Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tradycyjny wiejski ogródek przydomowy
Ej, no nie ma co nosa na kwintę zwieszać! Nieustannie podziwiam Twoją konsekwencję proeko i protradycjonalistyczną i nie jestem w tym osamotniona, więc nie masz wyboru...uważni obserwatorzy bystrym okiem od razu wypatrzą ślady oprysku chemicznego czy jakąś zabłąkaną granulkę na ślimaki, więc musisz trzymać fason
Na pocieszenie powiem, że ja mimo zerowych zapędów ekologicznych też w tym roku warzywnika nie mam i trudno, nie można mieć wszystkiego, a Ty masz już bardzo wiele! Więc rzodkiewki kup ukradkiem na targu, a saren jako elementu naturalnego ekosystemu nie goń...no i jajka jakie smaczne będą od kurek, które same sobie dietę ustalają
A stan oczekiwany z pewnością osiągniesz...może tylko nieco później 
- mamafrania

- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pacynko, to faktycznie przykre.ja tez dziś byłam na polu i stwierdziłam że w tym roku warzywka wyjątkowo mizerne....Zwierzaki szukają pożywienia, i zajęcia dla siebie i swoich dzieci.Tydzień temy pielilam ogórki, nagle usłuszałam taki galop.spojżałam do góry .... a nad moją głową wyrosła nagle dorosła wielka sarna
.Dobrze że nie wstałm, to mnieprzeskoczyła i pobiegła dalej
.Ale serducho mi biło....Zwierzaczki zarówno te "domowe" jak i te leśne zapewniają nam ciągle rozrywkę/
Łubiny przepiękne i naparstnice też. Przywołują wspomnienia z dzieciństwa....
Łubiny przepiękne i naparstnice też. Przywołują wspomnienia z dzieciństwa....
- Pacynka
- 500p

- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Witaj Pacynko, zagubiłaś nam się ostatnio, to miło, że już znów jesteś !
Liliowce bardzo pięknie i obficie zakwitły, a przed nimi jakiś szpaler, czyżby słoneczniki, a może jednak rudbekia ? Moje floksy jeszcze leniwe, nie pokazują kolorów, ale pysznogłówka czerwona i różowa już pysznią się mocnymi barwami. Widzę, że Twoja to czerwona, a może chcesz różową ?
No i pięknie zakwitła ostróżka. Bardzo lubię te jej okazałe, wysokie kwiaty. Gratuluję pomyślnego przesadzenia dziewanny - ona ma palowy korzeń i nie lubi zmian
Ściskam i pokazuj się częściej, bo smutno bez Ciebie i Twoich roślinek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- Pacynka
- 500p

- Kontakt:
Mufko Moja Miła
Przed liliowcami rośnie ... uwaga ... topinambur! Posadzony w 2óch miejscach przy płocie przez eNa ... oraz babcine stare dalie od Eweliny7. Dziewannę małą łopatką z trawnika wykopałam, bo niechybnie została by skoszona. I faktycznie bez marudzenia ładnie się przyjęła. Może to zasługa jej młodego wieku...

Floks tylko 1 spieszy z kwitnieniem. Co ciekawe rośnie sobie w nietypowym miejscu ... Podobnie malutki liliowiec rosnący tuż obok

A z ostróżek mam jeszcze takie indywiduum, które zakwitło 2ma kolorami (ten ciemniejszy niebieski w tle to kwiatki z tej samej roślinki)

Przed liliowcami rośnie ... uwaga ... topinambur! Posadzony w 2óch miejscach przy płocie przez eNa ... oraz babcine stare dalie od Eweliny7. Dziewannę małą łopatką z trawnika wykopałam, bo niechybnie została by skoszona. I faktycznie bez marudzenia ładnie się przyjęła. Może to zasługa jej młodego wieku...

Floks tylko 1 spieszy z kwitnieniem. Co ciekawe rośnie sobie w nietypowym miejscu ... Podobnie malutki liliowiec rosnący tuż obok

A z ostróżek mam jeszcze takie indywiduum, które zakwitło 2ma kolorami (ten ciemniejszy niebieski w tle to kwiatki z tej samej roślinki)

- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ojej a ja topinambór tępie strasznie. Rozrasta się na potegę.
- Pacynka
- 500p

- Kontakt:
No więc właśnie ... ale żeby Lubemu przykrości nie robić, bo On go zakupił, to go nie wykopałam. Choć obawy są
Ale co ciekawe ten topinambur w zeszłym roku rósł w innym miejscu i jesienią go przesadziliśmy. Nie odrosło nic na starym miejscu. Może i stąd bezboleśnie go wymelduję
Ale co ciekawe ten topinambur w zeszłym roku rósł w innym miejscu i jesienią go przesadziliśmy. Nie odrosło nic na starym miejscu. Może i stąd bezboleśnie go wymelduję
- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Topinambur, powiadasz ?
Interesujaca sprawa z tą ostróżką. Ostatnio wyczytałam u Sławka w wątku, że np. te nowe pełne odmiany uwsteczniają się i po jakimś czasie wracają niestety, do wyjściowego wyglądu. A ciekawe co się Twojej przydarzyło ?
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
- magduska81
- 500p

- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Podziwiam i oczu oderwać nie mogę,śliczny masz ganeczek i jak u Zosi w ogródeczku ziela wszelakie,aż się chce zajrzeć za te sztachetki,bo z typowego dawnego ogródeczka masz na dzisiejsze czasy nietypowy ogród wiejski
A jeszcze tylko pare malw mi brakuje i jak u babci w wakacje:)Pozdrawiam i będę zaglądać.
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Moje małe co nieco
- zuzanna2418
- 1000p

- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Ha! jesteś
W ogródku czas biegnie, rozkwitają kolejne kwiatuchy
Piękna ta aranżacja w przedogródku, czekam na floksy w rozkwicie 
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję
Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
moje wątki miastowe i wiejskie
- Pacynka
- 500p

- Kontakt:
Mufko, chyba nawet podobnie dzieje się z łubinami. A może coś pokręciłam? Że czasem stają się niebieskie po prostu. Moja ostróżka nie była pełna. Ale te zawirowania kolorystycznie kompletnie mi nie przeszkadzają ;) A topinambur... chętna?;)
Zuzka, no jestem, jestem ;) Tez czekam na floksy, bo ostatnio moja uwaga bardziej się na nich skupiła
magduska81, dziękuję za tyle pochwał Tak, zioła wszelakie i bałagan, to moje skojarzenia jak go oglądam. Musze go ciut uładzić Ku mojemu zdziwieniu ostatnio okazuje się, ze jednak niektórzy mają całkiem przyzwoite wiejskie ogródki. Ale nie z takimi sztachetkami, to prawda. Zaglądaj, będzie mi bardzo miło. A malwy, proszę bardzo!
Te są z mojego siewu i dzielnie rosną. Tylko nieznacznie rdza je złapała. Czekam niecierpliwie na kwitnienie... na tle drewnianej szopy będą wyglądać bardzo malowniczo

A tutaj malwy zakupione w zeszłym roku i wsadzone do ganeczku. Urosły im monstrualne liście!

Zuzka, no jestem, jestem ;) Tez czekam na floksy, bo ostatnio moja uwaga bardziej się na nich skupiła
magduska81, dziękuję za tyle pochwał Tak, zioła wszelakie i bałagan, to moje skojarzenia jak go oglądam. Musze go ciut uładzić Ku mojemu zdziwieniu ostatnio okazuje się, ze jednak niektórzy mają całkiem przyzwoite wiejskie ogródki. Ale nie z takimi sztachetkami, to prawda. Zaglądaj, będzie mi bardzo miło. A malwy, proszę bardzo!
Te są z mojego siewu i dzielnie rosną. Tylko nieznacznie rdza je złapała. Czekam niecierpliwie na kwitnienie... na tle drewnianej szopy będą wyglądać bardzo malowniczo

A tutaj malwy zakupione w zeszłym roku i wsadzone do ganeczku. Urosły im monstrualne liście!

- magduska81
- 500p

- Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Ależ ogromniaste, a z moich ubiegłorocznych malw tylko kilka sztuk a miała być malwowa aleja przy płocie...no ale czekam jak zakwitną bo jestem ciekawa jakie mi zostały.A ja lubię taki dziki nieład kontrolowany, sielski masz ten ogródeczek:)
Przez moj ogród przewineło się wiele osób... po każdym została jakaś pamiątka. Najdroższe są te, które pozostały w sercu.
Moje małe co nieco
Moje małe co nieco
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ale masz zarąbisty kolor paznokci. 
- Kriss1515
- 1000p

- Od: 15 cze 2012, o 21:16
Już czekam na malwy.
Ale powiedz mi , od czego to zależy , u mojej sąsiadki malwy w pełnym rozkwicie a u mnie (jak i u Ciebie) jeszcze w pączkach. U mnie wszystkie kwiaty żyją własnym życiem, nie ważne, że jest akurat ich pora kwitnienia.
Kiedy siałaś malwy?
Te w ganeczku rzeczywiście wielgachne.
Te w ganeczku rzeczywiście wielgachne.
- Pacynka
- 500p

- Kontakt:
magduska, a Twoje były z własnego siewu? Ciekawe czemu nie przetrwały? Malwy to wytrzymałe roślinki. U mnie dopiero rdza wykańcza niektóre. Ja również planowałam malwową rabatę przy stodole. Kurki solidnie przetrzebiły młodnik, ale może i dobrze, jak widać i tak wyrosły gęściuchno. Kilka przesadziłam wiosną do ogródka przy płocie ;) Ciesze się, że podoba Ci się ogródeczek 
Dorota
w razie gdyby liście kogoś nie zainteresowały, to czymś przecież uwagę przykuć musiałam ;)
Krisu, zależy pewnie od różnych zależności
Eeee, w rowie naprzeciwko ogródka bowiem zakwitła mi malwa, samosiejka rzecz jasna. Ten mój szpaler rośnie na pd ekspozycji więc ma tam skwar i raczej sucho. Nie podsypane niczym, dają radę. Siałam chyba jesienią zeszłego roku, jak mi się zdaje.
Dorota
Krisu, zależy pewnie od różnych zależności