Moja oaza spokoju 2
- marpa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja oaza spokoju 2
Oglądając czuję zapach tych goździków , przypomniały mi się przy okazji te,które jeszcze w ubiegłym roku miałam i w tym roku ich nie ma...
Całkiem o nich zapomniałam...Na działce biegam to tu to tam zaraz pada deszcz albo burza i trzeba się zwijać nie ma kiedy nawet dobrze się rozejrzeć na rabatach... 

- misia53

- Od: 3 paź 2011, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewciu ,ale ładnie gożdzikowo zapach w całym ogrodzie, też je bardzo lubie,kępka przetacznika duza ja w tym roku kupiłam marne dwie gałązeczki ale zakwitły .
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Ewuniu goździki prześliczne i na pewno wspaniale pachną . Moja kępa wyginęła, ale już nie mogę do niej wrócić, bo już brak miejsca......
- ewamon

- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Maryniu,ja dzisiaj pojechałam busem na działkę.Słonko mocno dzisiaj u mnie przygrzewało, że koszulka przykleiła się do pleców.Już wolę to niż te okropne ulewy
Goździki pachną przepięknie
Misiu,przetacznik skradł moje serce, za ten cudowny kolorek.Mam jeszcze biały,a widziałam jeszcze różowy.Musze się za nim rozejrzeć
Zapach goździków roznosi się po całym ogrodzie
Aguś,moje goździki sa też na tyłach działki.W ubiegłym roku tam je posiałam i tak już zostały.Teraz żałuję że nie posadziłam je bliżej tarasu-za zapach i za piękne kolorki
Piwonie

Różyczki zaczynają swój pokaz.
Miniaturka-jest niezawodna

W towarzystwie dzwonka karpackiego.

Oczko w tym roku wygląda na bardzo czyste, po wlaniu nadmanganianu potasu

Misiu,przetacznik skradł moje serce, za ten cudowny kolorek.Mam jeszcze biały,a widziałam jeszcze różowy.Musze się za nim rozejrzeć
Aguś,moje goździki sa też na tyłach działki.W ubiegłym roku tam je posiałam i tak już zostały.Teraz żałuję że nie posadziłam je bliżej tarasu-za zapach i za piękne kolorki
Piwonie

Różyczki zaczynają swój pokaz.
Miniaturka-jest niezawodna

W towarzystwie dzwonka karpackiego.

Oczko w tym roku wygląda na bardzo czyste, po wlaniu nadmanganianu potasu

- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
piwonijki ,różyczki masz piękne
Gożdżki kamienne bardzo lubię
Gożdżki kamienne bardzo lubię
- Renata1962
- 1000p

- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewuś oglądam i podziwiam gożdziki śliczne kiedyś je miałam w większej ilości ale jakoś wygionęły ,a piwonia z pierwszego zdjęcia mnie zachwyciła 
- ewamon

- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Oczko w tym roku wygląda na bardzo czyste, po wlaniu nadmanganianu potasuEwa a czemu go wlałaś?
- ewamon

Iwonko,nie wiem czy mogę,ale skopiowałam z internetu.
Nadmanganian potasu ma silne własności bakterio- i grzybobójcze. Pastylki tego związku są m.in. stosowane do odkażania wody do mycia (np. do kąpieli noworodków); składnik aktywny w maściach do odkażania gardła oraz w preparatach do odkażania ran. Rozcieńczony roztwór używa się do płukania jamy ustnej.
Nadmanganian potasu używany jest również do uzdatniania wody pitnej i sterylizacji narzędzi metodą "polową". Aby uzdatnić wodę należy dodać nadmanganian potasu do wody w takiej ilości, aby uzyskać odcień bladoróżowy. Roztwór o odcieniu intensywnie różowym to substancja odkażająca.
W naszym oczku chorowały rybki i roślinki,po wlaniu tego środka,woda zrobiła się czysta bez glonów.
Roślinki przestały chorować,rybki też.
Ostatnio,podlewałam powojniki też tym środkiem.Jeden już zaczął chorować na uwiąd,po podlaniu,zaczyna wypuszczać nowe pąki kwiatowe
Ale to tylko moje doświadczenia.
Nadmanganian potasu ma silne własności bakterio- i grzybobójcze. Pastylki tego związku są m.in. stosowane do odkażania wody do mycia (np. do kąpieli noworodków); składnik aktywny w maściach do odkażania gardła oraz w preparatach do odkażania ran. Rozcieńczony roztwór używa się do płukania jamy ustnej.
Nadmanganian potasu używany jest również do uzdatniania wody pitnej i sterylizacji narzędzi metodą "polową". Aby uzdatnić wodę należy dodać nadmanganian potasu do wody w takiej ilości, aby uzyskać odcień bladoróżowy. Roztwór o odcieniu intensywnie różowym to substancja odkażająca.
W naszym oczku chorowały rybki i roślinki,po wlaniu tego środka,woda zrobiła się czysta bez glonów.
Roślinki przestały chorować,rybki też.
Ostatnio,podlewałam powojniki też tym środkiem.Jeden już zaczął chorować na uwiąd,po podlaniu,zaczyna wypuszczać nowe pąki kwiatowe
Ale to tylko moje doświadczenia.
- przemo1669

- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ewo widzę, ze Ty masz tak samo, jak ja
coś mi wyrasta, a ja myślę ska to ja mam i jak się tam znalazło, ale przy pół hektarowym ogrodzie nie jest łatwo wszystko zapamiętać.
Czosnek piękny
naparstnica ma swój piękny urok 
Czosnek piękny
- majka300
- 1000p

- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Ewuniu zdjęcia super
śliczne te białe dzwonki 
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat
Zapraszam
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
witaj Ewciu,stawek śliczny ze złotymi rybkami no i" moje" piwonie piękne w twoim ogrodzie, piszę moje bo tak je lubię 
- ewamon

Przemku,jak ja bym chciała mieć taki pół hektarowy ogród
Iwonko,nie ma za co
Majeczko,te dzwonki to naparstnica
Marto,ja też lubię piwonię
Kilka nie zakwitnie mi w tym roku zasuszyły pąki
Po tych obfitych opadach jakie miały miejsce,są trochę zmasakrowane.
Zostawiam kilka zdjęć i jadę na działkę,zostaje do niedzieli.
Życzę wszystkim miłego i słonecznego weekendu

Iwonko,nie ma za co
Majeczko,te dzwonki to naparstnica
Marto,ja też lubię piwonię
Po tych obfitych opadach jakie miały miejsce,są trochę zmasakrowane.
Zostawiam kilka zdjęć i jadę na działkę,zostaje do niedzieli.
Życzę wszystkim miłego i słonecznego weekendu

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Mak cudo...... strasznie lubię te klasyczne czerwone maki, niestety miejsca na nie nie mam..... tak samo jak na naparstnice...... cudo, ale nie wcisnę...... chociaż bardzo mnie kuszą..... bardzo.....