Chciałbym aby w zaznaczonym miejscu (czyli koniec działki niekoniecznie taki bo cała orna jest wolna) zrobić sobie sad tylko nie wiem jak ułożyć drzewa owocowe najlepiej niskopienne
( 2x wiśnie, 2x jabłonki, 2x śliwki, jakiś agrest).
Jestem z Małopolski (Brzeszcze).
Chodzi mi o rozmieszczenie tych drzewek.
Prosiłbym o pomoc.
Decyzja co do ułożenia oczywiście zależy od własnych upodobań i planowanego wykorzystania terenu.
Co mogę doradzić to idąc od południa w kierunku północy na początek niskie krzewy typu agrest, porzeczki, borówki amerykańskie, winorośl uprawiana na konstrukcjach następnie wyższe krzewy typu aronia czy leszczyna, i w kolejnym rzędzie drzewa owocowe.
Drzewa owocowe sadziłbym poziomo w rzędzie idąc od wschodu:
Jabłonie, Śliwy, Wiśnie.
Od razu doradzam sadzenie odmian raczej na silnych podkładkach niż na karłowych.
Karłowe odmiany w większości wymagają znacznej pielęgnacji tj. nawożenia, podlewania i oprysku a i owocu z nich będzie mniej.
Na temat podkładek drzew owocowych można poczytać na forum.
Z silnych podkładek - Dla śliw - ałycza, Dla wiśni - czereśnia ptasia, antypka, colt, Dla Jabłoni - Antonówka, A2, MM106 (ew. półkarłowe typu M26, P14). Polecam zwrócić uwagę na zapylacze szczególnie w przypadku jabłoni.
Witam wszystkich, chcialbym sie dowiedziec jak rozplanowac ulozenie drzewek owocowych w malym sadzie, chodzi mi ktore drzewka dac na koniec zeby nie zacienialy reszty, w gre wchodza stare odmiany jabloni i kilka nowych ok 9-12szt, orzech ok 6szt, czeresnia 3szt sliwa 6szt, grusza 3szt wisnia 3szt i orzech wloski 2 szt,