Zantedeschia elliottiana (Kalla kwitnąca latem )cz.2
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kalla Zantedeschia aethiopca cz.2
Dostalam jakas kalie w maju wsadzilam do doniczki. Wyrasta 6 pedow. Chcialabym wsadzic ja do ogrodu teraz. Czy strona pld-wsch jest dobra dla kalii? Czym ja podlewac? Mam wode z skorupek jajek i gnojowke z pokrzyw; to ktora najlepiej?
Pytam bo nie mam zielonego pojecia a przeczytalam u was wszystko i nie znalazlam odpowiedzi.
Magdalena; gratuluje paka tez bym taki wreszcie chciala miec kiedys!
Prosimy o poprawną pisownię na forum.
bab...
Pytam bo nie mam zielonego pojecia a przeczytalam u was wszystko i nie znalazlam odpowiedzi.
Magdalena; gratuluje paka tez bym taki wreszcie chciala miec kiedys!
Prosimy o poprawną pisownię na forum.
bab...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
- pszubart
- 100p
- Od: 20 cze 2006, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kallom dobrze służy zimna woda po gotowaniu obranych ziemniaków bez soli. Bardzo dobre jest dla nich zasilanie nawozem dla pelargonii i surfinii w dawkach, wg zaleceń producenta.
Pozdrawiam wszystkich.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 lis 2012, o 18:29
Cudownie się patrzy na Wasze pąki i kwiaty
u mnie w doniczkach na razie same liście, a w jednej to same kiełki... coś się grzebią te moje rośliny... ciekawe czy w ogóle uraczą mnie kwiatami.
Mam pytanie: czy pilnujecie jakoś temperatury? Gdzieś przeczytałam, że temp. korzeni nie może wzrosnąć powyżej 25°C, inaczej Zantedeschia nie zakwitnie. Jednocześnie potrzebuje dużo słońca, a w słońcu to grubo powyżej 30 stopni... Czy ktoś zwraca w ogóle uwagę na temperaturę? Chodzi mi bardziej o doniczkowce, bo w gruncie mogą sobie zapuścić korzenie głęboko jak chcą, więc nie ma ryzyka przegrzania.

Mam pytanie: czy pilnujecie jakoś temperatury? Gdzieś przeczytałam, że temp. korzeni nie może wzrosnąć powyżej 25°C, inaczej Zantedeschia nie zakwitnie. Jednocześnie potrzebuje dużo słońca, a w słońcu to grubo powyżej 30 stopni... Czy ktoś zwraca w ogóle uwagę na temperaturę? Chodzi mi bardziej o doniczkowce, bo w gruncie mogą sobie zapuścić korzenie głęboko jak chcą, więc nie ma ryzyka przegrzania.
Pozdrawiam, M.
Pięknie Genia. Ja w następnym roku też do gruntu posadzę kalle, bo w mieszkaniu to mam powyciągane liście i brak kwiatów.
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Bożka ja sadzę różnie czasem w donice czasem do ziemi w ogrodzie zawsze mi kwitną .
Ta Twoja kala piękne chyba takiej nie mam , chyba że zdjęcie tak wyszło .
Swoje kale wykopuje w październiku .
Dziś zakwitła biała
http://img823.imageshack.us/img823/4641/lwlf.jpg
Zdjęcie usunięto z hostingu.
bab...
Ta Twoja kala piękne chyba takiej nie mam , chyba że zdjęcie tak wyszło .
Swoje kale wykopuje w październiku .
Dziś zakwitła biała
http://img823.imageshack.us/img823/4641/lwlf.jpg
Zdjęcie usunięto z hostingu.
bab...
-
- 100p
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
Geniu. Cudowne, zdrowe kalle,gama kolorów jak zwykle wszystko w w Twoim ogródku, podziwiam i cichutko często zaglądam. 

Sąsiadka przyniosła mi dziś bulwy kalli. Nie wiem co z nimi zrobić bo chyba zbyt późno na sadzenie na działce

Hmmm, początek lipca, trochę ni w gruszkę, ni w pietruszkę.
Mimo to spróbuj je posadzić do gruntu, jakby nie było mają ok. 3 miesiące, a one szybko "kiełkują". W październiku przed pierwszymi przymrozkami wykop i to powinno (musi) im starczyć.

salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Pozdrawiam - Michał
Dzięki Michale, wiesz jak jest darowanemu koniowi..... jutro posadzę na działce.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje pomarańczowe sadziłam 10 czerwca i już kwitną. Nie są może najwyższe, ale kolejne pąki kwiatowe się pokazują:

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Bardzo mnie kuszą te pięknoty. Chyba znajdę trochę miejsca i posadzę je w przyszłym roku.
No nie zawsze tak jest Magdo. Zantedeschia potrzebuje wody latem, a w naszym klimacie lato bywa gorące i suche. Posadziłem 9 bulw na mojej działce i przez te susze doczekałem się tylko 1 kwiatu! Liście też znacznie mniejsze.Magdallena pisze:Mam wrażenie, że Wasze w gruncie są o wiele bardziej okazałe niż te w doniczkach. Kolejne kolory u mnie

salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Pozdrawiam - Michał
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Oj Michale - 9 bulw i tylko jeden kwiat
No to rzeczywiście lipa. A może miałeś jakieś bulwy, które nie były odpowiednio zimowane? Ja kiedyś tak miałam z nową bulwą niewidomego pochodzenia. Zakwitła mi dopiero na drugi rok, po tym, jak ją przezimowałam w chłodnym miejscu.