Witaj Madziu, zapisuję, żeby nie zagubić wątku. U mnie też ziemia piaszczysta, a część ogrodu (właściwie ogródeczka) wciąż w planie, a im dłużej tu na forum siedzę, to i większe zmiany na starszych roślinach zamierzam popełnić
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III
- kuleczka
- 200p

- Od: 28 kwie 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III
Witaj Madziu, zapisuję, żeby nie zagubić wątku. U mnie też ziemia piaszczysta, a część ogrodu (właściwie ogródeczka) wciąż w planie, a im dłużej tu na forum siedzę, to i większe zmiany na starszych roślinach zamierzam popełnić
- Mufka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Magda, jeśli masz ochotę zapraszam po sadzonki szałwii. Możesz mieć już duże kępy, bo pocztą wysyłać można tylko małe sadzonki, więc duże zostały
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- czar_na
- 1000p

- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu przyszłam spóźniona więc łyknęłam relację na raz. I szlak mnie trafił ,bo jednak widzę ,że takich kretynów w całym kraju nie brakuje i najgorsze jest to ,że człowiek zamiast kopnąć w dupę to jeszcze zmuszony jest do pertraktacji
Kamienie przepiękne- oj jak ja Ci ich zazdroszczę!
Wiedziałam ,że ogród będzie miał rozmach ale nie sądziła ,że aż TAKI
Cudnie będzie/jest !!
Kamienie przepiękne- oj jak ja Ci ich zazdroszczę!
Wiedziałam ,że ogród będzie miał rozmach ale nie sądziła ,że aż TAKI
Cudnie będzie/jest !!
Niestety, dotyczy to prawie wszystkich dziedzin zycia naszej spolecznosci.jestem zdziwiona, że czasy się teoretycznie zmieniły, ale ludzkie nawyki i przyzwyczajenia zostały
Ktos madry kiedys stwierdzil ze mentalnosc narodu i nawyki nie zmieniaja czasy (czyt. system) a czas mogacy je wyraznie zmienic po uplywie 100-200 lat!
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
SUper i za pogodę też trzymam kciuki, żeby Tobie sprzyjała
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Madziu ależ będzie cudnie
ja wiem, że nerwy, że użeranie się z niekompetentnymi osobnikami, że poślizgi....ale efekt wszystko wynagrodzi..... jeszcze dużo pracy , ale już widać , ze będzie pięknie...... przeprowadzam się do Ciebie..... ale dopiero jak skończycie prace

- variegata
- 1000p

- Od: 24 sie 2012, o 13:45
aage, akl62, lulka, borowina, justyna_gl, kasia126126, kuleczka, Mufka, czar_na, alphax, Sosenki4, AGNESS przepraszam, ze grupowo odpowiadam, ale to ze zmęczenia
Bardzo Wam serdecznie dziękuje za miłe słowa i wsparcie, jesteście wspaniali, że tak mi kibicujecie
Marysi dziękuję za ofertę szałwiową i nawet powiem szczerze wybieram się w kierunku Warszawy, ale na razie muszę uporać się z tym co mam a na wszelkie nowe nabytki mam pozwolenie dopiero jesienią
Wtedy chętnie skorzystam z tej oferty, jak i z wszelkich innych jakie otrzymałam tutaj na FO.
Relacja z dnia trzeciego-ostatniego.
Ekipa Pani P jak zawsze punktualnie pojawia się rano i wiedza co maja robić.
Czyli ukladają do końca ścieżkę, przesadzają co pozostało oraz czekają na kamienie i Pana Koparkowego.
Tym razem bez kłopotów akcja Kamień zakończona sukcesem.
A tak wyglądało ładowanie kamieni w celu przewiezienia do mnie:

Małe kamienie załadowane a jeden wielki głaz zostanie niestety, bo po pierwsze mam dosyć fachowców od wożenia wielkich głazów a po drugie już wystarczy kamieni na działce. Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam po odbiór, jest zapłacony
Waga około 10 ton. Oddam w dobre ręce.

Kamienie przyjechały na działkę i zaczęła się akcja układania ściany we wgłębniku. Założenie było takie, ze ściana m,a być gładka, czyli kamienie układamy najbardziej płaską stroną do przodu, ale po przeanalizowania materiału jaki mieliśmy do użycia, oraz wyglądu całego terenu, zapadła decyzja o naturalnym ułożeniu kamienia uwzględniając tylko odpowiednia wysokość ściany. Tak to układanie wyglądało:

Na bieżąco panowie podejmowali decyzje, który kamień kolejny, w jaki sposób go ułożyć, jak głęboko podkopać itd. Bardzo, bardzo ciężka praca. Na dodatek pracowali w pełnym słońcu przy 30 stopniowym upale...dzielni byli bardzo, naprawdę
Po drodze zrodził się pomysł schodków w ścianie, ponieważ w stercie kamieni znaleźliśmy granitowe słupki, które idealnie do tego się nadały. Po 8 godzinach układania efekt jest taki:

Skalniak jak wspominałam czeka na obsadzenie do września i na razie jest kopcem kreta.
Tutaj widok na skalniak z ławki pod brzozoami:

A tutaj ogólnie skalniak:

Mój nowy nabytek ( na otarcie łez po ekscesach z Dziadem Traktorzystą)
Buk tricolor

Od razu znalazł swoje miejsce

Rabata śmietnikowa niestety tylko z grubsza uprzątnięta, ponieważ to co zostało czeka na swoje miejsce na skalniaku. Różanka tez raczej w proszku, ale już powoli jest pomysł
Niestety z powodu upału nie ruszaliśmy jej zanadto i nadal wygląda nieciekawie. Kamień, z którego miała lecieć woda też się nie udał, ponieważ pan, który miał go wiercić nie miał sprzętu do takiego dużego kamienia. Może kiedyś, ktoś... jeszcze nie mówię pass

I tak kochani po trzech dniach ciężkiej pracy po 11 godzin dziennie siły mięśni kilku osób, 26 godzinach pracy koparko-ładowarki (
), 6 godzinach pracy dźwigu i traktorów, 2 godzinach wywrotki, mam zarys ogrodu
Jestem bardzo zadowolona z efektu i w następnym tygodniu zakładamy trawnik żeby jakoś to wyglądało jeszcze bardziej ogrodowo
Na dobranoc coś ładnego i nieroboczego

Marysi dziękuję za ofertę szałwiową i nawet powiem szczerze wybieram się w kierunku Warszawy, ale na razie muszę uporać się z tym co mam a na wszelkie nowe nabytki mam pozwolenie dopiero jesienią
Relacja z dnia trzeciego-ostatniego.
Ekipa Pani P jak zawsze punktualnie pojawia się rano i wiedza co maja robić.
Czyli ukladają do końca ścieżkę, przesadzają co pozostało oraz czekają na kamienie i Pana Koparkowego.
Tym razem bez kłopotów akcja Kamień zakończona sukcesem.
A tak wyglądało ładowanie kamieni w celu przewiezienia do mnie:

Małe kamienie załadowane a jeden wielki głaz zostanie niestety, bo po pierwsze mam dosyć fachowców od wożenia wielkich głazów a po drugie już wystarczy kamieni na działce. Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam po odbiór, jest zapłacony

Kamienie przyjechały na działkę i zaczęła się akcja układania ściany we wgłębniku. Założenie było takie, ze ściana m,a być gładka, czyli kamienie układamy najbardziej płaską stroną do przodu, ale po przeanalizowania materiału jaki mieliśmy do użycia, oraz wyglądu całego terenu, zapadła decyzja o naturalnym ułożeniu kamienia uwzględniając tylko odpowiednia wysokość ściany. Tak to układanie wyglądało:

Na bieżąco panowie podejmowali decyzje, który kamień kolejny, w jaki sposób go ułożyć, jak głęboko podkopać itd. Bardzo, bardzo ciężka praca. Na dodatek pracowali w pełnym słońcu przy 30 stopniowym upale...dzielni byli bardzo, naprawdę

Skalniak jak wspominałam czeka na obsadzenie do września i na razie jest kopcem kreta.
Tutaj widok na skalniak z ławki pod brzozoami:

A tutaj ogólnie skalniak:

Mój nowy nabytek ( na otarcie łez po ekscesach z Dziadem Traktorzystą)
Buk tricolor

Od razu znalazł swoje miejsce

Rabata śmietnikowa niestety tylko z grubsza uprzątnięta, ponieważ to co zostało czeka na swoje miejsce na skalniaku. Różanka tez raczej w proszku, ale już powoli jest pomysł

I tak kochani po trzech dniach ciężkiej pracy po 11 godzin dziennie siły mięśni kilku osób, 26 godzinach pracy koparko-ładowarki (
Jestem bardzo zadowolona z efektu i w następnym tygodniu zakładamy trawnik żeby jakoś to wyglądało jeszcze bardziej ogrodowo
Na dobranoc coś ładnego i nieroboczego

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- manenka71

- Od: 28 sty 2011, o 11:45
ale fajnie sie oglada takie poczynania i zmiany ,swietnie to nam przedstawiłaś
nie moge sie doczekac dalszych zdjeć z Twojego ogrodu ,bedzie super
nie moge sie doczekac dalszych zdjeć z Twojego ogrodu ,bedzie super
- kasia_rom

- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Madziu ale super wyszło
Wspaniała akcja, współczuję problemów, ale w końcu pięknie wyszło z tymi kamieniami
Duże ozdoby na miarę tak dużego ogrodu
Kamulce są cudne i będziesz chyba miała największy skalniak na forum

Wspaniała akcja, współczuję problemów, ale w końcu pięknie wyszło z tymi kamieniami
Duże ozdoby na miarę tak dużego ogrodu
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
ohohoho, toż to przedsięwzięcie na miarę budowy Stonhenge
Wyszło fantastycznie, potrafię sobie wyobrazić ten efekt, jak do kamoli dołaczą rośliny, ależ będzie cudnie!
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Trzymam kciuki
pięknie będzie Twój ogród wyglądał, a buczek kolorowy cudo;
- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
Bardzo mi się podoba
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Rece sa mam nadzieje dobre ale kuzwa odleglosc i ogrodek za maly, byloby mozliwe gdybys odstapila nam z 50-70 m2 wtedy byloby piknieMałe kamienie załadowane a jeden wielki głaz zostanie niestety, bo po pierwsze mam dosyć fachowców od wożenia wielkich głazów a po drugie już wystarczy kamieni na działce. Jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam po odbiór, jest zapłaconyWaga około 10 ton. Oddam w dobre ręce.
Efekt uzyskany z ulozenia kamlotow i kamiennej sciany przypadl mi do gustu ale ...
Magda chyba umre przedwczesnie jeśli nie zdradzisz co znajdzie miejsce w tym zaglebieniu.

Na zakonczenie stwierdzam, wartosc Twojej sorry Waszej Panderosy po tej akcji wzrosla o 20%
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Madziu zarys jest i widać powstający cudowny ogród. Jestem po wrażeniem wykonania tylu cieżkich prac w tak krótkim czasie.
CUDNIE
CUDNIE
Magda, dzień dobry w nowym tygodniu... czy od dzisiaj znowu działacie?
Rezultat prac z kamieniem genialny... jak rozumiem, to zagłębienie ma robić za efekt różnych poziomów gruntu w ogrodzie i tam też ma stanąć ławeczka? Super, że udało się zrobić schodki na górę - będziesz mogła swobodnie przechodzić do kolejnego pokoju na piętrze
Rozmiary kamulców robią wrażenie... Ech, chciałabym móc od początku urządzać ogród
Słonecznego tygodnia!
Rezultat prac z kamieniem genialny... jak rozumiem, to zagłębienie ma robić za efekt różnych poziomów gruntu w ogrodzie i tam też ma stanąć ławeczka? Super, że udało się zrobić schodki na górę - będziesz mogła swobodnie przechodzić do kolejnego pokoju na piętrze
Rozmiary kamulców robią wrażenie... Ech, chciałabym móc od początku urządzać ogród
Słonecznego tygodnia!