pozdrawiam
Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
-
cieszyniok
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 20 kwie 2010, o 15:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Brzoskwinia, Nektaryna, Morela
Witaj, dzięki za szybką odpowiedź, oczywiście zastosuję się do zaleceń a czy może oberwać te chore listki czy to nic nie da, a ma ta choroba wpływ na owoce? dojrzeją czy zmarnieją?
pozdrawiam
pozdrawiam
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wybacz błędy, ale to nie ja, to zainstalowany słownik zaczął wariować.
Powinno być " Jesienią oprysk miedzianem, wiosną oprysk sylitem."
Oberwanie liści już nic nie zmieni, tyle tylko, że łatwiej nad nimi zapanujesz. Owocować będzie prawie normalnie, ale będzie osłabione na zimę.
Powinno być " Jesienią oprysk miedzianem, wiosną oprysk sylitem."
Oberwanie liści już nic nie zmieni, tyle tylko, że łatwiej nad nimi zapanujesz. Owocować będzie prawie normalnie, ale będzie osłabione na zimę.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
cieszyniok
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 20 kwie 2010, o 15:41
Mógłbym Ci może na PW wrzucić dwie fotki ale dotyczą one gruszki? Też zauważyłem jakiś problem..
- Space99

- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Uszkodzenie mechaniczne, przemarznięcie lub rak bakteryjny... Roślina się broni wytwarzając taką gume.magn0lia pisze:... zauważyłam takie coś wypływające z nie wiem w sumie z czego, z głównego pnia, nie wiem jak to nazwać. Czy ktoś wie co to moze oznaczać?
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- magn0lia
- 50p

- Od: 2 lis 2012, o 13:33
Marcin - mozesz mieć rację! NA drzewko zwalił się śnieg zimą z sąsiedniego dachu i trochę ją pokiereszował, może to faktycznie samoobrona, nie skojarzyłam faktów. No chyba że rak, ale to by było straszne 
Moje ukochane kwiaty
- leniawka
- 500p

- Od: 27 sie 2010, o 11:52
Witajcie!
to moje brzoskwinie sadzone wiosną zeszłego roku, dopadła je kędzierzawka, był oprysk jesienią i wiosną, w tym roku znalazłam pojedyncze liście z małymi zmianami, natychmiast usunięte, póki co spokój. Drzewka baaardzo ruszyły z kopyta - dostały gnojówki z pokrzyw i z mniszka i oszalały
Starsze przyrosty mam na sznurkach poodginane, młode na klamerkach drewnianych, tylko nie wiem czy nie za gęsto tych bocznych gałęzi, na pierwszym zdjęciu to już czwarte piętro się tworzy, przewodnik dobre 60 cm urósł, druga brzoskwinia trochę spokojniej rośnie, zaczyna puszczać gałązki "na trzecim piętrze". Jakie odległości powinny być pomiędzy piętrami?

to moje brzoskwinie sadzone wiosną zeszłego roku, dopadła je kędzierzawka, był oprysk jesienią i wiosną, w tym roku znalazłam pojedyncze liście z małymi zmianami, natychmiast usunięte, póki co spokój. Drzewka baaardzo ruszyły z kopyta - dostały gnojówki z pokrzyw i z mniszka i oszalały
Starsze przyrosty mam na sznurkach poodginane, młode na klamerkach drewnianych, tylko nie wiem czy nie za gęsto tych bocznych gałęzi, na pierwszym zdjęciu to już czwarte piętro się tworzy, przewodnik dobre 60 cm urósł, druga brzoskwinia trochę spokojniej rośnie, zaczyna puszczać gałązki "na trzecim piętrze". Jakie odległości powinny być pomiędzy piętrami?

pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
badylarz
- 200p

- Od: 27 sty 2012, o 22:07
leniawka pisze:to moje brzoskwinie sadzone wiosną zeszłego roku
- Dziunia87

- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Moi Drodzy proszę o pomoc. Nie wiem co się dzieje z moją brzoskwinią. Pryskana była na wiosnę Carpene, a i objawy nie wskazują na kędzierzawość. Liście nie są powykręcane, tylko strasznie się przebarwiają, po czym opadają... Cóż to może być?

Brzoskwinie prosto z sadu...

- Space99

- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
@Tomek85 wiesz jaka to odmiana? czy siewka jakaś.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Dziunia87

- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Dziunia87 pisze:Moi Drodzy proszę o pomoc. Nie wiem co się dzieje z moją brzoskwinią. Pryskana była na wiosnę Carpene, a i objawy nie wskazują na kędzierzawość. Liście nie są powykręcane, tylko strasznie się przebarwiają, po czym opadają... Cóż to może być?
...
Ponawiam pytanie i proszę o poradę co mogę zrobić, by uratować moją brzoskwinię przed utratą wszystkich liści...
Niestety nie wiem co to za odmiana. Gdy, drzewo było sadzone nie interesowałem się jeszcze odmianami.Space99 pisze:@Tomek85 wiesz jaka to odmiana? czy siewka jakaś.
Dla mnie "brzoskwinia" była po prostu brzoskwinią
-
agnieszka0308
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 6 lip 2013, o 16:30
- krzysztofkhn

- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Dziunia87 !
Ponieważ nikt Ci nie odpowiedział, to ja spróbuje .
Wydaje mi się, że nie jest to żadna choroba. Problemu szukałbym w nawożeniu. Wydaje mi się, że drzewkom brak magnezu. Spróbowałbym wykonać dolistnie oprysk z magnezu.
Ponieważ nikt Ci nie odpowiedział, to ja spróbuje .
Wydaje mi się, że nie jest to żadna choroba. Problemu szukałbym w nawożeniu. Wydaje mi się, że drzewkom brak magnezu. Spróbowałbym wykonać dolistnie oprysk z magnezu.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.