Praktyczne każdy zawiązujący się pierwszy owoc w odmianie bawole serce ma takie zniekształcenia, następne zazwyczaj przybierają kształt bardziej kulisty, niepotrzebnie zostały te owoce zerwane, dojrzałe wyglądają o wiele bardziej apetycznie, nie szukaj w tym żadnych chorób bo ich nie znajdziesz,najlepsza rada, polubić to co się ma. Pozdrawiam .Tadeusz.Ale jakie macie sugestie. Nasiona kupione z firmy Ożarów miał to być pomidor odmiana bawole serce. Mam tego 20 krzaków i wszystkie owoce tak zaczynaja wyglądać jak rosną.
Odmiana pomidora polecana do uprawy w tunelu lub szklarni
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To i ja pochwalę się swoimi pomidorkami. W tunelu foliowym 6x3m mam 24 krzaczki. Ze względu na wczesność owocowania cztery z nich to odmiana Beta Lux, te pomidorki już zbieram. Reszta to Adonis(malinowy średni), szklarniowy Baron bardzo fajna odmiana duże wyrównane owoce bez piętki, ostatnia odmiana to pomidor żółty. Ten żółtek jest póżny, charakteryzuje się dużymi owocami w niewielkiej liczbie. Owoc jest bardzo mięsisty praktycznie bez komór nasiennych i bardzo smaczny. Pomidor ten powtarza swe cechy bedąc rozmnażanym z nasion wyjętych z owocu. Zawiodłem się niestety na pomidorkach typu Zorza, Malinowy Olbrzym, Malinowy Warszawski, mimo że owoc jest duży bądź też bardzo duży, jest go niewiele i szkoda miejsca w tunelu na nie.
Pozdrawiam Jarek
- Gabriela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zawiodłam się na malinowym Henryk F1.
Krzaczory duże a owoców niewiele - liście poskręcane.
Za to Bruklin jest super - dużo owoców, zdrowe, i liście się nie zwijają.
Teraz już nie jestem pewna czy zwijanie liści jest wynikiem wysokiej temperatury.
Wszystkie pomidory rosną w folii i mają takie same warunki.
Ale popełniłam błąd przy odmianie Delta.
Nie doczytałam że to karłowa odmiana i pousuwałam wszystkie boczne pędy.
Owoców owszem bardzo dużo, ale jakieś trochę zniekształcone.
Muszę teraz poczekać aż znowu zaczną wypuszczać nowe pędy i zakwitną.
Krzaczory duże a owoców niewiele - liście poskręcane.
Za to Bruklin jest super - dużo owoców, zdrowe, i liście się nie zwijają.
Teraz już nie jestem pewna czy zwijanie liści jest wynikiem wysokiej temperatury.
Wszystkie pomidory rosną w folii i mają takie same warunki.
Ale popełniłam błąd przy odmianie Delta.
Nie doczytałam że to karłowa odmiana i pousuwałam wszystkie boczne pędy.
Owoców owszem bardzo dużo, ale jakieś trochę zniekształcone.
Muszę teraz poczekać aż znowu zaczną wypuszczać nowe pędy i zakwitną.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 cze 2008, o 12:48
Pomidory na teraz
witam, mam pytanie od jakichś 6 lat hoduję pomidory ale w tym roku przyszło mi do głowy gdyby teraz wsiało się nasiona to czy doczekałbym sie jakiegos plonu na jesieni? Zastanawiam się czy nie zrobic tak z większymi pędami jak bym potrzymał? Jak sądzicie? Próbował z was ktoś?