Bananowiec - pielęgnacja, problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Bananowiec

Post »

Mimo to spryskaj go karate i daj w półcień . A może za dużo jest podlewany ? Widzę że idzie nowy liść więc powinien się odbudować :)
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Był niedawno spryskiwany środkiem i wiem ze nic na nim nie ma bo oglądam go prawie codziennie, co do podlewania to również staram ograniczać i podlewam jak przeschnie głęboko wierzchnia warstwa ziemi
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p
Od: 23 wrz 2010, o 17:01

Post »

Mała sadzonka Siam Ruby zakupiona pod koniec września przezimowała całkiem zgrabnie teraz czekam aż wróci ubarwienie z jesieni, teraz na wiosnę dostała w nagrodę 4L doniczkę. Pozostałe accuminata dostały najgorsze miejsce na przezimowanie bo mi na nich nie zależało i trochę je przerzedziło :P

Obrazek

Trzy małe Ensete ventricosum 'Maurelli' przezimowały bardzo prawidłowo i dostały stanowiska pod ścianą ;) niech się grzeją i rosną ładne :)

Obrazek

Musa uranoscopus jak co roku przezimował ciężko ale już po tygodniu puszcza liście a nawet nowy odrost ;)

Obrazek

Sikkimensis 'Red tiger' jeden wypadł na samym finiszu zimowania jak w garażu było w miarę ciepławo lecz drugi podołał zadaniu i już siedzi sobie za domem :)

Obrazek

Ensete ventricosum (zielonolistny) też miały problemy na finiszu zimowania jak zrobiło się cieplej i rosły przy niedoborach światła, jednego ściąłem dając mu szanse odbić drugiemu uszkodziłem stożek wzrostu (może wytworzy kallus zobaczymy, korzenie miał bardzo zdrowe więc szansa jest)

5dni od ścięcia:
Obrazek

Ensete glaucum nie zimowały najłatwiej ale wydaje mi się że wszystkie trzy żyją. zostały skrócone o głowę a to efekt po 5dniach i gradobiciu ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

A to mój misz-masz ogrodowy i aktualny widok z hamaka więc jak dla mnie pełen relaks..... ;:333

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Widoki jak z wakacji w ciepłych krajach, super.
WojtekS
200p
200p
Od: 6 lut 2013, o 15:01
Kontakt:

Post »

Amorphophallus super kolekcja, mam pytanie "siam ruby" nabrał już kolorów? Podejrzewam, że nie każdy wie jaki skarb trzymasz : D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

Gdzie dostałeś sadzonkę "siam ruby"?
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

Red Tiger już zaczyna wyglądać jak powinien

Obrazek

Tak, Siam Ruby malutka ale już nabiera kolorków a odkupiłem ją na jesieni od znajomego była bardzo słaba ale udało się ją do wiosny utrzymać :wink:

Obrazek

Nieznana siewka (Ensete) powoli idzie do przodu a obok Tetrapanax

Obrazek

Tak to teraz się prezentuje przy stanie 4m Ensete ventricosum 'Maurelli'
PS. widać jak rosnąc rozsadza już stare cholewki liściowe

Obrazek

Jeden z Ensete glaucum ruszył nagle z kopyta więc dostał już stanowisko w gruncie pozostałe dwa są od niego opóźnione o jakieś 1,5tyg ale idą w tym samym kierunku co i on więc chyba już powoli mogę 'otwierać szampana' że tym razem nie utraciłem glaucum (w końcu, a na nich zależało mi najbardziej)

Obrazek
WojtekS
200p
200p
Od: 6 lut 2013, o 15:01
Kontakt:

Post »

No to gratuluję utrzymania glauci, przez zimę. I czekam, jak siam ruby urośnie, jakby co to będę czekał na odrosty, jak będą na sprzedaż ;)

U mnie dopiero teraz zaczynają rosnąć maurelli i basjoo, bo jest w końcu temperatura dla nich. Acuminaty ładnie się rozmnażają i rosną. No i czekam, jak w końcu coś wykiełkuje, bo mam w nasiona m. velutina (w marketach są, mam nadzieje, że świeże), uranoscopusa, violocea i odmianę acuminatę zebrinę. Jak chociaż jeden mi wykiełkuje to będę szczęśliwy :-)

W ogóle ktoś sprzedaje w Polsce sadzonki bananowców poza Starklem? Czasem na allegro w strasznych cenach sa maurelli i basjoo.
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

Niestety i STARKL nie jest Polski ale mają przygotowaną ofertę i stronę pod nasz rynek ;)
Z sadzonkami u nas ciężko może użytkownik 'szczytnica38' w tym lub w przyszłym roku coś sprowadzi, trzeba obserwować jego wątek sprzedaży. U nas jest pewna firma w której można dostać w miarę świeże nasiona (właśnie zauważyłem chwilkę temu że kolejne mi wykiełkowało) ;:138 tą firmę napisze Ci na PW bo nigdy się nie orientuje jakie linki można podawać a jakie nie a tak będzie wszystko w porządku :wink:
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Widzę że nas maniaków jest więcej bananowych :D

Proponują dalsze pisanie w ogólnym temacie o bananowcach jak maurelli , basjoo itp
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 19&t=56596
27 stron :)
Awatar użytkownika
Amorphophallus
100p
100p

Post »

Mi jest to bez różnicy :wink: jeśli innym to nie przeszkadza przenieśmy się do tego wątku by było ujednolicone
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p

Post »

Mogę też prosić linka z nasionami?? :) Nie lepiej tutaj pisać w ogólnym temacie o bananach, a nie o konkretnych gatunkach?
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podpowiedzcie jak mogę uratować moje bananowce...

Na liściach pojawiły sie maluteńkie pajęczynki i maciupkie pajaczki. Liście żółkną ---> brązowieją ---> usychają.

Czym to zwalczyć?

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź bo mi zjedzą je do samej ziemi :(

Pozdr.
Piotrek
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj , widocznie masz przędziorka . Zwalczałem rożnymi metodami i najlepiej działą ta co na filmiku .

http://www.youtube.com/watch?v=Hj4u_zuz3-4
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”