Borówka amerykańska - 3 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Nillmar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2013, o 09:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

Czy jest szansa jeszcze ją uratować? I ewentualnie w jaki sposób ?
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia, ale znalazłem coś takiego i mam nadzieję, że Ci pomogłem choć trochę :wink:

http://www.fresh-market.pl/files/173709 ... owki_2.pdf
t271828
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 08:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nillmar pisze:Czy jest szansa jeszcze ją uratować? I ewentualnie w jaki sposób ?
Fungicydy - ja w tym roku też pierwszy raz musiałem ich użyć. Pogoda jest już lepsza więc powinno być ok.
Nillmar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki bardzo, właśnie zakupiłem coś na szarą pleśń z polecenia pani w sklepie. Co prawda większość liści już opadła ale może się jeszcze uda. Co ile trzeba taki oprysk powtarzać ?
t271828
50p
50p
Od: 14 maja 2012, o 08:39

Post »

Przeczytaj etykietę. Trzeba też obserwować jak choroba reaguje. Może nie trzeba będzie już powtarzać oprysku. Dobrze jest również zmienić środek na inny przy powtórnym oprysku.
Nillmar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeszcze raz dzięki, etykietę przeczytałem ale myślałem, że są jakieś specjalne zalecenia nie ujęte na etykiecie :D

Mam jeszcze jedno dziwne pytanie, czy to normalne że po oprysku zostało na liściach ślady po tym środku ?
ankh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2013, o 13:36

Post »

Szperałam jeszcze po internecie i znalazłam to http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=3086
najbardziej pasuje mi wirus oparzeliny. W zeszłym roku w podobny sposób uschły mi 2 borówki, i pewnie przeniosło się na resztę.
U mnie kwiaty i owoce wyglądają zupełnie jak na zdjęciu nr 3 z podanej strony.
podjelam decyzje o usunieciu wszystkich krzewów i rozpoczęci plantacji na nowo... ehhhh
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Byłem wczoraj na działce i zauważyłem uszkodzenia wywołane żerowaniem pryszczarka borówkowego.Żeruje też na żurawinie.

Obrazek Obrazek

zwalczanie FASTAC 100EC lub JESTAC 100EC.Zaatakowane borówki krzewią się nadmiernie i mają miotlasty wygląd.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Dzięki za foto i diagnozę. Jak się okazuje mam to dziadostwo na kilku krzaczkach.
Pytanie tylko, czy zaatakowane krzaki można/powinno się jakoś przerzedzić, aby przywrócić im prawidłową formę?
Pozdrawiam, Jacek
kac1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2013, o 16:31

Post »

witam na poniższym zdjęciu widać niepokojące objawy u mojej borówki owoce zaczynają fioletowieć a listki nie rosną, jeśli ktoś może poradzić to czekam na podpowiedź co robić
Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kac1 ona wygląda trochę tak jakby u niej była już jesień!Moim zdaniem brak jej azotu-brak nowych przyrostów przedwczesne dojrzewanie owoców i drewnienie pędów,kolor starych liści wskazuje na niedobór potasu.Moja propozycja-TROCHĘ DZIWNA ale skuteczna: oprysk 0,25% saletra wapniowa + jakiś nawóz tylko mikroelementy np.Mikrovit 1-0,2% łyżka siarczanu potasu na 10 l wody + łyżka kwasku cytrynowego gdy wysokie pH-podlać.Ostatnie deszcze pewnie wymyły z gleby wszystko co było.
Moje borówki tydzień po takim zabiegu:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

Witam wszystkich w tym wątku. ;:138 . Posadziłam w listopadzie ubiegłego roku kilka krzaczków borówki amerykańskiej. Bardzo ładnie zakwitła i już ma owoce(jeszcze zielone). Ale... nie kwitnie już ;:223 . Co może być przyczyną? Czy borówka powinna kwitnąć i wydawać owoce do końca sezonu, czyli września? Będę wdzięczna za każdą radę.
Pozdrawiam. Ania
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18

Post »

To musiałeś kupić spore krzaczki borówek, ja tez sadziłem na jesieni i tylko na jednej największej z tych maluchów są dwa owoce na spróbowanie. Są różne borówki z różą długością okresu owocowania

http://www.sib.webd.pl/pik/images/stori ... owanie.jpg
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11

Post »

rozmalinka borówka nie kwitnie do jesieni :) Okres kwitnięcia już się zakończył i teraz owoce dojrzewają. Ale owoce borówki nie dojrzewają "na raz" tylko po kilka owoców co jakiś czas, więc okres zbioru owoców sie wydłuża, dla niektórych odmian do 6 tygodni nawet :wink:
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

odmiany wczesne dojrzewają w połowie lipca ,średnie- pierwsza ,trzecia dekada sierpnia a póżne koniec sierpnia nawet do połowy września w zależności od regionu i stanowiska.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”