Pierwsze storczyki- co dalej z uprawą?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
przejrzyj cały wątek znajdziesz wiele ciekawych informacji,wczytaj się w informacje Jovanki
pozdr Dorota
Moje storczyki
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szymonko troszkę trudno będzie ci pomóc, bo podałaś za mało informacji. Po pierwsze nie piszesz jaki to storczyk. Opadanie kwiatów może być spowodowane różnymi czynnikami. Nie wiesz ile już czasu kwitł storczyk, może zwyczajnie przekwita. Często zmiana warunków uprawy powoduje opadanie pączków (wystarczy przeniesienie ze sklepu do domu). Może to także powodować jakieś robactwo, trzeba kwiatka dokładnie pooglądać. Często jeżeli korzenie są w złym stanie, odbija się to na kwiatach. Dobrze jest wstawić zdjęcie problemowego storczyka, to znacznie ułatwia diagnozę.
Co do przekwitniętej łodyżki, sa różne szkoły. Moje zdanie jest takie, w naturze nikt ich nie obcina i powinno się zostawić ją w spokoju. Jeżeli część górna łodyżki obesła, można dla względów estetycznych przyciąć ją przed miejscem, w którym jest żywa (tak aby nie ciąć żywej tkanki). Wskazówki co do łodyżki odnoszą się do Phalaenopsisa, a nie wiem, jakiego storczyka dokładnie posiadasz.
Szymonka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 lip 2008, o 12:20

Post »

Oba storczyki to Phalaenopsisy. Dopiero teraz zauważyłam na korzonkach jakies białe plamki,a w niektórych miejscach wręcz jakąś malutką narośl białą :( stoi on 1m od okna,które jest zazwyczaj na uchylnym,czasem tylko otwarte całkowicie

ten bez kwiatów ma całą łodygę zieloną,na samej górze może trochę jaśniejszą
Szymonka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oto zdjęcia Obrazek Obrazek Obrazek
Szymonka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

jak go kupowałam to mial korzonki srebrno zielone,czyli suche,więc tych białych plamek nie było widać,dopiero jak podlałam
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szymonko - według mnie to korzenie ok. A takie plamki to normalne. Te pączki też opadną. A storczyk przechodzi aklimatyzację, dlatego zrzuca pąki.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Witaj Szymonko....Uspokoję Cię:) Opadanie pąków...to wynik aklimatyzacji moim zdaniem :D bardzo często się tak dzieje...Nie masz się czym martwic, ale obserwuj i bądź czujna :D
Co do plamek, włosków czy jak to nazwac to w którymś z wątków przeczytałam, że jest to normalne. Moje też to mają więc się nie martw :D
Szymonka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jestem pod wrazeniem szybkich i uspokajających mnie odpowiedzi :) ja to w porównaniu do Was jestem laikiem,ale czytałam juz wiele wątków na tym forum i tym samym się uczę:)
A jeśli chodzi o tego pierwszego,który przekwitł: Obrazek Obrazek

Przycinać łodygę,czy zostawić?
Mam go ok 5 m-cy,w ogóle go nie nawozilam,a czytam tu,ze powinnam,czy teraz gdy nie ma kwiatów mam go nawozić?
Proszę tylko nie zwracać uwagi na tego wiszącego,zwiędniętego kwiatka przy nim,bo mama kazała go nie ruszać :D
Twierdzi,ze jak ma spaść to spadnie :D
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Szymonko - nie obcinaj. Tak samo wstrzymaj się z nawożeniem. Niech storczyk odpocznie.

Storczyk sam zdecyduje, czy przedłuży pęd kwiatowy, czy go odrzuci ( czyli pęd sam uschnie).
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witaj, :)
dodam jeszcze do powyższych postów,że gaz (etylen) wydzielany przez owoce: jabłka, cytrusy itp. lub przekwitające w wazonie kwiaty, często powoduje zrzucanie pąków lub szybsze przekwitanie storczyków.
Powodzenia w uprawie :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

pąki mógł zrzucić przez zmianę warunków, albo owoce...
a łodyżkę możesz skrócić, tzn. obciąć tą końcówkę, na której były kwiaty (jak jej czubek już nie rośnie i nie pojawiają się pąki)
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szymonko zostaw pęd w spokoju. To nie żywopłot :D . Wyznajemy jedną zasadę. Zielone - nie tniemy ! Storczyk sam zdecyduje co z nim zrobić.
kakadu0405
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2008, o 22:41

Moj pierwszy storczyk - i co dalej?

Post »

Witam wszystkich,
To moje pierwsze wystąpienie na forum jak również pierwszy mój storczyk. Kompletnie nie wiem, co mam z nim począć. Dla mnie jest piękny i ostatnia rzeczą jaką chciałabym zrobić, to go stracić przez nieumiejętne pielęgnowanie. Dostałam go tydzień temu w bardzo dobrej kondycji. Korzonki wewnętrzne i zewnętrzne ładnie zielone, kwiaty pełne i świeżutkie. Natomiast od dwóch dni kilka kwiatów zaczęło podsychać. Nie wiem czy powinnam je usunąć i jeśli już, to jak.....:-( Mam dość trudne warunki mieszkaniowe dla kwiatów, gdyż temperatura powietrza jest bardzo wysoka ok 30-35 stopni Celsjusza przez blisko 6 miesięcy w roku. W miedzy czasie kilka godzin w ciągu nocy i kilka w ciągu dnia, działa klimatyzacja,tak dla odmiany, mocno chłodząc pomieszczenia . Kwiat podlałam wczoraj po raz pierwszy, bardzo niewielka ilością butelkowanej wody, i bardzo delikatną mgiełką obrosiłam kwiaty, korzenie zewnętrzne i lisice. Stoi jakies dwa metry od okna zachodniego, wiec słonce bezpośrednio go nie parzy. Nie wiec co mogę zrobić jeszcze, dlaczego kwiaty tak szybko zaczynają usychać? Jeden liść zżółkł i odpadł - ale nie wiem czy to nie wina transportu bo kwiat jest bardzo duży a samochód nie zbyt:-( Może jest mu u mnie za ciepło, ale w sumie musiał urodzić się w tym klimacie...... Nawet nie wiem jaki to rodzaj storczyka, bo ulotka przedstawia jedynie instrukcje ciecia przy przesadzaniu.

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kakadu0405
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2008, o 22:41

Post »

hmm, probowałam dołączyć zdjęcie ale chyba cos nie wyszło, wiec spróbuje jeszcze raz Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Kakadu. Troszkę dziwna ksywka, coraz trudniej odpisywać na posty, bo boję się przekręcić login. Znacznie prościej zwraca się do kogoś po imieniu. Twój storczyk to oczywiście Phalaenopsis, wodą butelkową raczej bym go nie podlewała. Jednak to woda mineralna. Do podlewania woda przegotowana i odstana lub destylowana (najlepsza). Zraszać możesz go z rana, ale najlepiej przy tej czynności pominąć kwiaty. Mogą zostać na nich plamki. Storczyk może najnormalniej przekawitać. Nie wiesz jak długo kwitł wcześniej. Ostatni liść też ma prawo zżółknąć i odpaść. To normalne procesy zachodzące w roślinie. Na naszym forum jest ogromna liczba wiadomości na temat tych właśnie storczyków. Trzeba tylko zrobić sobie czas na lekturę i skorzystać z wyszukiwarki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”