Mój skalniak jest zrobiony tak że z tych deseczek mam porobione ogródki wyłożone są folią (folia podziurkowana ) i wysypane ziemią a skalniaki ziemią z piaskiem . Mam go już 3 sezon
Rojniki (Sempervivum ) i rozchodniki (Sedum) - wymagania,rozmnażanie ,choroby i szkodniki
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rojniki , rozchodniki , skalnice i inne byliny niskie
Aniu dziękuję za odpowiedź . Słońce na moim balkonie jest tylko 4-5 godzi .od 12 do 16-17 niby mam najlepszą z możliwych stron bo południowo zachodnią ale niestety przed moim blokiem jest wieżowiec i zasłania mi większość słońca . Więc roślinki przed tym rojnikiem nie zasłaniają mu ani jednego promyka
Mój skalniak jest zrobiony tak że z tych deseczek mam porobione ogródki wyłożone są folią (folia podziurkowana ) i wysypane ziemią a skalniaki ziemią z piaskiem . Mam go już 3 sezon
Kasiu
jeśli rojnik ma słonko to powinno być wszystko ok...pomysł na taki skalniaczek jest naprawdę świetny, bardzo mi się podoba...zresztą lubię drewno pomiędzy roślinami...wszystkie pniaki ze starych drzew owocowych rekwiruję. Mam pomysł jeszcze na inny mini skalniak, jak uda mi się zrobić to wstawię fotkę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- anym
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nawet malutki slalniaczek a cieszy moje oczy -
Janusz100
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 2 paź 2011, o 06:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny miniaturowy skalniaczek. Cieszy nie tylko Twoje oczy. Jest uroczy.
Pozdrawiam
.
Pozdrawiam
.
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Aniu na razie mały ale z czasem nie wiem czy się nie powiększy
też tak zaczynałam
Ciekawym kamieniem jest wysypany...widziałam ogródki szczelinowe zrobione z takich kamieni.
Ciekawym kamieniem jest wysypany...widziałam ogródki szczelinowe zrobione z takich kamieni.
- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Janusz 100 dziękuje! Uwielbiam na niego patrzeć. Zajrzałam do Ciebie i jestem pod ogromnym wrażeniem
Przepięknie!
Aniu pewnie będzie tak jak piszesz bo oglądając Wasze nabieram coraz większej ochoty na powiększenie mojego maluszka.
Pozdrawiam serdecznie!
Aniu pewnie będzie tak jak piszesz bo oglądając Wasze nabieram coraz większej ochoty na powiększenie mojego maluszka.
Pozdrawiam serdecznie!
Ja moją przygodę z ogrodem zaczęłam dopiero 2 lata temu ale zakochałam się w nim bez pamięci i jak tylko mam czas biegnę do moich roślinek. Rojniki i rozchodniki postanowiłam wykorzystać do obsadzenia rabaty iglasto-bylinowej

większość z nich to podarunki od moich znajomych i przyjaciół którzy też mają swoje zielone przyjemności, a oto moje rojniki w przybliżeniu

a teraz rozchoniki których historia w moim ogrodzie jest dokładnie taka sama jak rojników

i na koniec skalnice

większość z nich to podarunki od moich znajomych i przyjaciół którzy też mają swoje zielone przyjemności, a oto moje rojniki w przybliżeniu

a teraz rozchoniki których historia w moim ogrodzie jest dokładnie taka sama jak rojników

i na koniec skalnice

ha ha faktycznie
moje dopiero szykują się do zakwitnięcia pewnie w tym tygodniu będzie kolorowo szczególnie że mają być wysokie temperatury
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Witajcie, przejrzałam wątek, ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - mam szczepki rojnika i jakiegoś rozchodnika. Jak je się ukorzenia: w wodzie czy w ziemi ze żwirkiem?
Sadzi się do ziemi ze żwirkiem...trzeba tylko pilnować żeby rozetka rojnika nie siedziała w powietrzu tylko w ziemi. Rozchodnik też sadzi się do ziemi...ziemię dookoła pędu trzeba dobrze przygnieść...ziemia nie może być sypka.
- Magdallena
- 1000p

- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Dzięki Aniu za odpowiedź
Jutro zrobię sobie skalniak w gazonie. Czy mogę go trzymać w mieszkaniu? Na balkonie nie mam tak słonecznego miejsca jak na parapecie.
- juni

- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
- Dziunia87

- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ja mogę pochwalić się na razie tylko jednym rojnikiem
W niedługim czasie pewnie powiększę kolekcje o kolejne 

[/quote]

- -SONIA127-
- 200p

- Od: 1 lut 2013, o 19:26

Czy może ktoś wie co to za bylinka,bardzo mi się podoba i ślicznie kwitnie... To morze jakiś rozchodnik
Pozdrawiam Sylwia