymkolwiek podlewać?
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na powierzchni gnojowicy, zwłaszcza dłuższy czas nie mieszanej często tworzy się biały nalot, choć nie nazwałbym tego kożuchem.
Używam takiej bez żadnych negatywnych skutków
Używam takiej bez żadnych negatywnych skutków

Pozdrawiam, Jacek
- fabianos13366
- 50p
Arbuzy mam w szklarni, więc muszę je podlewać. Chciałbym jeszcze się dowiedzieć, co jaki czas mogę podlewać tą gnojówka.
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Musisz obserwować rośliny, żeby nie przedobrzyć z azotem, ale arbuz to żarłok więc śmiało możesz zasilać raz w tygodniu.
Oczywiście rozcieńczoną 1:10
Oczywiście rozcieńczoną 1:10

Pozdrawiam, Jacek
- fabianos13366
- 50p