Szczepek house

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Iszczepek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2013, o 12:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Szczepek house

Post »

Witam

Forum podglądam już dobrych kilka m-cy i w końcu postanowiłam podzielić się z wami moim ogrodem.Jest on jeszcze młody, bo ma 3 lata, ale co roku wygląda inaczej. Hobby mnie tak wciągnęło, że nie potrafię powstrzymać się przed kupowaniem nowych roślinek.
Zaczęło się od dobudowania tarasu do domu,by spokojnie można było sobie wypić kawę i nacieszyć się zielenią.

Obrazek

Przy tarasie posadziłam czerwone berberysy(przynajmniej takie miały być :? )i laurowiśnie na mini żywopłot, ale tym ostatnim nie podobało się miejsce i porozsadzałam je na działce.

Dzisiaj po 3 latach wygląda to tak

Obrazek

Zabawę w ogród zaczęłam od posadzenia roślin na żywopłot :świerku srebrnego i tuji szmaragd

Obrazek
Po 3 latach widok jest następujący
Obrazek
Na zdjęciu znalazł się nawet nawet grill własnoręcznie zrobiony tej wiosny przez teścia

Dla dzieci zrobiłam zakątek
Obrazek
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Re: Szczepek house

Post »

przepiękny taras jak wszystko podrośnie to będzie super widok.Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Iszczepek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Trochę wolno mi idzie opisywanie ogrodu, ale mam małe dzieci i brak czasu na cokolwiek, ale postaram się nadgonić z ogrodem.

Kącik dziecięcy powstał w ubiegłym roku i jest on usytuowany naprzeciw tarasu, tak bym mogła te swoje pociechy mieć na oku. Na wiosnę powiększył się on o konstrukcję do huśtawek zbudowaną własnoręcznie. Jest tam miejsce dla nas na hamak i dla dzieci na huśtawkę i bocianie gniazdo..
W kąciku między tujami sadziłam różne krzaki, ale z uwagi , że jest on dość nasłoneczniony,a region cechuje się słabymi opadami deszczu wszystkie mi zamierały. W tym roku na jesieni planuję zrobić tam wrzosowisko. Oby pomysł wypalił! ;:333

Za hamakiem rośnie budleja Dawida, połączona z hostą o nieznanej mi nazwie, dwiema trzmielinami, sadzonymi w ubiegłym roku i dodaną na wiosnę bergenią, którą prawdopodobnie czeka przeprowadzka, bo ma zbyt duże liście jak urośnie.
Ja się dopiero uczę i mój ogród przeszedł już wiele transformacji, a prawdopodobnie jeszcze wiele przed nim :roll:
Awatar użytkownika
Iszczepek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek

Przyszłe wrzosowisko.
Obecnie są tam liatry białe, których z roku na rok jest coraz więcej i myślę,że będą wspaniałym tłem dla wrzośców i wrzosów.
Co roku sieję tutaj jednoroczne rośliny ale kiepsko mi tu rosną i daję sobie z nimi spokój. Na obrazku widać trzmielinę ,dzikie bratki i coś co wysiałam kilka lat wcześniej a nie wiem jak się nazywa. :wink:

Obrazek

Kilka miodunek rozsadzonych m-c temu już się przyjęło i rośnie. Obok budleja Dawida i samosiejka lwiej paszczy. Podobnież kwitnie na jesieni a u mnie już teraz, :lol: za to wyróżnienie niech sobie rośnie tam gdzie sobie wybrała.
No i jeszcze liakra się znalazła. Kiedyś sadziłam gdzie popadnie i teraz się roślinki pokazują.

Obrazek

Mamy tu porozdzielane hosty niewiadomej nazwy wzdłuż sosny koreańskiej.
Wszystko znajduj się tuż przy furtce na posesję. Mam nadzieję,że za rok widok będzie ciekawszy. Marzy mi się jeszcze posadzenie pod hostami żurawek o bordowych liściach, ale suczka labradorka uwielbia ganianie za psami przy płocie i wszystko niszczy, także muszę się z tym wstrzymać kilka lat.

Obrazek

Widok z furtki.

Obrazek

Pierwszy mini skalniak przy wejściu. Rośnie tu co popadnie i znajdę. Pewnie dopiero za kilka lat go ostatecznie ukształtuję i dopasuję roślinki. Na razie totalny miszmasz :D

skalniak przy wejściu
Obrazek
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iszczepek trzeba pomniejszyć zdjęcie w paint wejdź i tam jest opcja zmień rozmiar ustaw na 20 i dopiero wrzucają na image powodzenia.
Awatar użytkownika
Iszczepek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Rabatka przy domu złożona z tui miniaturowych i lawendy, której z roku na rok jest coraz więcej
Obrazek

Szczepiona brzuska na rozstaju dróg...

Obrazek

W oddali widać rabatkę świeżo robioną, w dużej mierze dopiero szkółka :roll:

donica przy tarasie
Obrazek

Co roku tworzona od nowa.W pierwszym roku był rododendron. Zmarzł. Później był klon japoński i miskant chiński.Zmarzli.Teraz są rośliny jednoroczne

Obrazek
malgoska141
500p
500p
Od: 5 mar 2011, o 08:21

Post »

Witam pięknie się zapowiada Twój ogród taras do picia kawy super ,na pewno z niego rozciąga się ciekawy widok .Czekam na więcej zdjęć .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Fajnie u ciebie. Już całkiem sporo się zmieniło, oczywiscie na plus :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Iszczepek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witaj Mariolu serdecznie :wit
Dzięki wielkie, u ciebie byłam i też masz bardzo ślicznie. Ja nie mogę się doczekać kiedy i u mnie tak będzie. Na razie dużo pustej przestrzeni, ale muszę się uzbroić w cierpliwość. :(

Kiedy tak sobie poczytałam twoje wątki, to ciekawe początki miałaś: dzieci i ogród. Ja przy dwójce jedno ma 3 , drugie 4 m-ce to tylko wieczorami mam czas coś zrobić( no i niezastąpiona teściowa też bardzo pomaga) .Inaczej to pewnie bym miała zastój.
Ale podziwiam cię i będę obserwować dalsze poczynania ;:138
Pozdrawiam mocno
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

witaj wpadłem z rewizyta bardzo pieknie wszystko wyglada u mnie ananellka pieknie teżkwitniw wczoraj kupiłem nowa odmiane jej różową zobaczymy c z niej wyrośnie.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Każdy początkujący ogrodnik nie moze sie doczekać efektu ;) A potem marudzimy, ze miejsca mało. Ja za każdym razem gdy widzę piękny ogród, myślę, ze swój mogłam urządzić inaczej... no ale, mój jest taki raczej ... wiejski :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
bunia79
500p
500p
Od: 25 cze 2012, o 23:27

Post »

Witaj po dłuugiej przerwie!! Śliczny ogródek, masz się czym pochwalić, no i ciekawa jestem co przez ten czas pozmieniałaś..

Bogusia
Awatar użytkownika
Iszczepek
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam
Po dłuugiej przerwie jestem i chwalę się ogrodem 2015
Mam nadzieję,że spodoba się najnowsza wersja

Obrazek

Nowe hobby sukulenty.
Mam bzika na ich punkcie i zaczynam uprawe. Kupione tydzień temu zaczynają zadamawianie się :D

Obrazek
Druga doniczka z cudami :heja

Teraz pokażę ogród
Obrazek

Przejrzana w magazynach przez zimę koncepcja ławki i tzw kładki :wink:

Obrazek

Rabata przy głównym chodniku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek