Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów
Re: Metody rozmnażania róż
Mam pytanie: wypadło mi kilka róż (Jasmina, Ilse Krohn, White new dawn) jak widać wszystkie pnące, ale podkładki były różne. Czy na tych dzikich różach mogłabym zaszczepić, jakieś z tych które mam już w ogrodzie?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wypadło Ci tzn. zmarzły, uschły? Jeżeli jest żywa to na wypuszczonym dziku możesz wszystko szczepić. Na korzeniu nie bo prawdopodobnie jest za stary.
Przepraszam Basiu ale nie rozumiem...
tzn, że mogę zaoczkować na zielonym pędzie tylko? a nie na szyjce korzeniowej, żeby wyglądały jak ze szkółki? A róże chyba zmarzły... nie wiem, bo przez rok nie opiekowałam się ogrodem... potem przez rok myślałam, że to tak ma być dopóki nie zakwitły.... tzn zakwitły dzikimi pojedynczymi kwiatami...
Magda

Magda
-
O ile dobrze zrozumiałam to szlachetna róża Ci pewnie zmarzła a od korzenia gdzieś wypuścił dzik, który dorósł do tego aby kwitnąć. Taki krzak ma bardzo grubą szyjkę korzeniową na której raczej się nic nie przyjmie. Możesz przyciąć solidnie tego krzaczora tylko zostawić trochę zielonego żeby żył i na samym dole jakiegoś badyla zaoczkować i wtedy będzie rosła od dołu lub wyprowadzić dłuższy pęd i zaszczepić na górze i wtedy będziesz miała na pniu.
Bardzo dziękuję Basiu 
Ale jeszcze Cię pomęczę. Który pęd mam wybrać (jak gruby?), czy szczepić mam tylko na jednym pędzie? Jak nisko mogę to zrobić? czy oczka do szczepienia pobiera się z tegorocznych przyrostów? Ja zupełnie jestem zielona w tym temacie, a chciałabym to zrobić na tyle dobrze, żeby się przyjęło... Czy to w ogóle jest trudne?

Ale jeszcze Cię pomęczę. Który pęd mam wybrać (jak gruby?), czy szczepić mam tylko na jednym pędzie? Jak nisko mogę to zrobić? czy oczka do szczepienia pobiera się z tegorocznych przyrostów? Ja zupełnie jestem zielona w tym temacie, a chciałabym to zrobić na tyle dobrze, żeby się przyjęło... Czy to w ogóle jest trudne?
-
Pęd powinien mieć grubość palca może być małego. Na jednym pędzie możesz zalożyć np. dwa oczka z każdej strony po jednym. Wysokość obojętna. Oczka są dojrzałe do zakładania kiedy kwiat zaczyna przekwitać (chociaż obecnie zakłada się nawet w fazie pąka). Jak się już tego człowiek nauczy to jest bardzo proste. Początki jak we wszystkim są ciężkie.
-
- 200p
- Od: 17 maja 2012, o 20:44
Czy inna pora pobierania oczek może spowodować większy problem z ich przyjęciem ?Barbara2000 pisze:Oczka są dojrzałe do zakładania kiedy kwiat zaczyna przekwitać
-
W zasadzie nie jest to konieczne. Można również wykorzystać kwiaty z bukietu kiedy są w pąku. Ważne jest żeby podkładka była dojrzała, tzn. skórka dobrze odchodziła.
Witam! Ja też chcę rozmnożyć różę przez sadzonki zielne i po przeczytaniu tego wątku mam nadzieję ,że mi się uda.....
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=64054 Zapraszam serdecznie wszystkich.....
- felix_79
- 10p - Początkujący
- Od: 7 lis 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to i czas na mnie. Mój działkowy sąsiad ma piękną czerwona pnącą różę, Skubnę Mu dziś małe co nieco i spróbuję rozmnożyc przez ukorzenianie. 

Nasza wspaniała działeczka rok I
Moje "chciejstwa" domowe (mojej żony
)
"Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem"
Moje "chciejstwa" domowe (mojej żony

"Jeżeli chcesz być szczęśliwym człowiekiem, zostań ogrodnikiem"
Skubnij gałązkę z piętką, łatwiej się ukorzenia.
Używam AB. Ale nie zawsze,przeważnie bez ukorzeniacza robiłem sadzonki.
- szy---
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Witam,
czy można teraz rozmnarzać róże przez sadzonki zielne na których nie ma kwiatów.
czy można teraz rozmnarzać róże przez sadzonki zielne na których nie ma kwiatów.
-
- 100p
- Od: 24 cze 2012, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzień dobry,
Chciałbym się dowiedzieć jak rozmnożyć róże rabatowe i jaki termin jest najlepszy na przeprowadzenie tej czynności ??
Pozdrawiam
Chciałbym się dowiedzieć jak rozmnożyć róże rabatowe i jaki termin jest najlepszy na przeprowadzenie tej czynności ??
Pozdrawiam