Jak oddzielić wrzosowisko od rabaty liściasto-iglastej?
Jak oddzielić wrzosowisko od rabaty liściasto-iglastej?
Przy ogrodzeniu działki zamierzam stworzyć rabatę z mieszanych krzewów liściastych i iglastych. Chciałabym też wkomponować w tą rabatę wrzosy. A wrzosy najlepiej wyglądają jak posadzone są w jednej grupie. I teraz mam problem, bo jakoś nie widzę tego, jak oddzielić to wrzosowisko od dalszej części krzewów. Czy posadzić jakieś iglaki w formie kulki, czy ułożyć duże kamienie?
Liczę na Was, że coś podpowiecie.
Liczę na Was, że coś podpowiecie.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Twoje pomysły są dobre- możesz tak oddzielić. Zamiast kulistych iglaków może być także obwódka z niskich liściastych np: tawuł. Możesz także po prostu stopniować wysokości roślin jeśli masz na to miejsce. Innym pomysłem jest utworzenie z przodu lekko podwyższonej rabatki na której utworzysz wrzosowisko i mieszać wrzosy z innymi roślinami.
Ja też niedawno utworzyłam taką rabatkę - zrobię zdjęcie i pokażę.
Ja też niedawno utworzyłam taką rabatkę - zrobię zdjęcie i pokażę.

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Tak BARTKU- impregnowałem, zarówno wałeczki ograniczające i podwyższające rabatę wrzosową , jak również deseczki ułożone bezpośrednio na ziemi wokół rabaty. Impregnat kupiłem w sklepie budowlanym, czarna maż , nie pamiętam już nazwy, Deseczki służą mi już około 5 lat i trzymają się dobrze. pod deseczkami czasami przedostają mi się źdźbła trawy, ale wyjmuję deseczkę, oczyszczam z trawy.
Dzięki za odpowiedź, podoba mi się to rozwiazanie, jest tanie i praktyczne:) (myślałem że zastosowałeś jakiś specjalny środek do ochrony drewna, ale z twojej odpowiedzi wniaskuje ze to narmalny impregnat.) Pójde wiec w twoje ślady
Pozdrawiam!

Jestem zielony, dlatego się nie udzielam. Za to nie waham się zapytać:)
Bartek
Bartek